27/1/16

Mπεκρούλιασαν οι κρατούμενοι στην Νιγρίτα;



Μας ενημέρωσαν υπάλληλοι που τελούσαν υπηρεσία στο Κατάστημα Κράτησης Μακεδονίας ΙΙΙ, την 31-12-2015 και 01-01-2016.
Οπως γνωρίζετε βάση του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας Γενικών Καταστημάτων Κράτησης Τύπου Α και Β (ΦΕΚ 463/17-04-2003 τεύχος Β) και ειδικότερα στο άρθρο 8 παρ.3 αναφέρεται με σαφήνεια ότι :  Η τήρηση του ωρολογίου προγράμματος είναι υποχρεωτική.         Στην παράγραφο 4 αναφέρονται επίσης με σαφήνεια οι περιπτώσεις κατά τις οποίες κατ εξαίρεση οι κρατούμενοι παραμένουν εκτός κελιών και θαλάμων στις πτέρυγες με κλειστές κιγκλίδες οι κρατούμενοι έχουν το δικαίωμα στην αλλαγή του χρόνου 31η Δεκεμβρίου έως 00.30 της 1ης Ιανουαρίου σύμφωνα με την περίπτωση α που αναφέρει ότι παραμένουν εκτός κελιών και θαλάμων στις πτέρυγες με κλειστές κιγκλίδες από τα κελιά τους μισή ώρα. 
            Ο εσωτερικός κανονισμός αποτελεί βασικό συστατικό του νομικού πλαισίου που διέπει την έννομη λειτουργία Καταστημάτων Κράτησης και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εφαρμόζεται κατά το δοκούν. 
            Στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας το βράδυ 31ης Δεκεμβρίου 2015 προς την 1η Ιανουαρίου 2016 δύο υποπτέρυγες (από τις 6 που είναι σε λειτουργία) δεν έκλεισαν την  00.30, αλλά την 08.00 της 1ης Ιανουαρίου 2016. Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης βραδιάς οι κρατούμενοι περιφερόταν από κελί σε κελί, εμφανέστατα υπό την επήρεια αλκοόλ (ίσως και άλλων ουσιών). 
            Ο αρχιφύλακας του καταστήματος παρότι η φυλακή δεν έκλεισε σύμφωνα με τον κανονισμό στις 00.30 αποχώρησε από την υπηρεσία στις 01.15 και επέστρεψε στις 01.50 διότι ενημερώθηκε ότι οι κρατούμενοι δεν έμπαιναν στα κελιά τους, ενώ θα έπρεπε οι κρατούμενοι να βρίσκονται στα κελιά από τις 00.30, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό και την ημερήσια διαταγή της από 30-12-2015. Εμφανίστηκε στην πτέρυγα Γ1 όροφο περίπου στις 02.15, ζήτησε από τους κρατουμένους να εισέλθουν στα κελιά τους και όταν αυτοί αρνήθηκαν, αυτός αποχώρησε.     
            Με την ανοχή του Αρχιφύλακα, παραβίασαν κάθε κανονισμό και μετέτρεψαν από μόνοι τους τα μέτρα ασφαλείας σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν,  κρατούμενοι Ρώσοι σε υπηκοότητα
            Σημαντική λεπτομέρεια που γεννά πολλά ερωτηματικά αποτελεί η έκδοση της από 30-12-2015 Ημερησίας Διαταγής Καταστήματος στην οποία ο κ. διευθυντής επικαλούμενος το άρθρο 8 του Εσωτερικού Κανονισμού επιβεβαιώνει την εξαίρεση της περίπτωσης α. και δίνει εντολή στον αρχιφύλακα να παραμείνει η φυλακή ανοιχτή έως την 00.30 της 1ης Ιανουαρίου 2016. 
Όταν οι κρατούμενοι δεν μπαίνουν μέσα μετά από σχετική διαταγή - εντολή θεωρείται στάση, κάτι που αποδέχτηκε πολύ εύκολα ο αρχιφύλακας χωρίς να κινήσει διαδικασίες  για μέτρα τάξης και ασφάλειας, αφήνοντας τους κρατούμενους να πίνουν και να τρώνε 8 ώρες έξω από τα κελιά τους στον όροφο της Γ1πτέρυγας και τους υπαλλήλους να κάθονται παρατηρητές, βάζοντας μας υπερωρίες, να παρακολουθούμε το φαγοπότι και όλα αυτά σε μια φυλακή που από παραλείψεις προϊσταμένων βρέθηκαν εκτεθειμένοι συνάδελφοι και όλα αυτά με την ανοχή και τη συγκάλυψη του διευθυντή. 
Όλα αυτά την 31-12-2015 και ώρα 00.00 το βράδυ έως την 01-01-2016 και ώρα 08.00 το πρωί. Αναρωτιόμαστε λοιπόν αν ο αρχιφύλακας και ο διευθυντής εφάρμοσαν τον κανονισμό αν ενημέρωσαν το Υπουργείο ,τον επόπτη Εισαγγελέα, αν διέταξαν τη συνδρομή αστυνομίας και εξωτερικής φρουράς ή επειδή είναι προϊστάμενοι ενήργησαν βάση των δικών τους αντιλήψεων, εξαιρώντας τους κανόνες και όλα αυτά με μεγάλη ευκολία λειτούργησαν θεληματικά προς τους κρατούμενους εις βάρος των υπαλλήλων, κρατώντας μας δυόμιση ώρες παραπάνω στην υπηρεσία, ως παρατηρητές αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους κρατουμένους. 
Το ίδιο συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα στις 01-01-2016 όταν η νυχτερινή καταμέτρηση στις παραπάνω υποπτέρυγες δεν έγινε στις 19.45 αλλά μετά τις 22.00 το βράδυ και πάλι χωρίς να γίνει καμία ενέργεια από τον αρχιφύλακα, αφήνοντας τους κρατούμενους να εφαρμόζουν τους δικούς τους κανόνες.
Δεν γίνεται να συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα αυτή που ο κάθε προϊστάμενος να κάνει παραβιάσεις και παρατυπίες του κανονισμού και να ενεργεί εις βάρος συναδέλφων, χωρίς να τιμωρείται.       
Όταν πρόσφατα από μετακινήσεις και φαγοπότια κρατουμένων εντός φυλακής έχουν τιμωρηθεί συνάδελφοι, στη φυλακή του Κορυδαλλού.