14/4/15

Γνώριζαν για τον επίορκο χρόνια


Αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. σε κύκλωμα ναρκωτικών

Από την περίοδο 2004-05 ήταν γνωστή η εμπλοκή του 60χρονου πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. σε λαθρεμπορικά κυκλώματα, ο οποίος φέρεται τώρα ως αρχηγός της σπείρας εισαγωγής στη χώρα μας 370 κιλών ηρωίνης μέσω Τουρκίας, ποσότητα που εντοπίστηκε σε συνεργασία της Ασφάλειας Αττικής με την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών (DEA). Τότε όμως οι διωκτικές αρχές δεν είχαν προχωρήσει στη σύλληψή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο 60χρονος, πρώην ανώτερο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. με καταγωγή από τη Λακωνία, ήταν ιδρυτής των «ναυτιλιακών» εταιρειών Special Cross Services και Cedar Lakes με έδρα τη Λεωφόρο Κηφισιάς 319, στενός φίλος γνωστού «μπράβου» της νύχτας αλλά και συντονιστής διεθνούς δικτύου μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων και πετρελαίου.

Παράλληλα οι αξιωματικοί ερευνούν την υπερπολυτελή κατοικία του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της ΕΛ.ΑΣ. στην οδό Πύργου Βαρυμπόμπης στους Θρακομακεδόνες.

Ο 60χρονος μαζί με δύο υπηκόους Σλοβενίας, ηλικίας 33 και 45 ετών, κανόνιζε μεταφορές ναρκωτικών με φορτηγά από την Τουρκία προς τη δυτική Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Συνεργοί τους, οι οποίοι αναζητούνται, είναι και ένας 54χρονος ημεδαπός καθώς και ένας υπήκοος Τουρκίας.

Ο απόστρατος αξιωματικός είχε υπηρετήσει μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε διάφορες υπηρεσίες και τμήματα της Ασφάλειας Αττικής, χωρίς ωστόσο η παρουσία του να έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους εσωτερικούς ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά την αποστρατεία του όμως, όπως αναφέρουν πρόσωπα που έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση της ηρωίνης, «η μεθοδικότητα της παράνομης δράσης του και η πολυετής εμπλοκή του με διάφορα κυκλώματα εντυπωσιάζει. Είχαμε πληροφορίες για τις παρασκηνιακές ενέργειές του, όμως δεν μπορούσαμε να στοιχειοθετήσουμε οτιδήποτε».

Τα πρόσωπα-«κλειδιά»

Σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων από αμερικανικές και ελληνικές διωκτικές υπηρεσίες, «κλειδί» στη εμπλοκή του απόστρατου με κυκλώματα λαθρεμπόρων ήταν η γνωριμία με ομάδα ρωσοπόντιων λαθρεμπόρων τσιγάρων στην περιοχή του Μενιδίου και ακολούθως με έναν έλληνα τουρκικής καταγωγής (Αλέξης Γ. το όνομά του) που είχε εταιρεία με υλικά διακόσμησης και επισκευές εσωτερικών χώρων στο Περιστέρι, ο οποίος φέρεται να είχε σχετική επαφή με δίκτυα παράνομων.

Αρχικά ο 60χρονος οργάνωνε εμπόριο τσιγάρων –μέσα σε σωσίβιες λέμβους!– προς τη Βρετανία, ενώ εμφανιζόταν αργότερα και ως πλοιοκτήτης. Την περίοδο 2005-06 δρομολόγησε ένα από αυτά τα πλοία του και εντοπίστηκε στη Σκωτία να μεταφέρει τεράστια ποσότητα αμφεταμινών με πρόσχημα αλιευτικές εργασίες στη Μεσόγειο και ακολούθως σε λαθρεμπορικές ενέργειες με κύριο χώρο ενδιαφέροντός του τα κατεχόμενα της Κύπρου.

Οι μπίζνες του 2005


Στις 6 Νοεμβρίου 2005 «Το Βήμα» είχε παρουσιάσει σε ένα δημοσίευμα τις «Μπίζνες νεοεφοπλιστών στα Κατεχόμενα». Εκεί περιέχονταν αναφορές ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για εμπλοκή πρώην συναδέλφου τους σε παράνομες ενέργειες.

Όπως αναφερόταν στο δημοσίευμα του 2005, «“πρωταγωνιστικό ρόλο στα κυκλώματα των Ελλήνων που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στα Κατεχόμενα κατέχει πρώην στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), το οποίο μετά την αποστρατεία του άρχισε νέα καριέρα στον ναυτιλιακό τομέα. Εκμεταλλευόμενος τις υπηρεσιακές επαφές που ανέπτυξε με τις αστυνομικές και τελωνειακές αρχές των γειτονικών κρατών, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε έναν διαρκώς ανερχόμενο επενδυτικό παράγοντα του ψευδοκράτους! Αν δεν δώσει το πράσινο φως ο... στρατηγός, δουλειά δεν παίρνεις στα Κατεχόμενα. Είναι ο σύνδεσμος με την Τουρκία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, χώρες οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στο σπάσιμο του “εμπάργκο”» τόνισε προς “Το Βήμα” ναυτιλιακός πράκτορας του Πειραιά, ο οποίος γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα του λαθρεμπορίου. “Οι επαφές του αρχίζουν από την Κονστάντσα, περνούν από την Κωνσταντινούπολη και φτάνουν ως τα λιμάνια της Μέσης Ανατολής”».

Πλέον στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι πληροφορίες τους που είχαν και καταγράφονταν στο εν λόγω δημοσίευμα «αφορούσαν τον τώρα συλληφθέντα αξιωματικό για τη διακίνηση ηρωίνης και για τον οποίο δεν μπορούσαμε τότε να αποδείξουμε την εμπλοκή του».

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, ο 60χρονος απόστρατος τα τελευταία χρόνια είχε σχετικά «οικονομικά» προβλήματα και μέσω του ίδιου συνεργάτη του από το Περιστέρι συσχετίστηκε με κυκλώματα εισαγωγής ηρωίνης από την Τουρκία. Οδήγησε έτσι την ΕΛ.ΑΣ. στη δυνατότητα τεκμηρίωσης των παράνομων ενεργειών του ύστερα από 17 χρόνια δράσης.