14/11/16

Ο ΔΟΛ νοιάζεται για την ενότητα των ενώσεων!

Διαβάστε το ρεπορτάζ του Βήματος και θα καταλάβετε ...
Η πρωτοβουλία της Προέδρου του Α.Π. που χωρίζει στα δύο τη Δικαιοσύνη
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, κινείται προς την κατεύθυνση να απομονωθούν οι "λεκιασμένοι" του συστήματος Σαμαρά-Μπάμπη και όχι γι αυτά που λέει ο Ψυχάρης και μέχρι πρόσφατα υποστήριζε και ο Βγενόπουλος 

Η κυρία Βασιλική Θάνου, νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου, δεν μετρούσε ούτε μία δεκαετία στο δικαστικό σώμα όταν η «Αλλαγή» του ΠαΣοΚ σάρωνε στις εκλογές του 1981 και ο Ανδρέας Παπανδρέου έπαιρνε τη σκυτάλη από τον Γεώργιο Ράλλη. Ηταν η εποχή κατά την οποία η εξουσία άλλαζε χέρια και το τιμόνι της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έπιανε ο τότε εφέτης Παναγιώτης Γαλάνης. Η δυσαρέσκεια απέναντι στα νέα πρόσωπα και στις επιλογές τους ώθησε κάποια από τα μέλη της Ενωσης σε κίνηση «διασπαστική», την ίδρυση του Συνδέσμου Ανώτερων και Ανώτατων Δικαστών, που ωστόσο δεν έμελλε να μακροημερεύσει και τελεί εν υπνώσει από τις αρχές του millennium ακόμη.

Ενας «Σύνδεσμος» από τα παλιά
Σχεδόν τριάντα χρόνια μετά, η κυρία Θάνου, από θώκο ισχυρότερο παρά ποτέ, έλαβε την πρωτοβουλία μιας παρόμοιας κίνησης, βολιδοσκοπώντας η ίδια προσωπικά δικαστές και εισαγγελείς ως προς το ενδεχόμενο προσχώρησής τους στη νέα Ενωση. Η οργή δικαστικών λειτουργών κορυφώθηκε όταν η απλή φημολογία πήρε διαστάσεις «επικίνδυνης» πραγματικότητας: η κατάθεση στο Ειρηνοδικείο, την 1η Νοεμβρίου, αιτήματος για τη σύσταση Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων έχει επιφέρει ισχυρούς κραδασμούς στον χώρο των δικαστικών ενώσεων, καθώς θεωρείται άμεσα συνδεδεμένη με την προώθηση της πρότασης για αύξηση κατά τρία χρόνια του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, πέραν των 67 ετών που επιτάσσει το Σύνταγμα, με νομοθετική ρύθμιση. Την πρόταση με άλλα λόγια που διατύπωσε η ίδια η κυρία Θάνου, παρουσία και της υπόλοιπης ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, περί τις αρχές Οκτωβρίου.

Η πρόθεση δημιουργίας της νέας Ενωσης έχει τις ρίζες της στην ακαριαία αντίδραση σύσσωμων των δικαστικών ενώσεων οι οποίες εν πολλοίς άστραψαν και βρόντηξαν: έκαναν λόγο για νομοθετική ρύθμιση που επιφέρει πλήγμα στη συνταγματική τάξη και στο κράτος δικαίου, καθώς και ανεπίτρεπτη παραβίαση των συνταγματικών προβλέψεων.
Με νωπή ακόμη την κατάθεση του νέου αιτήματος στο Ειρηνοδικείο, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με πρόεδρο τον κ. Χριστόφορο Σεβαστίδη, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς την απορία της ως προς το τι διαφορετικό κομίζει η πρωτοβουλία: «Οι καταστατικοί σκοποί της Ενωσης Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων είναι ακριβώς ίδιοι με τους σκοπούς της δικής μας Ενωσης» σημειώνεται μεταξύ άλλων. «Οι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστές υπερεκπροσωπούνται στο ΔΣ της Ενωσης, καθώς 7 από τα 15 μέλη του ανήκουν σ' αυτούς. Μάλιστα βρίσκονται στις πιο κρίσιμες θέσεις του Προεδρείου (θέση Α' Αντιπροέδρου, Β' Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέα). Ποιος είναι τότε ο λόγος δημιουργίας μιας νέας Ενωσης; Ποια είναι τα αιτήματά τους που δεν ικανοποίησε ή δεν προώθησε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων; Είναι αλήθεια ότι δεν συναινέσαμε και αντιδράσαμε έντονα όταν τέθηκε σε δημόσια συζήτηση το αντισυνταγματικό αίτημα αύξησης του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Αντιδράσαμε επίσης όταν παρουσιάστηκε ως κυβερνητική σκέψη η χορήγηση ειδικού επιδόματος σε ανώτερους και ανώτατους δικαστές με ταυτόχρονη μισθολογική υποβάθμιση των δικαστών του πρώτου βαθμού, που θα διευρύνει τη μισθολογική διαφορά μεταξύ των δικαστών διαφορετικών βαθμίδων σε πλήρη αντίθεση με αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88, παρ. 2 του Συντάγματος. Στις θέσεις μας αυτές θα μείνουμε αμετακίνητοι». 

