5/6/14

Υπόθεση Δυτικής Αττικής

Ξανά μπροστά ... 
Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εγκληματική σπείρα ημεδαπών Ρομά, που ενέχεται σε σωρεία ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου.
Συνελήφθησαν, ύστερα από συντονισμένες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν προχθές (03-06-2014) στην περιοχή του Ασπροπύργου, δεκαπέντε (15) ημεδαποί Ρομά, ηλικίας από 15 έως 22 ετών, ενώ αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική σπείρα δέκα (10) επιπλέον άτομα.
Στις επιχειρήσεις για τη σύλληψή τους συμμετείχαν δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής – ΔΙΑΣ, τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) και προσωπικό από τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και απόπειρας ληστείας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση καθώς επίσης κλοπής και απόπειρας κλοπής κατ΄ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Η εξάρθρωση της σπείρας και η σύλληψη δεκαπέντε (15) μελών της, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα φυσικές και τεχνικές μέθοδοι, καθώς και ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός.
Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει τα τελευταία δύο (2) έτη οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης ( modus operandi).
Ενέχονται σε σωρεία ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών αυτοκινήτων, κυρίως φορτηγών που εκτελούσαν δρομολόγια εταιρειών στη Βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, καθώς και οχημάτων (αυτοκινήτων και δίκυκλων) εργαζομένων ή διερχομένων στην ευρύτερη περιοχή.
Το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους εστιάζεται στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν. Πιο αναλυτικά δ υο (2) ή περισσότερα μέλη της σπείρας ανέκοπταν με διάφορους τρόπους την πορεία των οχημάτων, είτε στήνοντας εμπόδια στο δρόμο, είτε προσποιούμενοι καυγά, είτε προσεγγίζοντας την πόρτα του διερχόμενου οδηγού, προφασιζόμενοι ότι θέλουν να ρωτήσουν κάτι ή για να ζητήσουν αναπτήρα για να ανάψουν τσιγάρο.
Παράλληλα, άλλα δύο (2) ή περισσότερα άτομα - συνεργοί τους, προσέγγιζαν από την πίσω πλευρά τα οχήματα, άνοιγαν τις πόρτες, αιφνιδίαζαν τους οδηγούς και με τη χρήση σωματικής βίας αφαιρούσαν από τη κατοχή τους χρηματικά ποσά, τιμαλφή και έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν και φθορές στα οχήματα.
Σε άλλες περιπτώσεις, για να ακινητοποιήσουν τα οχήματα είτε προσπαθούσαν να κρεμαστούν από αυτά είτε άνοιγαν τις πόρτες εν κινήσει είτε έτρεχαν μπροστά από το όχημα με μεγάλη πιθανότητα να προκληθούν μοιραία δυστυχήματα.
Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις όταν παθόντες οδηγοί, αποβιβάστηκαν από τα οχήματα τους, προκειμένου να καταδιώξουν τους δράστες, δέχονταν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, από ομάδες ατόμων που εφορμούσαν εναντίον τους από παραπλήσιο καταυλισμό Ρομά της περιοχής. Σε άλλες περιπτώσεις με την απειλή όπλων σε βάρος των θυμάτων τους (πιστόλια ή καραμπίνες), προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα κλοπιμαία.
Όπως προέκυψε επίσης, τα ενήλικα μέλη της ομάδας διατηρούσαν την πρωτοκαθεδρία και τον αρχηγικό – συντονιστικό ρόλο, ενώ τα ανήλικα μέλη αναλάμβαναν σημαντικό ρόλο, κατά την επίθεση στα οχήματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία περίπτωση ληστείας σε βάρος διερχόμενης οδηγού οι δράστες χρησιμοποίησαν σωματική βία εναντίον της, παρόλο που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπρατταν σε καθημερινή βάση δράσης, από τρεις έως δέκα ληστείες και κλοπές, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ληστειών και κλοπών που έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου μέχρι σήμερα ξεπερνάει τις εκατό (100).
Η ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα για τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου αφενός να αποφευχθεί η «εκπαίδευση» νέων μελών και η ισχυροποίηση της εγκληματικής ομάδας αφετέρου δε να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας τόσο των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη που αναγκαστικά διέρχονται από την περιοχή, όσο και των οδηγών φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, από και προς αυτή.
Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από τριάντα (30) περιπτώσεις ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών, ενώ για τη πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει ότι είχαν διαπραχθεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (Μάρτιος έως και Μάιος).
Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων μελών της σπείρας καθώς και για την πλήρη διακρίβωση και διαλεύκανση της εγκληματικής δράσης των μελών της.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.