10/10/14

... Μύλος στη Μυτιλήνη


Σπ. Γαληνός: Η Πολιτεία αδιαφορεί για τους μετανάστες
Στη φωτογραφία μετανάστες από το Αφγανιστάν που κρατούνται έξω από φυλάκιο του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης
 
Για αδράνεια και αδιαφορία της Πολιτείας σχετικά σχετικά με το θέμα της υποδοχής και της φιλοξενίας των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας κάνει λόγο σε επιστολή του ο δήμαρχος Λέσβου Σπυρίδων Γαληνός προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης Β. Κικίλια, Εσωτερικών Αργ.Ντινόπουλο και Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη.

Στην επιστολή ο δήμαρχος Λέσβου σημειώνει ότι «σε προηγούμενη επιστολή είχαμε δηλώσει την ξεκάθαρη πρόθεσή μας να σταματήσει η μεταφορά μεταναστών στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, κάτι που κάναμε πράξη κλείνοντας το συγκεκριμένο χώρο. Παράλληλα απαιτήσαμε να δοθεί εντολή για ηλεκτροδότηση και για προμήθεια κρεβατιών στο νέο "σύγχρονο" Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Μεταναστών και Προσφύγων».

Και επισημαίνει πως «η αδράνεια και η αδιαφορία της πολιτείας, η οποία έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για το ζήτημα, συνεχίζει αμείωτη. Αντί να γίνουν οι παραπάνω ενέργειες από τη κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά κατά δεκάδες στο νησί, στοιβάζονται στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα. Με αυτό το τρόπο δοκιμάζονται τόσο τα ψυχικά όσο και τα σωματικά όρια των ανθρώπων αυτών αλλά παράλληλα μετατρέπεται το λιμάνι του νησιού σε προσφυγικό καταυλισμό δημιουργώντας χείριστη εικόνα που δυσφημίζει τη Λέσβο».

Σημειώνει ακόμη στην επιστολή πως «είναι απαράδεκτο, την ίδια ώρα που η τοπική αυτοδιοίκηση επιδιώκει λύση σε ένα ζήτημα εκτός των αρμοδιοτήτων της και ενώ οι τοπικές εθελοντικές οργανώσεις καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να βοηθήσουν, η επίσημη πολιτεία να είναι απούσα και να μην πραγματοποιεί ούτε τα αυτονόητα ώστε να λειτουργήσει το νέο Κέντρο Υποδοχής».

Τέλος γνωστοποιεί ότι υπάρχει «έντονη δυσαρέσκειά για την προκλητική αδιαφορία των αρμόδιων υπουργείων η οποία δυστυχώς, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε χειρότερες και δυσμενέστερες εξελίξεις και απαιτούμε την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση των μεταναστών στις εγκαταστάσεις της Μόριας, που γι' αυτό το σκοπό δημιουργήθηκαν».