27/1/16

Η νεκροφόρα του Κόλα



Μια νεκροφόρα για τους δραπέτες των Τρικάλων

Ποινικές διώξεις εναντίον επτά Αλβανών - ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα - έχουν ασκηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τις δικαστικές αρχές για την αιματηρή έφοδο στις φυλακές Τρικάλων τον Μάρτιο του 2013 που οδήγησε στη μαζική απόδραση επικίνδυνων αλλοδαπών κρατουμένων. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς που κατηγορούνται τώρα για αυτή την επίθεση διαμένουν στον Βόλο και στη Λάρισα - οι περισσότεροι έχουν εξαφανισθεί - και ορισμένοι έχουν κατηγορηθεί για ληστείες αλλά και για υποθέσεις ναρκωτικών. Τμήμα της έρευνας γίνεται και για ιδιώτες που φέρεται να διέμεναν στην Κρεμαστή της Ρόδου.
Η υπόθεση που είχε εντυπωσιάσει την κοινή γνώμη και είχε αναστατώσει τις αρχές ασφαλείας πριν από περίπου τρία χρόνια. Τότε ομάδα ενόπλων επιτέθηκαν στο σωφρονιστικό κατάστημα της Θεσσαλίας και ακολούθησε πολύμηνο ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Ελλάδα το οποίο οδήγησε στον θάνατο μία άτυχη γυναίκα στα Ισθμια, έναν αστυνομικό στο Δίστομο αλλά και τρεις αλβανούς δραπέτες.

Απόδραση-«πρότυπο»
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διαβιβαστικό έγγραφο της Ασφάλειας Αττικής που συντάχθηκε περίπου εννέα μήνες αργότερα περιγράφονται 53 διαφορετικές εγκληματικές ενέργειες - ληστείες, δολοφονικές επιθέσεις, κλοπές ΙΧ κ.ά. - στις οποίες προχώρησαν οι αλλοδαποί ποινικοί κατά την καταδίωξή τους. Μάλιστα σε δικαστικό έγγραφο αποκαλύπτεται ότι αλβανοί δραπέτες για τη διαφυγή τους από τα αστυνομικά μπλόκα χρησιμοποίησαν και μια νεκροφόρα που είχαν κλέψει την 1η Απριλίου 2013 από το χωριό Ασσος της Κορινθίας.
Η υπόθεση είχε μνημονευθεί σε επιστολές των «Πυρήνων» προς τον Χριστόδουλο Ξηρόκαι τη θεωρούσαν «πρότυπο» για το δικό τους σχέδιο επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού. Και αυτός ο φάκελος παρουσιάζει σημαντική εξέλιξη αφού το τελευταίο χρονικό διάστημα η Εισαγγελία Τρικάλων και οι αστυνομικές αρχές φέρεται να εντόπισαν άτομα που συμμετείχαν στην άριστα οργανωμένη επιδρομή.
Η απόδραση επιχειρήθηκε στις 23 Μαρτίου 2013. Μια ομάδα πάνοπλων Αλβανών άρχισε να γαζώνει με Καλάσνικοφ τις εξωτερικές σκοπιές των φυλακών. Αρχικά απέδρασαν 11 κρατούμενοι, από τους οποίους συνελήφθησαν αμέσως οι τρεις, ενώ οι υπόλοιποι ήταν επί μήνες άφαντοι. Από τα πυρά τραυματίστηκαν δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Οι οκτώ δραπέτες, οι περισσότεροι, ήταν αρχικά μαζί και τριγύριζαν στις περιοχές της Μάνδρας, της Κορίνθου και σε άλλες όπου σημειώθηκαν συμπλοκές με αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο της 25χρονης ξενοδοχοϋπαλλήλου στα Ισθμια στις 30 Μαρτίου.

