22/8/14

Για ασήμαντη αφορμή

 

 
Δεκάδες εγκλήματα «για ασήμαντη αφορμή»
Ιούλιος 2001, Θάσος. Τριπλό φονικό για την πολεοδομική άδεια σε κτίσμα της περιοχής
Εν ψυχρώ δολοφονίες για μερικές δεκάδες ευρώ, για ένα κυνηγετικό σκυλί, για μια προτεραιότητα στον δρόμο ή γιατί τρόμαξε ένα κοπάδι πρόβατα και πατήθηκαν τα τριφύλλια σε ένα χωράφι! 

Η εν ψυχρώ δολοφονία των δύο νεαρών στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας από δύο 19χρονους αποτελεί ένα ακόμη μακάβριο δείγμα των εγκλημάτων που διαπράττονται δι' ασήμαντον αφορμή. Αιματοχυσίες, ακόμη και μαζικές δολοφονίες για λόγους ανάξιους - σε συνηθισμένες περιπτώσεις - ακόμη και μιας προστριβής. Συνήθεις συναλλαγές και απλά ζητήματα της καθημερινότητας που καταλήγουν σε... μακελειό. Υπολογίζεται ότι το 10%-20% των ανθρωποκτονιών που σημειώνονται στη χώρα μας ή και αλλού είναι «για ασήμαντη αφορμή» και αποδίδονται στον ειδικό ψυχισμό και στο ιδιότυπο «σύστημα αξιών» των δραστών που μετατρέπουν συνήθεις συναλλαγές σε κίνητρα και αφορμές για αιματηρές «ανταποδοτικές» επιθέσεις.


Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πιο σοβαρές εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα έχουν γίνει με σχεδόν... ανύπαρκτες αφορμές. Τον Αύγουστο του 2002 στη Φθιώτιδα ο πυροσβέστης Ηλίας Λιασκώνης πυροβόλησε και σκότωσε τους κυνηγούς Γιώργο Τριανταφύλλου, Γιώργο Πουρνάρα και Βασίλη Αδαμά κοντά στο χωριό Σκαμνιές και στη συνέχεια πέταξε τα πτώματά τους σε χαράδρα 1.000 μέτρων. Κίνητρο του τριπλού φόνου ήταν ένα χρέος που είχαν τα θύματα από την αγορά ενός κυνηγετικού σκυλιού!
Τον Νοέμβριο του 2006 σε περιοχή κοντά στο Αγρίνιο ο κτηνοτρόφος Διονύσης Φούκας και ο πατέρας του Λυσίμαχος σκοτώνουν τους κυνηγούς Βασίλη, Χρήστο και Αλέξη Νικολόπουλο, Ηλία Πίππα και Λάμπρο Αντρέσσα, ηλικίας από 17 ως 33 ετών, γιατί «τους πάταγαν τα τριφύλλια και τους φόβιζαν με τους πυροβολισμούς τα πρόβατα».
Ωστόσο και στο τριπλό φονικό της Θάσου, που φέρεται να εξιχνιάστηκε προσφάτως, η αφορμή ήταν πάλι ασήμαντη. Τότε, τον Ιούλιο του 2001, σε εξοχική κατοικία στην περιοχή της Καλλιρράχης ανακαλύπτονται τα πτώματα του 48χρονου υπαλλήλου της Νομαρχίας Καβάλας Γιάννη Γκουλούση, του 56χρονου υπαλλήλου της Πολεοδομίας Γιώργου Χαλκίδηκαι του 49χρονου υπαλλήλου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Κυριάκου Αθανασά που είχαν πυροβοληθεί και δεχθεί χαριστική βολή. Δράστης ήταν ένας 58χρονος επιχειρηματίας της περιοχής και το τριπλό φονικό φέρεται να έγινε για ζήτημα πολεοδομικής άδειας σε ένα κτίσμα της περιοχής.
Επιπλέον, τον Οκτώβριο του 2012, ένας 51χρονος Ρωσοπόντιος σκότωσε έναν 51χρονο Ελληνα με αφορμή το παρκάρισμα του ΙΧ του. Τον περασμένο Μάιο στην Κρήτη νεκρός από χτυπήματα στο κεφάλι με μαγκούρες έπεσε ένας άνδρας στην περιοχή της Μεσσαράς στο Ηράκλειο όταν δύο νεαροί αντέδρασαν βίαια σε παρατήρηση που τους έκανε για τον τρόπο που οδηγούσαν. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2012 ένας 85χρονος στην περιοχή του Αγρινίου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από 26χρονο έπειτα από παρεξήγηση για το ποιος είχε προτεραιότητα σε δρόμο του χωριού. Παρόμοιο έγκλημα είχε γίνει προ πενταετίας στην οδό Λιοσίων.