12/10/16

Η τελευταία Σύνοδος?

Ρώμη-Λουξεμβούργο


O Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είχε χθες, 11 Οκτωβρίου 2016, συνάντηση εργασίας με τον Ιταλό Υπουργό Εσωτερικών Αngelino Alfano στη Ρώμη.
Κατά τη συνάντηση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της ήδη στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, συζητήθηκαν ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσθηκαν οι προοπτικές ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυσή της με ανταλλαγή πληροφοριών. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη συνεργασίας για την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επαναπατρισμού.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Angelino Alfano συμφώνησαν στην ανάγκη να αντιμετωπισθεί η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση υπό μια ευρωπαϊκή προοπτική, στο όνομα της αλληλεγγύης και της από κοινού ευθύνης, επιβεβαιώνοντας την καίρια σημασία των επιλογών που στοχεύουν στην κοινή προστασία των εξωτερικών συνόρων προκειμένου να διαφυλαχθεί η ζώνη Σένγκεν «χωρίς τείχη ή συρματοπλέγματα», αλλά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης μέσω μηχανισμών αναγνώρισης και καταγραφής με διαχωρισμό μεταξύ οικονομικών μεταναστών και προσφύγων.

Επισήμαναν ότι οι προκλήσεις που θέτει το μεταναστευτικό ζήτημα απαιτούν κοινή δέσμευση και ευθύνη των χωρών προέλευσης, διέλευσης και προορισμού, προκειμένου να τύχουν αποτελεσματικής αντιμετώπισης και διαχείρισης όλες οι σχετικές πτυχές, ανθρωπιστικές και ασφάλειας.
Σημειώνεται ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφθηκε κέντρο παραμονής αιτούντων άσυλο που βρίσκεται σε απόσταση τριάντα χιλιομέτρων από τη Ρώμη.
Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Τόσκας δήλωσε:
«Η επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων ήταν χρήσιμη για να γίνουν κάποιες συγκρίσεις, με αναφορά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τα δικά μας δεδομένα. Σχετικά με τη συνάντηση με τον ομόλογό μου Αντζελίνο Αλφάνο, μπήκαμε με ιδιαίτερη ειλικρίνεια στη συζήτηση των κοινών προβλημάτων των δυο χωρών μας. Πρόκειται για θέματα όπως οι ροές των προσφύγων και η εξέταση του ασύλου -η οποία παίρνει πολύ χρόνο διότι τηρούμε κοινές διαδικασίες- ενώ συζητήσαμε και για την αποδοχή προσφύγων στο πλαίσιο της επανεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με την Ιταλία έχουμε σειρά κοινών προβλημάτων και πολλές κοινές αντιλήψεις για το χρειάζεται η Ευρώπη».
Σε ερώτηση για την επανεγκατάσταση των προσφύγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, απάντησε:
«Η διαδικασία της επανεγκατάστασης προσφύγων συνεχίζει να είναι προβληματική, και όσες χώρες συμμετέχουν σε αυτή το κάνουν με σαφώς αργούς ρυθμούς. Παράλληλα, υπάρχουν χώρες - όπως εκείνες του Βίσεγκραντ- οι οποίες είναι αρνητικές ως προς το να δεχθούν πρόσφυγες, όπως προβλέπουν οι συμφωνίες αλλά και οι ευρωπαϊκές ιδέες και ο πολιτισμός μας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από απομονωτισμό, φράχτες και έλλειψη αλληλεγγύης. Πρέπει να γυρίσουμε στην πραγματική αλληλεγγύη και όχι στην λεγόμενη "ευέλικτη αλληλεγγύη", με την οποία κάποιες χώρες μπορεί να λένε "πάρτε πέντε χιλιάδες κουβέρτες και τελειώσαμε με τις υποχρεώσεις μας". Πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα γίνει αντιληπτό ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος, ούτε στα οικονομικά θέματα, αλλά ούτε και στο προσφυγικό. Οι κίνδυνοι και τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις τού Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί για τη δυνατότητα να επιτραπεί στην Ιταλία να μην συνυπολογισθούν οι δαπάνες για το προσφυγικό στην σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ και για το αν η ευελιξία αυτή μπορεί να ευνοήσει κι άλλες χώρες, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:
«Κάθε άνοιγμα της Ευρώπης, κάθε αντιμετώπιση προβλημάτων με ένα ευρύτερο βλέμμα, ευνοεί και εμάς. Όλος ο Νότος έχει να επωφεληθεί από κοινές προσπάθειες, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη. Η παλιά αντίληψη ότι πρέπει να κοιτάζουμε μόνον το σπίτι μας και να αδιαφορούμε για το τι συμβαίνει στην αυλή του διπλανού, είναι σαφές, πλέον, ότι έχει αποτύχει. Επομένως, ακόμη και οι χώρες οι οποίες στην παρούσα φάση δεν έχουν επηρεασθεί από το προσφυγικό, δεν νομίζω ότι θα έχουν όφελος, στο μέλλον, από την απομόνωσή τους».
Από την Ιταλία, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναχώρησε για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στην τακτική Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.