9/8/13

Μάνος αλλά όχι μόνος …

Στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Χανιά θα βρεθεί ο Διοικητής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Γιος ιερέα που ανεβαίνει τα σκαλιά για την κορυφή της ΕΛ.ΑΣ.
 Όπου πηγαίνει, σ’ όλες τις πόλεις, γεμίζουν ασφυκτικά οι αίθουσες από μαθητές που παρακολουθούν τις διαλέξεις του για τον … κρυφό ηλεκτρονικό κίνδυνο.

 
Ένας πρακτικός οδηγός των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του.

Στην Κρήτη - και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά - θα παρουσιάσει ο διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης το βιβλίο του με τίτλο «Εθισμός στο Διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» (εκδόσεις Λιβάνη).
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β΄.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Mιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, Άννα Λυδάκη, αν. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Κοινωνιολογίας, Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας, Γιώργος Οικονομέας, Δημοσιογράφος.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013, στις 20.30, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, Κολυμπάρι Χανίων.
Πληροφορίες: Oρθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, τηλ.: 28240 22245/22500 Εκδοτικός Οργανισμός Λιβάνη, τηλ.: 210 3661212, 210 3661209
Το βιβλίο
Έναν πρακτικό οδηγό των παθολογικών συμπεριφορών που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο (παιδική πορνογραφία, διαδικτυακές απάτες, διακίνηση παράνομων ουσιών, πειρατεία λογισμικού, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, διαδικτυακός εκφοβισμός, εθισμός και ψυχογενής ανορεξία στο Διαδίκτυο), αλλά και του τρόπου προφύλαξης των παιδιών από τους γονείς τους από τις αρνητικές επιπτώσεις της χρήσης του αποτελεί το βιβλίο «Εθισμός στο Διαδίκτυο».
Την έκδοση συνυπογράφουν μαζί με τον Μανώλη Σφακιανάκη και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, Κωνσταντίνος Σιώμος και ο ψυχίατρος Γεώργιος Φλώρος.
Το Διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Ενώ, όμως, τα θετικά στοιχεία είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση με αυτό.
Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.
Με δεδομένο ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό γνωριμίας με αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου.