21/10/14

Στην Πυροσβεστική

 
 
 
 
 
 
 
 
Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, πραγματοποιήθηκε  20 Οκτωβρίου 2014, η εκδήλωση για τον απολογισμό της Αντιπυρικής Περιόδου 2014, στις εγκαταστάσεις του 199 - Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ., στο Χαλάνδρι.
Στην παρουσίαση συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Σεραφείμ Τσόκας, η Φυσική Ηγεσία, καθώς και όλοι οι ανώτατοι Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και αντιπροσωπείες Πυροσβεστών.
Επίσης, στην παρουσίαση παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος.
Ακόμη παρέστησαν εκπρόσωποι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, εκπρόσωποι της Δασικής Υπηρεσίας, Εθελοντικών ομάδων, Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας εμπλεκόμενων στη δασοπυρόσβεση.
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος προς τις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξεκινήσει κανείς μία ομιλία. Μπορεί να αρχίσει με προσφωνήσεις, με προσωπικές ευχαριστίες για τη ξεχωριστή τιμή που του δίδεται να συμμετάσχει σε μία τέτοια εκδήλωση ή μπορεί να ξεκινήσει και με συγχαρητήρια.
Προσωπικά, νιώθω την ανάγκη να ξεκινήσω με πολλά και ειλικρινή συγχαρητήρια. Αυτό είναι το «στίγμα» της σημερινής εκδήλωσης και αυτό που θα πρέπει όλοι μας να κρατήσουμε από την παρουσία μας εδώ.
Συγχαρητήρια γιατί καταφέρατε να φέρετε σε πέρας μία πολύ σημαντική αποστολή με απόλυτη επιτυχία. Πετύχατε αυτό που μέχρι πρότινος θεωρούνταν από τους περισσότερους ως ακατόρθωτο.
Χάρη στον άρτιο σχεδιασμό της Ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και χάρη στον επαγγελματισμό, το φιλότιμο, την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των Πυροσβεστών μας, κερδίσαμε τη μάχη για την προστασία του φυσικού μας πλούτου και της περιουσίας των πολιτών.
Μας κάνατε περήφανους. Συμβάλατε στην ασφάλεια όλων μας και στην καλή εικόνα της χώρας μας διεθνώς. Οι 21.000.000 τουρίστες που φιλοξενήσαμε στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα είχαν την ευκαιρία να περάσουν στις διακοπές τους ξέγνοιαστες στιγμές με ασφάλεια.
Σήμερα συμπληρώνω 140 ημέρες στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Όταν τοποθετήθηκα επικεφαλής του Υπουργείου, στην έναρξη σχεδόν της αντιπυρικής περιόδου, εξαρχής, δήλωσα ότι αυτή η μάχη μπορεί να κερδηθεί όταν επικρατήσουν τα τρία Σίγμα: Σχεδιασμός – Συνεργασία - Συμμαχία.
Ο ολοκληρωμένος Επιχειρησιακός Σχεδιασμός του Πυροσβεστικού Σώματος και κατ’ επέκταση και της Πολιτικής Προστασίας, φάνηκε από την αρχή. Γρήγορη κινητοποίηση, άμεση σχεδόν αποτροπή κάθε απειλής. Δεν υπήρχαν περιθώρια για λάθη, δεν έγιναν λάθη. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός δούλεψε υποδειγματικά σε όλα του τα επίπεδα.
…Θα ήθελα να κάνω ιδιαίτερη μνεία στους εθελοντές μας, στους ανθρώπους αυτούς που συνδράμουν στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος με γνώμονα την αλληλεγγύη και την αγάπη για το συνάνθρωπο και το περιβάλλον.
Την ίδια στιγμή, το κάλεσμα που απευθύναμε προς όλους τους πολίτες για συνεργασία, να συμβάλλουμε όλοι μας στην προστασία του δασικού μας πλούτου, φαίνεται ότι «έπιασε τόπο».
Και έρχομαι τώρα στις συμμαχίες. Εξαρχής είπαμε ότι «θα μπορέσουμε αντιμετωπίσουμε κατά το δυνατόν τα οποία προβλήματα υπάρξουν, αλλά πάντα ευχόμαστε οι καιρικές συνθήκες να μας ευνοήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».
Είχαμε σύμμαχο τον καιρό; Όχι τις περισσότερες ημέρες. 70 από τις 92 ημέρες του τριμήνου Ιουνίου – Αυγούστου (δηλαδή ποσοστό της τάξεως του 76% του συνόλου των ημερών που εξετάζουμε) καταγράφηκε «υψηλός» και «πολύ υψηλός» δείκτης επικινδυνότητας «3» και «4», με αποτέλεσμα να τεθεί σε εφαρμογή επιχειρησιακό στάδιο αυξημένης ετοιμότητας. Ειδικότερα στην Αττική, το στάδιο αυξημένης ετοιμότητας εφαρμόστηκε στις 46 από τις 92 ημέρες.
Ας δούμε και αριθμητικά τι πετύχαμε το 2014:
  • Είχαμε 44,6% λιγότερες καμένες εκτάσεις το 2014 σε σύγκριση με το 2013, που κατά γενική ομολογία υπήρξε χρονιά σταθμός για την αντιπυρική προστασία της Ελλάδος. Παρακαλώ αναλογιστείτε ότι το 2013 είχαμε περίπου 52% λιγότερες καμένες εκτάσεις από το 2012%.
  • Το ποσοστό των καμένων εκτάσεων είναι μειωμένο κατά 71% σε σχέση με τον μέσο όρο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου των τελευταίων 16 ετών, δηλαδή από το 1998 που ανέλαβε το Πυροσβεστικό Σώμα τη δασοπυρόσβεση.