Τι έγιναν οι οκτώ δραπέτες
Στις 3 Μαΐου συνελήφθη σε απόπειρα ληστείας σουπερμάρκετ στο Περιστέρι ο παλιός συνεργός του Κόλα, ο 38χρονος Ερμάλ Λίταρ. Στη συνέχεια του ανθρωποκυνηγητού σκοτώθηκαν από σφαίρες αστυνομικών ο 35χρονος Μάριο Κόλα στην περιοχή της Βροσίνας στη Θεσπρωτία στις 21 Ιουλίου και μερικές ημέρες νωρίτερα ο 25χρονος Λίκα Εντισον μαζί με έναν συγγενή του που θεωρείται ότι ήταν από την ομάδα των αλλοδαπών που είχε επιτεθεί στις φυλακές Τρικάλων. Τα υπόλοιπα όμως πρόσωπα που οργάνωσαν την επίθεση δεν είχαν προσδιορισθεί.
Από τους υπόλοιπους αλβανούς δραπέτες έχουν εξαφανισθεί από τότε ο 27χρονος Λούλι Φλολάντ, οποίος εθεωρείτο αρχηγός συμμορίας με 38 ληστείες σε σπίτια ηλικιωμένων σε Λάρισα και Βόλο την περίοδο 2009-11 και σε τρεις από αυτές είχε σκοτώσει τα θύματά του. Αφαντος είναι και ο 31χρονος Σούτλαχ Φάτος, που ως επικεφαλής συμμορίας είχε διαπράξει 27 ληστείες στην Κέρκυρα, στην Ηγουμενίτσα και σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Τον Μάιο του 2014 ο Φάτος είχε συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές της Αλβανίας αλλά είχε αφεθεί ελεύθερος με επίκληση ότι «δεν μπορούσαν να τον κρατούν χωρίς αιτία αφού ποτέ η Αλβανία δεν μπορεί να κρατήσει στη φυλακή αλλά και να εκδώσει στη χώρα μας πολίτες της που δεν έχουν διαπράξει αδικήματα στη δική τους χώρα».
Αλλοι δύο δραπέτες, ο 41χρονος Μουρατάζ Αντμίρ Μουρατάι και ο 25χρονος Κλεμέντ Κόλα, οι οποίοι παλαιότερα συμμετείχαν σε «συμμορία με Καλάσνικοφ», λήστεψαν την Εθνική Τράπεζα της Λάρισας στις 16 Μαΐου 2013 με λεία άνω του 1 εκατ. ευρώ και έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι ίσως έχουν διαφύγει έχοντας πλέον ένα μεγάλο «κομπόδεμα». Στις 24 Ιανουαρίου 2014 είχε συλληφθεί στην Αλβανία ο 27χρονος συνεργός του Μάριο Κόλα Ιλίρ Κούπα.
Ο κύκλος των «συνεργατών»
Οι διωκτικές και δικαστικές αρχές φέρεται να έφθασαν και σε άλλα μέλη που είχαν συνεργασθεί στην «έφοδο» στις φυλακές Τρικάλων από την ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων των κινητών τηλεφώνων που βρέθηκαν να έχουν χρησιμοποιήσει ορισμένοι από τους δραπέτες αλλά και από τη σάρωση των κλήσεων από κινητά τηλέφωνα στις κεραίες που αντιστοιχούν στις φυλακές Τρικάλων. Η έρευνα εστιάστηκε σε αριθμό κινητού που επικοινώνησε 89 φορές με τον αλβανό δραπέτη Ερμάλ Λίτα και βρισκόταν στον χώρο της επίθεσης. Επιπλέον έρευνα έγινε σε κινητό που χρησιμοποιούσε ο δραπέτης Λούλι Φλολάντ, από το οποίο προσδιορίστηκε ο κύκλος συνεργών από τον Βόλο και τη Λάρισα, ανάμεσά τους μία γυναίκα που είχε συλληφθεί, όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ., για τον νόμο «περί εκδιδομένων προσώπων».
Σημαντικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν από σημείωμα που βρέθηκε μέσα στις φυλακές που έδινε οδηγίες για τον τρόπο απόδρασης. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. από τα όνομα που φέρεται να είχε το σημείωμα κατέληξαν ότι έχει γραφεί από έναν 33χρονο Αλβανό που είχε κατηγορηθεί για την προαναφερόμενη ληστεία στις 16 Μαΐου 2013 με τους επίσης ασύλληπτους Κλεμέντ και Μουρατάι.
Ο δικηγόρος Πειραιώς κ. Ιωάννης Γλύκας, νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των κατηγορουμένων για την απόδραση Αλβανών - είχε δραπετεύσει αρχικά αλλά συνελήφθη αμέσως μετά -, αναφέρεται «σε μια δικαστική διαδικασία που έχει καθυστερήσει σημαντικά. Ο πελάτης μου έχει εκτίσει την ποινή του για το αδίκημα για το οποίο είχε φυλακισθεί (σ.σ.: ναρκωτικά) αλλά παραμένει στη φυλακή για το σχέδιο απόδρασης Σε αυτό ωστόσο δεν είχε καμία συμμετοχή και προσπάθησε να δραπετεύσει μέσα στη γενική σύγχυση που επικρατούσε».