5/5/11

Για εκβιασμό ο υπάλληλος της υπεξαίρεσης των 35 εκ. €


 
Ο πρώην υπάλληλος της Ταμιακής Υπηρεσίας, του δήμου Θεσσαλονίκης  που στις 18 Μαΐου του 2010 προφυλακίστηκε για την υπόθεση της υπεξαίρεσης των 35 εκατ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου, τώρα μέσα από τις φυλακές Διαβατών αντιμετωπίζει και την κατηγορία της εκβίασης.

Όλα ξεκίνησαν όταν συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, δύο 27χρονοι ομογενείς από τη Γεωργία  σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για «Απόπειρα Εκβίασης» και παράβαση του Νόμου «Περί όπλων».
Για την ίδια υπόθεση, δικογραφία με την κατηγορία της «Απόπειρας Εκβίασης» σχηματίστηκε επίσης και σε βάρος των δύο εντολέων, ενός 30χρονου Αρμένιου υπόδικου για ανθρωποκτονία συμπατριώτη του και  του 47χρονου προφυλακισμένου υπαλλήλου του δήμου, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στις Δικαστικές Φυλακές Διαβατών.
Προηγήθηκε καταγγελία 49χρονου  σύμφωνα με την οποία οι 27χρονοι «εντολοδόχοι», υπό την καθοδήγηση των δύο κρατουμένων, μεταχειριζόμενοι απειλές, απαιτούσαν εκβιαστικά από τον καταγγέλλοντα το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ, ως υποτιθέμενη οφειλή προς τον 47χρονο «εντολέα». Ο επιχειρηματίας στην καταγγελία του υποστήριξε πως με τον υπάλληλο του δήμου στο παρελθόν είχαν από κοινού νυχτερινό κέντρο και ο 47χρονος του ζητούσε αυτά τα χρήματα ως υπόλοιπο της οικονομικής διαφοράς που είχαν όταν χώρισαν οι δρόμοι τους.
Μεσημεριανές ώρες της 04-05-2011, στο κέντρο της πόλης, προσυμφωνήθηκε ραντεβού, στο οποίο εμφανίσθηκαν οι δύο ομογενείς, οι οποίοι παρέλαβαν από τον 49χρονο εκβιασθέντα το ποσό των 1.000 ευρώ, σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, οπότε και συνελήφθησαν.
Στην κατοχή των συλληφθέντων και σε έρευνες χώρων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένα Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως μέσο για τις μετακινήσεις τους,
  • 24 φυσίγγια,
  • Ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (στιλέτο),
  • Μέρος λαβής πιστολιού. 
      
    Οπως και προανακριτικά, ισχυρίστηκε  για την μεγάλη υπόθεση της υπεξαίρεσης ο  κατηγορούμενος, δεν ήταν δυνατόν να υπεξαιρέσει μόνος τους φόρους και τις κρατήσεις υπαλλήλων στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως είπε, για όλες τις ενέργειές του ήταν ενημερωμένα ανώτερα στελέχη της στενής ομάδας Παπαγεωργόπουλου.
    Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι κράτησε για τον εαυτό του μόνο 1 εκατ. ευρώ(!) ενώ κατέθεσε στοιχεία που δείχνουν ότι δεν γινόταν επί χρόνια κανένας εσωτερικός έλεγχος στα οικονομικά του Δήμου και μίλησε για πρόχειρα ημερολόγια που κρατούσαν στελέχη και άλλες ατασθαλίες.
    Σε άλλο σημείο της απολογίας του ο Σαξώνης επιχείρησε να διαψεύσει τον ισχυρισμό του πρώην δημάρχου ότι δεν τον γνωρίζει. Οπως είπε, είχε υπογράψει συμφωνία με τη δημοτική τηλεόραση για κάλυψη αγώνων της ομάδας μπάσκετ στην οποία ήταν αντιπρόεδρος, έκλεινε τηλεφωνικά στον δήμαρχο πρώτο τραπέζι για το νυχτερινό κέντρο του οποίου ήταν υπεύθυνος, και στην ταβέρνα της συζύγου του διοργανώνονταν χοροί υπαλλήλων του δήμου παρουσία του κ. Παπαγεωργόπουλου.