  • Δηλαδή το 2014, υπήρξε απόλυτη βελτίωση στο αποτέλεσμα το οποίο επιτεύχθηκε.
Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με αριθμούς και στατιστικά δεδομένα. Στατιστικές απεικονίσεις είχατε την ευκαιρία να δείτε αρκετές.
…Η Πολιτεία, σήμερα, αναγνωρίζει εμπράκτως το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος. Παρά την ασφυκτική δημοσιονομική συγκυρία θέλουμε να προσφέρουμε κάθε μέσο που μπορούμε, που είναι δυνατόν, έτσι ώστε να συμβάλλουμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δρομολογηθεί οι εργασίες για την προμήθεια 372 νέων οχημάτων, που θα ενταχθούν το στόλο του Πυροσβεστικού Σώματος. Είναι στο τελικό στάδιο η διαδικασία εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος εξοπλισμού και έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε στην επόμενη αντιπυρική περίοδο νέα εναέρια μέσα να συνδράμουν το έργο των επίγειων δυνάμεων.
Την ίδια στιγμή 500 δόκιμοι πυροσβέστες προστέθηκαν στο έμψυχο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ περήφανος που έβαλα την υπογραφή μου για την πρόσληψη τους και που πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα έχει στο έμψυχο δυναμικό του 500 νέους ανθρώπους με πολύ μεγάλη διάθεση για προσφορά στο κοινωνικό μας σύνολο.
Με εφόδια το έμψυχο δυναμικό και τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, διαμορφώνουμε τις συνθήκες για το νέο Πυροσβεστικό Σώμα, για την Πυροσβεστική Υπηρεσία της επόμενης δεκαετίας.
Πολλά συγχαρητήρια για μία ακόμη φορά!»
Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, πραγματοποιώντας τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου 2014 δήλωσε: «…Σχεδιάσαμε και επιχειρήσαμε με μικρότερο αριθμό διαθέσιμων πυροσβεστικών αεροσκαφών σε σχέση με άλλα έτη και συντηρήσαμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό με λιγότερες πιστώσεις.
Οργανώσαμε καλύτερα το σύστημα εντοπισμού των πυρκαγιών και κινητοποίησης των πυροσβεστικών δυνάμεων με επανασχεδιασμό των τακτικών άμεσης επέμβασης και κλιμάκωσης των επιχειρήσεων.
Δώσαμε μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση του προσωπικού μας, αλλά και στην εκπαίδευση του προσωπικού άλλων φορέων και εθελοντών θεωρώντας ότι αυτός είναι ένας καλός τρόπος να επιτύχουμε άμεσα αύξηση της αποτελεσματικότητας με το μικρότερο δυνατό κόστος.
…Η προσπάθεια ήταν συλλογική και συνεχής. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πρόβλημα το οποίο αφορά το σύνολο της κοινωνίας και δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά ή μόνο από έναν φορέα. Για το λόγο αυτό βρισκόμασταν ήδη από το τέλος της προηγούμενης αντιπυρικής περιόδου σε συνεχή επαφή με τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμίδων, την Δασική Υπηρεσία, τις Εθελοντικές ομάδες αλλά και όλους τους άλλους φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται με συγκεκριμένα αντικείμενα στην δασοπυρόσβεση και οφείλω να τους ευχαριστήσω όλους για την προσφορά τους, το πνεύμα και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν.
….Επιπλέον στο πλαίσιο αυτό ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, κάνοντας συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και παράλληλα πραγματοποιώντας επισκέψεις σε επιχειρησιακές μονάδες του Σώματος και εθελοντικές ομάδες. Σκοπός ήταν να καταγραφούν προβλήματα και αδυναμίες του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης και να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό η συνεργασία όλων των δυνάμεων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Κύριε Πρόεδρε,
…Και την φετινή χρονιά γίναμε αποδέκτες του προσωπικού σας ενδιαφέροντος για την πορεία των πυρκαγιών αλλά τύχαμε και της αμέριστης στήριξής σας όταν και όπου αυτό απαιτήθηκε. Πιστεύουμε όμως ότι, το Πυροσβεστικό Σώμα, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή τη στήριξη, αλλά και κάθε δυνατότητα που του παρέχεται, από το υστέρημα του Ελληνικού λαού, επιτέλεσε με επιτυχία την αποστολή του.
Ιδιαίτερα φέτος, με δεδομένη την κρισιμότητα που είχε για την χώρα η ομαλή και χωρίς προβλήματα παρουσία εκατομμυρίων τουριστών τη θερινή περίοδο, θεωρούμε ότι συμβάλαμε με ουσιαστικό τρόπο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό.
….Κλείνοντας θα ήθελα από τη θέση του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός. Αντίθετα έχει ήδη ξεκινήσει η συστηματική αξιολόγηση όλων των δεδομένων της φετινής αντιπυρικής περιόδου για την καλύτερη προετοιμασία του μηχανισμού και το 2015».