18/3/16

Απενεργοποιούσαν τα immobilizer για πλάκα

Η ιεραρχία


Το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, στο πλαίσιο πολύμηνης και εμπεριστατωμένης αστυνομικής έρευνας, κατάφερε να τερματίσει τη συστηματική και εξακολουθητική εγκληματική δράση πολυμελούς σπείρας ημεδαπών, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη σωρείας κλοπών Ι.Χ.Φ. και Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτων, από διάφορες περιοχές της Φθιώτιδας, Εύβοιας, Αττικής, Θεσσαλονίκης, Κορινθίας, Λάρισας και Πιερίας.
Η εξάρθρωση της εγκληματικής σπείρας και η σύλληψη δέκα (10) συνολικά μελών της, εκ των οποίων οκτώ άνδρες, ηλικίας 68, 65, 58, 52, 44, 40, 39 και 27 ετών, καθώς και δύο γυναίκες, ηλικίας 53 και 35 ετών, επιτεύχθηκε μετά από συστηματική διερεύνηση των υποθέσεων και μεθοδική αξιοποίηση όλων των στοιχείων και δεδομένων, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Επιπλέον ταυτοποιήθηκαν τρία (3) ακόμη μέλη της σπείρας, ομοίως ημεδαποί και συγκεκριμένα ένας 38χρονος και ένας 35χρονος, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν, καθώς και ένας 38χρονος που είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα, προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών και συγκεκριμένα των ιδιοκτητών των οχημάτων, στις ανωτέρω περιοχές.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, τα δέκα μέλη της σπείρας, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες (17-03-2016) σε περιοχές της Αττικής, στη Λάρισα και στο Κιάτο Κορινθίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας, με τη συνδρομή αστυνομικών της Β’ Ο.Π.Κ.Ε. Φθιώτιδας και των Αστυνομικών Τμημάτων Στυλίδας και Αταλάντης.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο κατάλληλης αξιολόγησης – αξιοποίησης στοιχείων, πραγματοποιήθηκαν στις ανωτέρω περιοχές αιφνιδιαστικές νομότυπες έρευνες, σε επιχείρηση εμπορίας ανταλλακτικών και αυτοκινήτων, σε πληθώρα οικιών, αλλά και σε συνεργείο – αποθήκη σε ερημική δασική περιοχή, το οποίο χρησιμοποιούταν ως χώρος αποσυναρμολόγησης των κλεμμένων οχημάτων.
Κατά τη διάρκεια των παραπάνω ερευνών βρέθηκαν, μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
  • κλεμμένο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο αφαιρέθηκε την 17-02-2016, από την περιοχή του Χαϊδαρίου Αττικής,
  • πληθώρα συστημάτων κλοπής οχημάτων (ηλεκτρονικοί «εγκέφαλοι», συστήματα απενεργοποίησης immobilizer κ.λ.π.),
  • μεγάλος αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας, εκ των οποίων ορισμένες διακριβώθηκε ότι ανήκουν σε κλεμμένα οχήματα, ενώ για τις υπόλοιπες ερευνάται η γνησιότητά τους,
  • διάφορα διαρρηκτικά εργαλεία,
  • ποσότητες κάνναβης, βάρους (83) γραμμαρίων και ηρωίνης, βάρους (1,3) γραμμαρίων,
  • τρία (3) πτυσσόμενα στιλέτα και δώδεκα (12) κροτίδες,
  • φυσίγγια διαμετρήματος (9 mm ) και (0,38),
  • μεγάλος αριθμός κλειδιών αυτοκινήτων,
  • πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim ,
  • σασί αυτοκινήτου, με παραποιημένο τον αριθμό πλαισίου του,
  • δέκα (10) ζαντολάστιχα αυτοκινήτων και
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, εργαλείων και άλλων αντικειμένων των συλληφθέντων.
Στο πλαίσιο της μεθοδικής αστυνομικής έρευνας, εξακριβώθηκε η εσωτερική δομή και σύνθεση της οργάνωσης, ενώ παράλληλα διακριβώθηκε η διαρκής και συστηματική δράση των μελών της, ενώ «αρχηγικό» ρόλο φέρεται να είχε ο 58χρονος.
Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας αρχικά προέβαιναν στην κατόπτευση των υποψήφιων «στόχων» τους και ακολούθως, με την χρήση διαρρηκτικών εργαλείων, παραβίαζαν και αφαιρούσαν τα οχήματα, τα οποία στη συνέχεια πωλούσαν ή αποσυναρμολογούσαν, με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οικονομικού οφέλους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν ως «ορμητήριό» τους περιοχές της Αττικής, ενώ η παράνομη δράση τους εκδηλωνόταν συνήθως πρώτες πρωινές ώρες. Επισημαίνεται δε ότι κύριοι «στόχοι» τους αποτελούσαν Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητα, συγκεκριμένης μάρκας.
Βασικό επίσης χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους, ήταν ότι μετά την παραβίαση των οχημάτων, τοποθετούσαν στο εσωτερικό τους, δικούς τους ηλεκτρονικούς «εγκεφάλους», προκειμένου να απενεργοποιήσουν το immobilizer των αυτοκινήτων και να πετύχουν να τα θέσουν σε λειτουργία για να τα αφαιρέσουν.
Όπως προέκυψε, τα μέλη της εγκληματικής σπείρας, το χρονικό διάστημα τουλάχιστον από αρχές Ιουνίου του 2015, έως και τον τρέχοντα μήνα, ενέχονται, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση και ρόλους ανά περίπτωση, σε συνολικά (55) κλοπές και (4) απόπειρες κλοπών οχημάτων, καθώς (3) κλοπές εργαλείων στις κάτωθι περιοχές:
  • είκοσι επτά (27) κλοπές και τρεις (3) απόπειρες κλοπών στον νομό Αττικής,
  • δεκατέσσερις (14) κλοπές στον νομό Ευβοίας,
  • εννέα (9) κλοπές στον νομό Θεσσαλονίκης,
  • τρεις (3) κλοπές στον νομό Φθιώτιδας,
  • τρεις (3) κλοπές και μία (1) απόπειρα κλοπής στον νομό Κορινθίας και
  • από μία (1) κλοπή στους νομούς Λάρισας και Πιερίας.
Τα μέλη της σπείρας αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών και κατά περίπτωση, για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών, περί όπλων και περί βεγγαλικών και κροτίδων.
Η έρευνα από το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας συνεχίζεται, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας και η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.
Οι συλληφθέντες, με την σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.