20/4/16

Φάτε μάτια όστρακα ...


Χίλια τριακόσια πενήντα δύο (1.352) κιλά όστρακα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, πρωινές ώρες σήμερα, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθη ένας 24χρονος, ένας 51χρονος, ένας 55χρονος και ένας ανήλικος για κατοχή και μεταφόρτωση με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην παραλία Αρίστειου Αλεξανδρούπολης, εντοπίστηκε λέμβος από την οποία διενεργούσαν μεταφόρτωση σε Ι.Χ.Ε όχημα με οδηγό τον 24χρονο, το οποίο θα μετέφερε εξήντα έξι (66) σάκους με όστρακα συνολικού βάρους χιλίων τριακοσίων πενήντα δύο (1.352) κιλών.
Στη συνέχεια, το ανωτέρω Ι.Χ.Ε όχημα οδηγήθηκε στην ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης για περαιτέρω έλεγχο, όπου διαπιστώθηκε ότι μετέφερε – διακινούσε την ανωτέρω ποσότητα οστράκων του είδους ''αχιβάδα'' (Ruditapes decussatus), υπολειπομένων διαστάσεων, με σκοπό την πώληση – εμπορία.
Επιπρόσθετα, το σύνολο των αλιευμάτων δεν συνοδευόταν από τα προβλεπόμενα έγγραφα αναφορικά με την προέλευσή του, δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, ενώ το όχημα με το οποίο μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών και απαγορεύεται σε όλη την επικράτεια η αλίευση του ανωτέρω είδους οστράκων κατά την παρούσα χρονική περίοδο. Τέλος, τα ως άνω αλιεύματα κρίθηκαν ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, σύμφωνα με βεβαίωση του Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Έβρου.
Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.