2/8/14

Το μάλε-βράσε στην Αντιτρομοκρατική

 

ΕΛ.ΑΣ.: Αναστάτωση για το «πηγαινέλα» με το σύστημα υποκλοπών
 
Νέα αναστάτωση στην ΕΛ.ΑΣ., με επίδραση στα κρίσιμα ζητήματα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, φέρεται να προκαλεί η «αναδιάρθρωση» της… αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών.

Από τη μία πλευρά έμπειροι αξιωματικοί με πολυετή θητεία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκονται χωρίς αντικείμενο. Από την άλλη, ξαφνικά «επανέρχεται» στη συγκεκριμένη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. ο «Μεγάλος Αδελφός», δηλαδή το μεγάλο σύστημα νομίμων συνακροάσεων κινητών και σταθερών τηλεφώνων, καταγραφής του Internet κτλ.

Το σύστημα υποκλοπών με την προηγούμενη δομή της Αστυνομίας ανήκε σε όλη την ΕΛ.ΑΣ. και ήταν αρμοδιότητα της νεοσύστατης Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Όμως αυτό τώρα αλλάζει εκ νέου με αποτέλεσμα η πολυσυζητημένη μεγάλη «ηλεκτρονική βάση» και τράπεζα πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. να μείνει… μισή αφού πλέον σε αυτή δεν θα εισέρχονται τα δεδομένα του συστήματος υποκλοπών αλλά και τα στοιχεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Κάτι που ίσως προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα σε κρίσιμες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.

«Παρενέργειες» και προβληματισμοί αξιωματικών καταγράφονται λοιπόν σε ορισμένες από τις αλλαγές που προωθούνται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΛ.ΑΣ. το οποίο είχε υλοποιηθεί προ μερικών μηνών, όταν προϊστάμενος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ο κ. Νίκος Δένδιας.

Εκείνος ο νόμος προέβλεπε τη δημιουργία νέων πυλώνων στην ΕΛ.ΑΣ. και ανάμεσα σε αυτούς εκείνου του Κλάδου Ασφαλείας στον οποίο υπαγόταν και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία η οποία μέχρι τότε ήταν αυτοτελής υπηρεσία που υπαγόταν απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ..

Επιπλέον προβλεπόταν το σύστημα υποκλοπών που μέχρι τότε χειριζόταν η Αντιτρομοκρατική και σε αυτήν προσέτρεχαν οι υπόλοιπες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να «παραδοθεί» στη νεοσύστατη Υπηρεσία Διαχείρισης Πληροφοριών.

Τότε αυτή η απόφαση είχε τη σύμφωνη γνώμη πολλών υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που μιλούσαν για μία κίνηση προς την πλευρά της πλήρους διαφάνειας στη χρήση του συστήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όλες τις αστυνομίες του κόσμου. Έτσι ώστε να μην παίζει κανείς παιγνίδια με τη διανομή και τη διαχείριση πληροφοριών. Επιπλέον θα βοηθά την ΕΛ.ΑΣ. να έχει πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες για το οργανωμένο έγκλημα και τις διασυνδέσεις των ενόπλων».

Ωστόσο οι νέες αλλαγές στον περιώνυμο Κλάδο Ασφάλειας λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων οδήγησαν στην αυτονόμηση εκ νέου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και της απόφασης να «πάρει πίσω» το σύστημα υποκλοπών. Έτσι το σχέδιο για «κοινοκτημοσύνη» του συστήματος νομίμων συνακροάσεων και ανταλλαγής πληροφοριών από όλες ανεξαιρέτως τις αστυνομικές υπηρεσίες μένει «όνειρο θερινής νυκτός».

Από τις νέες αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. ωστόσο υπάρχουν και άλλες επιπτώσεις… Έτσι βρίσκονται εκτός αντικειμένου πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής όπως ο κ. Αλκιβιάδης Τζωίτης -είχε πολυετή προϋπηρεσία εκεί με επιτυχίες στην εξάρθρωση του Επαναστατικού Αγώνα και της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς- που είχε τοποθετηθεί στον προϊστάμενο Κλάδο Ασφαλείας για να παρακολουθεί τις κινήσεις της συγκεκριμένης ειδικής υπηρεσίας.

Όμως με την αλλαγή αυτού του οργανογράμματος οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί, ανάμεσα σε αυτούς και ο κ. Τζωίτης, μένουν χωρίς αντικείμενο και ο εποπτικός ρόλος της Αντιτρομοκρατικής… αυτοκαταργείται. Με όλες αυτές τις εκκρεμότητες να συσσωρεύονται στην ΕΛ.ΑΣ., στην οποία επιχειρήθηκαν μέσα σε λίγους μήνες δύο τεράστιες αλληλοαναιρούμενες διαρθρωτικές αλλαγές…