22/4/11

Πήραν δάνειο 45 εκατ. και εξαφανίστηκαν!


Μία υπόθεση που αναμένεται να προκαλέσει σάλο και έχει διαστάσεις οικονομικού σκανδάλου ακόμη και για υποκατάστημα τράπεζας στην Πάτρα διερευνά το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόσμος" η καταγγελία έχει φθάσει εδώ και μήνες στην Αθήνα και πλέον στελέχη του Σώματος διερευνούν εξονυχιστικά το σκάνδαλο το οποίο ανέρχεται σε 40-45 εκατομμύρια ευρώ!
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατασκευαστική εταιρεία από την Πάτρα προσέφερε έκταση σε «Αμερικανούς» που ήθελαν -δήθεν- να αγοράσουν μεγάλο οικιστικό συγκρότημα σε νησί του Ιονίου.
Οι δύο πλευρές (κατασκευάστρια εταιρεία και Αμερικανοί) συμφώνησαν μεταξύ τους, πήραν δάνειο από τράπεζα που έφθανε τα 45 εκατομμύρια ευρώ, αλλά, στο τέλος, αποδείχθηκε πως οι κατασκευές δεν ήταν στις προδιαγραφές που είχαν δοθεί στην τράπεζα ώστε να εκδώσει τόσο μεγάλο δάνειο, ενώ οι υποτιθέμενοι Αμερικανοί επενδυτές έχουν γίνει... καπνός!
Η κατασκευάστρια εταιρεία αποζημιώθηκε (έτσι τουλάχιστον δείχνουν τα πράγματα), όχι όμως για το σύνολο του προαναφερόμενου ποσού, ενώ στην υπόθεση εμπλέκεται και γνωστός Πατρινός δικηγόρος, ο οποίος φέρεται να μεσολάβησε για να κλειστεί η συμφωνία.
Η καταγγελία στο ΣΔΟΕ αναφέρει πως η τράπεζα έδωσε δάνειο υπολογίζοντας υπερτιμημένη την εμπορική αξία των συγκεκριμένων ακινήτων, αλλά όταν αποκαλύφθηκε πως τα κτίρια δεν ήταν αυτά που υπήρχαν στα αρχικά σχέδια άρχισαν να «ψάχνονται»!
Οι δανειολήπτες πλήρωσαν αρχικά κάποιες δόσεις, στη συνέχεια, όμως, εξαφανίσθηκαν! Ενώ η τράπεζα προφανώς ξεκίνησε τη διαδικασία πλειστηριασμού, κάποια στελέχη της διαπίστωσαν με έκπληξη πως τα χρήματα, τα οποία είχαν δώσει όχι μόνο δεν ανταποκρίνονταν στην αξία των ακινήτων αλλά ακόμη και με τις καλύτερες προϋποθέσεις θα ελάμβαναν το 1/3!
Από την πλευρά της η κατασκευαστική εταιρεία «σφυρίζει αδιάφορα» δηλώνοντας πως έκανε απλά τη δουλειά της. Διερευνώνται όμως όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και η εμπλοκή του δικηγόρου. Δεν αποκλείεται, όμως, να υπάρχουν και πειθαρχικές ή άλλες κυρώσεις εναντίον των στελεχών της τράπεζας που ενέκριναν το δανεισμό.
Οι πληροφορίες πάντως εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, καθώς η «καραμπινάτη» αυτή υπόθεση βρίσκεται ακόμη στο στάδιο των ερευνών. Όμως το βέβαιο είναι ότι η ιστορία έχει φθάσει μέχρι και το υπουργείο Οικονομικών, ενώ την γνωρίζουν καλά και υψηλά ιστάμενα στελέχη του ΣΔΟΕ στην Αθήνα.