8/3/10

Oι λαθρέμποροι του χαλκού

Χρυσές δουλειές με το χαλκό στήνουν λαθρέμποροι στη Δυτική Αττική, που συνήθως χρησιμοποιούν αθίγγανους για να κλέβουν νύχτα τις τεράστιες ποσότητες καλωδίων που κυρίως βρίσκουν «παρατεταγμένα» στους δρόμους διαφόρων περιοχών, σε δημόσια έργα που έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες για λογαριασμό του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.
Αυτή τη φορά όμως το «ζημιογόνο θύμα» ήταν οι εγκαταστάσεις της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, που έχει αναλάβει το τεράστιο έργο του προαστιακού σιδηρόδρομου.
Άνδρες της τοπικής Ασφάλειας το Σαβατοκύριακο, έκαναν μια εκτεταμένη έρευνα και συνέλαβαν στην ίδια περιοχή 29χρονο, στη μάνδρα του οποίου βρέθηκαν: 3 τόνοι με τεμαχισμένα ηλεκτροφόρα καλώδια, 3 τόνοι με καμένα καλώδια σε σωρούς και δέκα βαρέλια χωρητικότητας 250 λίτρων που χρησίμευαν για τη συστηματική καύση των καλωδίων.
Στο «crimes on air» μίλησε αξιωματικός της Ασφάλειας ο οποίος και μας έδωσε την πραγματική διάσταση που έχουν αυτές οι συνεχόμενες κλοπές καλωδίων:
« Οι κλοπές αυτές ξεκίνησαν αποσπασματικά από τους αθίγγανους που έβγαιναν τη νύχτα παγανιά με τα φορτηγάκια τους και μάζευαν ότι έβρισκαν σε δημόσια έργα.
Έκαιγαν τα καλώδια στους καταυλισμούς, το πλαστικό έλιωνε και αυτή έπαιρναν τον καθαρό χαλκό, που στη συνέχεια πουλούσαν σε καλή τιμή στο παραεμπόριο.
Μπορείτε να το διανοηθείτε πως δήμαρχοι της περιοχής μας κάνουν παράπονα πως καθυστερούν τα έργα, εξ αιτίας τέτοιων κλοπών;
Να φανταστείτε από τον προαστιακό…σήκωσαν ακόμη και κομμάτια από ράγες για να τις πουλήσουν ως ατόφιο σίδερο. Τώρα όμως…ξύπνησαν και ορισμένοι παρακμιακοί μαντράδες που κάνουν τη βρώμικη δουλειά μόνη τους, βγάζοντας απ’ έξω τους αθίγγανους. Οι αθίγγανοι έχουν όμως ένα βασικό…ατού. Δεν έχουν έδρα αφού είναι περιπλανώμενοι και βρίσκουν για δικαιολογία πως τα καλώδια ήταν δήθεν πεταμένα από εδώ και από εκεί ».
Μόνο την περασμένη Τρίτη αστυνομικοί της Ασφάλειας Ασπροπύργου, πέρασαν χειροπέδες σε τρεις δράστες και κατάσχεσαν και τα τρία φορτηγά τους.
Μεγαλύτερος σε ηλικία ήταν ένας 57χρονος που έκανε και τη διαφορά κλέβοντας 2.000 κιλά αλουμινίου σε πόρτες και κάσες παραθύρων. Στο φορτηγό του δεύτερου δράστη βρέθηκαν 500 κιλά χάλκινα και μπρούτζινα αντικείμενα, ενώ στο βαρύ όχημα ενός 36χρονου εντοπίστηκαν 1000 κιλά καμένα καλώδια και χαλκοσωλήνες.
Σύμφωνα με την προανάκριση ο 36χρονος θα ήταν ο κλεπταποδόχος και των υπολοίπων δυο φορτίων, καθώς θα αναλάμβανε το ξεπούλημα τους στη μαύρη αγορά.