7/11/12

Ιστορίες διαφθοράς


Λιμενικός που υπηρετεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και ο οποίος είχε ύποπτες δοσοληψίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με έναν... αστυνομικό, είναι ο δημόσιος υπάλληλος, κάτοικος Βούλας, που φέρεται σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΔΟΕ, να έχει καταθέσεις 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι ο ανεπάγγελτος που εμφανίζεται να έχει - σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση - καταθέσεις έξι εκατομμυρίων ευρώ και ελέγχεται για φοροδιαφυγή 5,5 εκατομμυρίων ευρώ είναι ο ίδιος που είχε καταγγείλει προ μερικών ετών υπάλληλο των τελωνείων για δωροδοκία κι έτσι είχε επιδιώξει να τεθεί σε καθεστώς «ποινικής προστασίας» για τις παράνομες συναλλαγές του!
Στην ανακοίνωση του ΣΔΟΕ γίνεται λόγος για «έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων ύψους 12 εκ ευρώ από γνωστή επιχείρηση κατασκευής κτιρίων», η οποία δεν είναι άλλη από την εταιρεία του Ιωάννη Καρούζου, πρωταγωνιστή του πρόσφατου σκανδάλου με την δημιουργία off shore εταιρειών και την εξαπάτηση πολλών επιχειρηματιών.

Τα πρόσωπα όμως και οι ύποπτες συναλλαγές που υποκρύπτονται πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του ΣΔΟΕ εμφανίζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην ανακοίνωση γίνεται, ανάμεσα στα άλλα, λόγος για τέσσερις αγρότες στη Θήβα, οι οποίοι πήραν εικονικά τιμολόγια ύψους 5,467 εκατ. ευρώ και για έναν ανεπάγγελτο ο οποίος διαπιστώθηκε ότι ασχολείτο με εισαγωγές και παραγγελίες αυτοκινήτων και δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία ύψους 5.500.000 ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή είχε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 6 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον αναφορά γίνεται και για την περίπτωση δημοσίου υπαλλήλου, κατοίκου Βούλας, ο οποίος, στο πλαίσιο του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώθηκε ότι είχε αδικαιολόγητες καταθέσεις 2,6 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα ο λιμενικός, ο οποίος ασχολείτο και με τον αθλητισμό, φέρεται να είχε απασχολήσει τα τελευταία χρόνια και τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, επειδή είχε ύποπτες συναλλαγές με έναν αστυνομικό.

Ο άνδρας της ΕΛΑΣ προχώρησε στην συνέχεια - για άγνωστο λόγο - σε καταγγελίες σε βάρος του λιμενικού για αποστολή εμβασμάτων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό. Μεταξύ των δύο ένστολων υπήρξε πολυετής αντιδικία με εκατέρωθεν κατηγορίες. Ο σχετικός φάκελος είχε σταλεί και στην Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος προκειμένου να διερευνηθεί η προέλευση των χρημάτων που διακινούσε ο δημόσιος υπάλληλος.

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα και για τον 48χρονο «ανεπάγγελτο» που διατηρεί καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Ασχολείτο από κοινού με έναν άλλο έμπορο, με εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων από το εξωτερικό, ενώ προ μερικών ετών είχε συλληφθεί από τον ΣΔΟΕ και για παράνομη αποστολή μέσω ταχυδρομείου λαθραίων τσιγάρων.

Ο ίδιος μάλιστα δήλωνε τότε την πρόθεση του να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος του. Επιπλέον προ πέντε ετών είχε καταγγείλει υπάλληλο του 6ου Τελωνείου Πειραιά ότι του ζήτησε μίζα 10.000 ευρώ για τον εκτελωνισμό ΙΧ. Ο υπάλληλος του τελωνείου είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω.

Μάλιστα για τον ίδιο «ανεπάγγελτο» αλλά κι έναν συνεταίρο του είχε διεξαχθεί έρευνα μετά από καταγγελίες ιδιωτών - ανάμεσα σε αυτούς και ανώτατοι δικαστικοί (!) - ότι έπεσαν θύματα απάτης με την υπόσχεση μη καταβολής φόρων για την εισαγωγή ακριβών ΙΧ από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο συνεταίρος του 48χρονου είχε συλληφθεί από τις γερμανικές αρχές και για πλαστές πιστωτικές κάρτες. Σήμερα είναι ιδιοκτήτης ξενοδοχείου σε γερμανική πόλη.

Τέλος όσον αφορά την υπόθεση με την σύλληψη τεσσάρων αγροτών στην περιοχή της Θήβας για έκδοση πλαστών τιμολογίων ύψους περίπου 5,5 εκατομμυρίων ευρώ τα στελέχη του ΣΔΟΕ κάνουν λόγο για την «κορυφή του παγόβουνου» αφού έχουν βρεθεί επιβαρυντικά στοιχεία για συνολικά 110 αγρότες [το βημα].