17/9/16

Βούλγαροι στην απάτη

Οι Αποδείξεις

Εξακριβώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, η δράση εγκληματικής ομάδας, που δραστηριοποιούταν στην περιοχή της Πάτρας και της Ζακύνθου, με αντικείμενο την συστηματική εξαπάτηση πολιτών, με το πρόσχημα ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο ευθύνεται ή εμπλέκεται σε τροχαίο ατύχημα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό παιδιού.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη, προχθες (15-9-2016) αργά το βράδυ, στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών 30χρονος υπήκοος Βουλγαρίας, μέλος τουλάχιστον πενταμελούς εγκληματικής ομάδας.
Σε βάρος του σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και κατ’ επάγγελμα διάπραξη απάτης, ενώ οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και τους υπόλοιπους τέσσερις συνεργούς του.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, εντόπισαν τον 30χρονο σε ξενοδοχείο της Πάτρας και τον συνέλαβαν, ενώ βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν το χρηματικό ποσό των 18.650 ευρώ, πληθώρα κοσμημάτων και δυο κινητά τηλέφωνα.

Αναλυτικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης τηλεφωνούσαν σε πολίτες, προσποιούμενοι τους αστυνομικούς και με το πρόσχημα ότι οικείοι τους έχουν εμπλακεί σε τροχαία ατυχήματα με θανάσιμο ή σοβαρό τραυματισμό ανηλίκου, απαιτούσαν χρήματα που κυμαίνονταν από (15.000) έως (80.000) ευρώ, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι συγγενείς τους να αποφύγουν τις συνέπειες από το δήθεν τροχαίο ατύχημα.
Επιπλέον, όπως προέκυψε από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, ο 30χρονος είχε αναλάβει το ρόλο του παραλήπτη των χρημάτων («εισπρακτόρα») από τα θύματα, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει το ρόλο καθοδήγησης και επικοινωνίας με τα υποψήφια θύματα.
Ο δράστης μετέβαινε σε προκαθορισμένα σημεία, προκειμένου να παραλάβει τα χρήματα από τα υποψήφια θύματά του και οι συνεργοί του τηλεφωνούσαν από τηλεφωνικούς αριθμούς με απόκρυψη, στα σταθερά τους τηλέφωνα.
Με τον τρόπο αυτό, εκμεταλλευόμενοι τη σύγχυση και την ψυχολογική φόρτιση που προκαλούσαν στους πολίτες, επεδίωκαν την άμεση είσπραξη των χρημάτων που απαιτούσαν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία, για να γίνουν πιο πειστικοί και να επιτύχουν την εξαπάτηση των θυμάτων τους, ένας από τους δράστες προσποιούνταν το συγγενικό πρόσωπο, το οποίο εκλιπαρούσε για βοήθεια.
Με το συγκεκριμένο τρόπο δράσης, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, εξαπάτησαν στις 14 και 15-09-2016, τέσσερις πολίτες στην Πάτρα, αποσπώντας το χρηματικό ποσό των (18.650) και κοσμήματα αξίας (18.000) ευρώ.
Ειδικότερα, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία:
  • Στις (14-09-2016) αργά το βράδυ, απέσπασαν από ηλικιωμένη γυναίκα το χρηματικό ποσό των (750) ευρώ και κοσμήματα αξίας (3.000) ευρώ,
  • Στις (15-09-2016) το μεσημέρι, απέσπασαν από 54χρονη ημεδαπή κοσμήματα αξίας (15.000) ευρώ και το χρηματικό ποσό των (100) ευρώ,
  • Την ίδια ημέρα το απόγευμα, απέσπασαν από 78χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (7.900) ευρώ,
  • Τέλος, την ίδια ημέρα αργά το βράδυ, απέσπασαν από 16χρονη ημεδαπή το χρηματικό ποσό των (10.000) ευρώ.
Επίσης, τα μέλη της σπείρας με την ίδια μεθοδολογία αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον άλλους δεκατέσσερις πολίτες σε Πάτρα και Ζάκυνθο, αξιώνοντας ποσά που ξεπερνούν τις (500.000) ευρώ.
Σημειώνεται ότι, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών απέδωσε στις παθούσες, τα χρηματικά ποσά καθώς και τα κοσμήματα, που τους είχαν αφαιρεθεί από τον 30χρονο και βρέθηκαν στην κατοχή του.
Ο συλληφθείς, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατείται προκειμένου να οδηγηθεί τη Δευτέρα (19-9-2016) ενώπιον του Ανακριτή Πατρών.
Η έρευνα από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών για εμπλοκή του και σε άλλες περιπτώσεις, καθώς και για τον εντοπισμό των συνεργών του, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.