23/3/16

Από ποδοσφαιριστής, δικηγόρος τρομοκρατών

Δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει μέλη ακροδεξιών οργανώσεων
Σβεν Mαρί: Ο «δικηγόρος των καθαρμάτων» που εκπροσωπεί τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ

Στα νιάτα του ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Αγωνίστηκε μάλιστα και στην ομάδα Νέων της Άντερλεχτ, ενός εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών σωματείων του Βελγίου, αλλά ένας τραυματισμός τον ανάγκασε να στραφεί στη δικηγορία. Αρχικά δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα. Υποχρεώθηκε, μάλιστα, να επαναλάβει το πρώτο έτος των σπουδών του τρεις φορές. Κατέληξε, ωστόσο, να θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πιο επιτυχημένους ποινικολόγους του Βελγίου αναλαμβάνοντας την εκπροσώπηση, μεταξύ άλλων, του συνεργού ενός παιδεραστή και κατά συρροή δολοφόνου και του ιδρυτή μιας εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης που επιδίωκε την επιβολή της Σαρία στο Βέλγιο και στρατολογούσε επίδοξους τζιχαντιστές για να πολεμήσουν στη Συρία.

Για τον Σβεν Μαρί ο λόγος, γνωστό στο Βέλγιο και ως «δικηγόρο των καθαρμάτων», τελευταίος πελάτης του οποίου είναι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο κύριος καταζητούμενος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι που συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.  

«Εάν κάποιος περιγράφεται ως Υπ' Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος, εγώ θέλω να πολεμήσω αυτήν την κατάχρηση εξουσίας», έχει δηλώσει σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Metro ο δικηγόρος που έχει εκπροσωπήσει τον εξτρεμιστή σαλαφιστή Φουάντ Μπελκασέμ αλλά και τον Μισέλ Λελιέβρ, συνεργό του διαβόητου παιδεραστή Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος τη δεκαετία του '90 καταδικάστηκε για την απαγωγή και το βιασμό έξι κοριτσιών και τη δολοφονία τεσσάρων από αυτά.

Ο Σβεν Μαρί, ωστόσο, δεν περιορίζεται στην υπεράσπιση στυγερών δολοφόνων, αδίστακτων τρομοκρατών και λοιπών «καθαρμάτων», όπως υποδηλώνει και το διόλου τιμητικό παρατσούκλι του, καθώς έχει αναλάβει επίσης την υπεράσπιση ενός θύματος επίθεσης με θειικό οξύ ενώ έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να εκπροσωπήσει μέλη ακροδεξιών οργανώσεων. Την ώρα που χρήστες του Διαδικτύου τον χαρακτηρίζουν «απάνθρωπο» και «σκληρόκαρδο», υποστηρίζοντας πως εκμεταλλεύεται την παρισινή τραγωδία για να αναδειχθεί, ο Σβεν Μαρί δηλώνει πως μάχεται για «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας και της κατάχρησης εξουσίας».

«Θυμάστε τις ζωντανές συνεντεύξεις Τύπου των εισαγγελέων κατά τις ημέρες, ακόμη και κατά τις νύχτες, μετά τις επιθέσεις; Αηδίασα από τον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύτηκαν τον φόβο απλά και μόνο για να αποκτήσουν περισσότερη εξουσία», δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Le Soir.

Όσον αφορά τον τελευταίο του πελάτη, ο Σβεν Μαρί είχε δηλώσει ήδη από τον Ιανουάριο ότι είναι έτοιμος υπερασπιστεί τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ, έπειτα από επικοινωνία που είχε με πρόσωπο του περιβάλλοντος του τρομοκράτη και ενόσω αυτός καταζητούταν από τις βελγικές και γαλλικές Αρχές. Η υπερασπιστική γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσει ο βέλγος δικηγόρος για τον μαροκινής καταγωγής γάλλο τρομοκράτη εστιάζει κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα. Ο Σβεν Μαρί δεν αρνείται ότι ο πελάτης του συμμετείχε ενεργά στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι που κόστισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους. Αλλά κατηγορεί τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρεΐντέρς για πολιτικές παρεμβάσεις και τις γαλλικές Αρχές για την απαίτησή τους να εκδοθεί ο Αμπντεσλάμ στη Γαλλία.

«Πρέπει να σταματήσουμε να γονατίζουμε μπροστά στη Γαλλία, πρέπει να απαλείψουμε αυτό το ενοχικό σύνδρομο που φαίνεται πως υπάρχει στο Βέλγιο σχετικά με τις επιθέσεις στο Παρίσι», ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στην εφημερίδα La Derniere Heure. Ο Βελγος δικηγόρος είχε επίσης πει ότι θα κατέθετε μήνυση κατά του γενικού εισαγγελέα της Γαλλίας,Φρανσουά Μολέν για παραβίαση του απορρήτου της ανάκρισης, αφότου ο γάλλος εισαγγελέας αποκάλυψε ότι ο 26χρονος Αμπντεσλάμ σκόπευε να ανατιναχτεί στο Σταντ ντε Φρανς, αλλά υπαναχώρησε.