2/8/14

Κοσμηματοπώλης τα ... κονόμησε

Λαθρεμπόριο χρυσού ψάχνει το ΣΔΟΕ
Ενας 56χρονος πρώην ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου στην οδό Πανδρόσου με ασαφή περαιτέρω δραστηριότητα φέρεται ότι είναι ο «μυστηριώδης» χαμηλοσυνταξιούχος που εμφανίζεται να έχει την αστρονομική αύξηση των εισοδημάτων του κατά 23,4 εκατ. ευρώ τα τελευταία χρόνια, όπως είχε προκύψει από ανακοίνωση του ΣΔΟΕ πριν από μερικές εβδομάδες. Εχει μπει στο στόχαστρο των οικονομικών υπηρεσιών τους τελευταίους μήνες, αφού τα ποσά που έχει στους τραπεζικούς λογαριασμούς του δεν φέρεται να δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση από την επαγγελματική δραστηριότητά του αλλά και τις άλλες επίσημες οικονομικές συναλλαγές του.

Οι υπεύθυνοι του ΣΔΟΕ διερευνούν αν σχετίζεται με υπόθεση λαθρεμπορίου χρυσού ή τοκογλυφικής παρατράπεζας, ενώ ήδη έχουν στείλει τον φάκελό του στην αρμόδια Επιτροπή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Οπως λένε τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, «αυτός ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας που δεν έχει απασχολήσει τη δημοσιότητα εμφανίζεται να διακινεί ποσά που θα ζήλευαν οι πρωταγωνιστές μεγάλων σκανδάλων, όπως των εξοπλιστικών, της Siemens κ.τ.λ.».

Ψάχνουν τα «λαβράκια» μέσω καταθέσεων

Παράλληλα διαπιστώνεται ότι ολοένα πιο συχνά μέσα από καταγγελίες ή ελέγχους τραπεζικών λογαριασμών αποκαλύπτονται περιπτώσεις «εκατομμυριούχων» είτε ανέργων είτε με πενιχρά εισοδήματα. Υπενθυμίζεται η περίπτωση καλλιεργητή πορτοκαλιών σε χωριό της Σπάρτης λίγων εκατοντάδων κατοίκων που βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 με τραπεζικούς λογαριασμούς της τάξεως των 12,6 εκατ. ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακαλύφθηκαν συνολικά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς ενός ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων στη Σκιάθο, ενός ηλεκτρολόγου στους Αμπελοκήπους, ενός γεωργού στην περιοχή της Θεσσαλίας αλλά και ενός συνταξιούχου αστυνομικού της Θεσσαλονίκης.

Η περίπτωση όμως του χαμηλοσυνταξιούχου με τα περίπου 24 εκατ. ευρώ είναι ίσως από τις κορυφαίες που εντόπισε το ΣΔΟΕ τα τελευταία χρόνια ύστερα από καταγγελία.

Σύμφωνα λοιπόν με σχετική ανακοίνωση, στις αρχές Ιουλίου «η Υπηρεσία Ειδικών Υποθέσεων του ΣΔΟΕ εντόπισε φοροδιαφυγή ύψους 23.410.000 ευρώ έπειτα από άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών σε συνταξιούχο στην περιοχή Γλυφάδας, ο οποίος εμφανιζόταν φορολογικά χαμηλοσυνταξιούχος για τα έτη 2000-2012».

Από τους Αμπελοκήπους στη Βούλα

Οπως προέκυψε από την περαιτέρω έρευνα, ο «χαμηλοσυνταξιούχος» με φορολογικές δηλώσεις μερικών χιλιάδων ευρώ είχε ένα από τα πιο σημαντικά κοσμηματοπωλεία στην οδό Πανδρόσου, το οποίο εμφανίζεται να έχει παραχωρήσει σε νέους ιδιοκτήτες πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Πρώην συνάδελφοί του από το Μοναστηράκι ανέφεραν ότι «μας είπε πως αποχωρεί από το επάγγελμα για να ζήσει από τη σύνταξη που θα βγάλει μετά την εργασία του ως κοσμηματοπώλη αλλά και από τα ενοίκια σπιτιών που έχει». Ωστόσο, όπως ανέφεραν άλλοι εργαζόμενοι στην περιοχή, «δίνει καθημερινά το "παρών" στην περιοχή του Μοναστηρακίου και έχει διάφορες συναντήσεις και πιθανές συναλλαγές αγνώστου περιεχομένου».

Παλαιότερα διέμενε στους Αμπελοκήπους και τώρα σε πολυτελή κατοικία στη Βούλα. Αρνήθηκε οποιαδήποτε επεξήγηση για την υπόθεση υποστηρίζοντας: «Δεν είμαι αυτός που ζητάτε». Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κλήθηκε στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, όμως οι εξηγήσεις που φέρεται να έδωσε για την προέλευση των 24 εκατ. ευρώ δεν θεωρήθηκαν «καθόλου πειστικές».

Μεγάλα ποσά

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο στόχαστρο των ελεγκτών μπήκαν ορισμένες συνεχείς καταθέσεις και αναλήψεις μεγάλων ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς του. Η υπόθεση θεωρήθηκε «ιδιαίτερης σημασίας» και ζητήθηκε περαιτέρω έλεγχος εκτός από την Επιτροπή για το «βρώμικο χρήμα» και στην αρμόδια ΔΟΥ. Μόνο ζητούμενο ήταν να επεκταθεί η έρευνα και τη δεκαετία του 1990 προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει και αν υπάρχουν επιλήψιμες ενέργειές του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες έχει διαπιστωθεί η εμπλοκή κοσμηματοπωλών ή εμπόρων χρυσού από το κέντρο της Αθήνας στην προσπάθεια πρωταγωνιστών της υπόθεσης Τσοχατζόπουλου ή και άλλων σκανδάλων στα εξοπλιστικά προγράμματα να «εξαϋλώσουν» τα ίχνη από τις μίζες αλλά και σε παλιότερες μεγάλες υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης.