10/6/11

Ορκίστηκαν και οι "109"

O Aρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρης Οικονόμου δείχνει και με την παρουσία του το ενδιαφέρον για την επιμόρφωση και εκπαίδευση  των Αξιωματικών. Έτσι και το πρωί, παρουσία του έγινε στην Αττική, η τελετή ορκωμοσίας των 60  νέων Υπαστυνόμων Β΄, αποφοίτων των Τμημάτων Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.), που πραγματοποιήθηκε,  στην έδρα  της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρόμοια τελετή έγινε και στην αντίστοιχη Σχολή  της Βέροιας, όπου αποφοίτησαν 49 νέοι Αξιωματικοί.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριος Τασούλας, παρουσία του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Ελευθέριου Οικονόμου, επέδωσε τα ξίφη σε εξήντα (60) νέους Υπαστυνόμους Β΄, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής.
Κατά τη διάρκεια της τελετής παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Αττικής κ.κ. Παντελής Ασπραδάκης, Γεώργιος Βλάχος, Νικόλαος Καντερές, Αθανάσιος Μπούρας, και Βασίλειος Οικονόμου, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Σώματος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γρηγόριος Μπαλάκος, ο Διευθυντής Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Γεώργιος Μπαλάγκας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Χρήστος Καλλίνης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Φλήρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Ταξίαρχος Ιωάννης Καλαμαράς, ο Διοικητής της Σχολής, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κοντέλας, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθηγητές της Σχολής και πλήθος κόσμου.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιότατος κ.κ. Νεκτάριος Κιούλος.
Στη Βέροια, τα ξίφη στους (49) νέους Υπαστυνόμους Β΄ επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Βόρειας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σερέτης, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας (Πανόραμα Βεροίας)
Παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Σερρών κ. Κων/νος Καρυπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας κ. Κων/νος Καραπαναγιωτίδης, ο Διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Θεόκλιτος Ρουσάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Υποστράτηγος Βασίλειος Κανάλης, ο Διοικητής της Σχολής Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και καθηγητές της Σχολής.
Χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος κ.κ. Αθηναγόρας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας.
Οι αποφοιτούντες Αξιωματικοί ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη φοίτησή τους στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, διάρκειας τεσσάρων (4) περίπου μηνών.
Στόχος της μετεκπαίδευσης ήταν η συμπλήρωση της επαγγελματικής και νομικής μόρφωσης των νέων αξιωματικών, η συζήτηση και ανάλυση προβλημάτων που ενέκυψαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως υπαξιωματικοί και η ενημέρωσή τους σε σύγχρονα ζητήματα και γενικότερα θέματα διοίκησης προσωπικού.
Στην κατεύθυνση αυτή, καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αποτελούμενο από θεματικές ενότητες όπως, μεταξύ άλλων:
  • Δικονομικά ζητήματα (ποινικό και δικονομικό δίκαιο)
  • Εγκληματολογικά - ανακριτικά ζητήματα και θέματα ιατροδικαστικής
  • Θέματα διοίκησης προσωπικού
  • Θέματα συνταγματικού – διοικητικού δικαίου, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων κράτους – πολίτη.
  • Θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, όπως ειδικότερα θέματα ασφαλείας και τάξης, τροχαίας, αλλοδαπών, διαχείρισης κρίσεων, διερεύνησης εγκλημάτων, οργανωμένου εγκλήματος, διαχείρισης πληροφοριών κ.λπ.
  • Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, διεθνούς δικαίου, εθνικών θεμάτων και ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.
Αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.
Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή υλοποιεί κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο αστυνομικό προσωπικό από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, καθώς και από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος. Ενδεικτικά, το έτος 2010 υλοποιήθηκαν, μόνο στην Αθήνα, 91 σεμινάρια κατά τα οποία μετεκπαιδεύτηκαν συνολικά 5.500 περίπου άτομα.
Η Σχολή, εδρεύει στο Νομό Αττικής (Λ. Θρακομακεδόνων 101, Αχαρνές) και συγκροτείται από το Επιτελείο και έξι (6) Εκπαιδευτικά Τμήματα, καθώς και το Τμήμα Ειδικής Αστυνομικής Εκπαίδευσης, που εδρεύει στο Λαγονήσι.
Παράρτημα της Σχολής αποτελεί η Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας που λειτουργεί στη Βέροια.