Η διχόνοια και τα στρατόπεδα
Η Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών και Εισαγγελέων, πρόεδρος της οποίας θα είναι ο κ. Γεράσιμος Φουρλάνος, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, έρχεται να προστεθεί στις πέντε ήδη υπάρχουσες (έξι, αν περιληφθεί και αυτή των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), με την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων να διεκδικεί τον τίτλο της ισχυρότερης, με περισσότερα από 3.000 μέλη, και 55 χρόνια ιστορίας.

Μέλη της τελευταίας εκφράζουν μάλιστα την πικρία τους για τη «συναισθηματική αποξένωση της κυρίας Θάνου από μια Ενωση της οποίας υπήρξε πρόεδρος από το 2012 έως το 2016, αλλά και μέλος του ΔΣ της επί 15 χρόνια, απλώς και μόνον γιατί δεν εξυπηρετεί τους δικούς της σκοπούς».

Ερμηνεύουν, δε, τη συγκεκριμένη στάση της ως αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών που έφεραν νέα πρόσωπα στο προεδρείο της Ενωσης, που αυτοπροσδιορίζεται ως «ενωτικό» με τη συμμετοχή τριών παρατάξεων, απούσα ωστόσο στη σύνθεσή του την πάλαι ποτέ παράταξη της κυρίας Θάνου, με επικεφαλής πλέον τον κ. Χρήστο Τζανερρίκο.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στους κόλπους της Ενωσης είναι συνεχής και απροσχημάτιστος, με σαφή «στρατόπεδα» και εκατέρωθεν «πολεμικά ανακοινωθέντα». Εγινε μάλιστα ηχηρότατος όταν κρίθηκε ότι έπρεπε να αντικατασταθεί, «λόγω ασυμβιβάστου», ο κ. Ευάγγελος Κασαλιάς, αντεισαγγελέας Εφετών και μέλος του ΔΣ της, από τον κ. Ευστάθιο Βεργώνη, εισαγγελέα Εφετών και πρώτο αναπληρωματικό. Το ασυμβίβαστο, πάντα κατά την πλειοψηφία, βάσει και του Καταστατικού της Ενωσης, αφορά την ιδιότητα μέλους του ΔΣ της Ενωσης σε σχέση με αυτήν σε υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ή σε άλλη υπηρεσία υπαγόμενη στην εκτελεστική εξουσία. Και ο κ. Κασαλιάς έχει αποσπασθεί στην ΕΥΠ από τον Νοέμβριο του 2015, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να ελέγχει τη νομιμότητα των ειδικών επιχειρησιακών δράσεων που αφορούν θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου.


ΔΙΧΟΝΟΙΑ
Πηγές επισημαίνουν ότι η νέα συνθήκη στα εσωτερικά της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη την παράταξη του κ. Τζανερρίκου, σπέρνοντας διχόνοια στα μέλη της. Διαφοροποιημένοι, «λόγω φιλοσοφίας», είναι πλέον η κυρία Μαργαρίτα Στενιώτη, πρώην πρόεδρος της Ενωσης στην οποία έδωσε το δαχτυλίδι της διαδοχής η κυρία Θάνου, και ο πρώην γενικός γραμματέας κ. Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης.


Η θητεία
Ο Πειραιάς και η χαρτογράφηση

«Η νέα Ενωση έχει προσδεδεμένο στο άρμα της το αίτημα της παράτασης της θητείας των ανώτατων δικαστικών» λένε πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το ζήτημα βγήκε πάλι από το συρτάρι μόλις την περασμένη εβδομάδα· όταν η κυρία Θάνου επισκέφθηκε δικαστικό χώρο του Πειραιά και μιλώντας σε συναδέλφους της έκανε λόγο για μεταβατικό νόμο που θα τακτοποιεί τα περί ορίου συνταξιοδότησης έως ότου μπει στις ράγες η συνταγματική αναθεώρηση».

Είναι σαφές, με αυτά τα δεδομένα, ότι η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επέλεξε μάλλον πολιτικό χειρισμό της υπόθεσης: «χτύπησε» με την κοινοποίησή της, αναδιπλώθηκε μετά τον θόρυβο (μέσω συνταγματικής αναθεώρησης, και όχι με νόμο, είχε ξεκαθαρίσει, παραπονούμενη ότι παραποιήθηκαν τα λεγόμενά της) και επανήλθε στο διά ταύτα, που την αφορά άλλωστε προσωπικά. Ειδάλλως θα πρέπει να αποχωρήσει από τον θώκο της στις 30 Ιουνίου του 2017.

Ο χώρος πάντως θα χαρτογραφηθεί λίαν συντόμως και οι αντιδράσεις δικαστών και εισαγγελέων έναντι της νέας Ενωσης θα καταγραφούν μαζικά, καθώς επίκεινται δύο κομβικές γενικές συνελεύσεις. Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η ετήσια γενική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος και το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου αυτή της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.