24/12/15

Διακίνηση «χρυσού υδραργύρου»



Προσαγωγή υπόπτου στην Αργολίδα 
Περίεργη υπόθεση με διακίνηση «χρυσού υδραργύρου» απασχολεί την ΕΛ.ΑΣ.

Μια περίεργη υπόθεση με διακίνηση μίας χαρακτηριζόμενης τοξικής, επικίνδυνης ουσίας που ονομάζεται «χρυσός υδράργυρος» από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ απασχολεί τις τελευταίες ημέρες τις αστυνομικές αρχές. Μία ιστορία με πολλά θολά σημεία, ανάμεσα σε αυτά η «σύνθεση» και η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας ακόμη και από ύποπτες οργανώσεις.

Ήδη η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε προ τριών ημερών στην προσαγωγή ενός 40χρονου έλληνα υπόπτου στην περιοχή της Αργολίδας, ο οποίος αρνήθηκε εμπλοκή στη μυστηριώδη υπόθεση του «χρυσού υδραργύρου». Επιπλέον έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση των δικαστικών αρχών αλλά και επικοινωνία αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. με αρμοδίους του «Δημόκριτου» για να διευκρινισθούν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης και για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για «πραγματικό κίνδυνο» ή απάτη.

Σημειώνεται ότι προ αρκετών χρόνων υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις διακίνησης του επονομαζόμενου «κόκκινου υδραργύρου» που θεωρείται ραδιενεργό υλικό. Τον Σεπτέμβριο του 2014 είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές στη Χαλκίδα υπόθεση εμπορίας από τρεις Βουλγάρους ενός κιλού «λευκού υδραργύρου» που θωρείται επικίνδυνη χημική ύλη, με χρήση όμως κυρίως στην αργυροχρυσοχοΐα και την οποία αναζητούν κυρίως κλεπταποδόχοι τιμαλφών.

«Εκμυστηρεύσεις» και «μεσάζοντες»

Η υπόθεση που ανέκυψε προσφάτως ξεκίνησε από εκμυστηρεύσεις ιδιώτη από την Αργολίδα ότι Έλληνες και αλλοδαποί επιχείρησαν να του πωλήσουν τον «χρυσό υδράργυρο», ουσία που φέρεται να μπορεί να προκαλέσει «μαζικές τοξικές δηλητηριάσεις» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένοπλες ομάδες.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι λαθρέμποροι της ουσίας είχαν αρκετή ποσότητα σε υγρή μορφή του εν λόγω «δηλητηρίου», την οποία την κοστολογούσαν περίπου στις 10.000-15.000 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα φέρεται να είχαν δώσει στον μεσάζοντα «δείγμα» της μέσα σε ένα μπουκάλι, προκειμένου να το αναλύσει σε ελληνικό εργαστήριο και να επιβεβαιώσει τη γνησιότητά του και την «επικερδή επικινδυνότητά» του.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. -ενημερώθηκαν και οι κεντρικές υπηρεσίες- άρχισαν έκτακτη έρευνα για την περίεργη αυτή υπόθεση. Από την παρακολούθηση διαφόρων ιδιωτών κατέληξαν στην ταυτότητα του 40χρονου Έλληνα, που είχε κατηγορηθεί παλιότερα και για άλλα αδικήματα, ο οποίος φέρεται να λειτουργούσε σαν «μεσάζων» Όμως η εξέτασή του και η κατ' οίκον έρευνα δεν ανέδειξαν κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο.

Ο ίδιος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι μίλησε «για τον χρυσό υδράργυρο για να εξαπατήσει, χωρίς κανέναν αντίκρισμα, τους αγοραστές του». Όμως τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικοί λειτουργοί ερευνούν τις πτυχές της ιστορίας και ζήτημα παραμένει η εξέταση του υλικού που έδωσαν σαν δείγμα της ουσίας οι εμπλεκόμενοι στη διακίνηση.

Ορισμένες πλευρές πάντως μιλούν για «λάθη στη διαχείριση της συγκεκριμένης υπόθεσης που θα οδηγήσουν στην εξαφάνιση των υπόπτων».

Παράνομες διακινήσεις ραδιενεργών υλικών στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι οκτώ σοβαρές υποθέσεις παράνομης διακίνησης ραδιενεργών υλικών έχουν αναδειχθεί την περίοδο 1992-2012 στη χώρα μας. Η πρώτη είχε προκύψει στα τέλη Ιανουαρίου 1992, όταν είχε εντοπιστεί ούγγρος επιχειρηματίας που επιχείρησε να πωλήσει σημαντικές ποσότητες «κόκκινου υδραργύρου».

Ο απόστρατος στρατηγός Νίκος Γρυλλάκης σε βιβλίο του ανέφερε ότι την άνοιξη του 1992 οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και δύο ιδιώτες ήλθαν σε επαφή με βούλγαρο αξιωματούχο και ρώσους πρώην πράκτορες της KGB που πωλούσαν «κόκκινο υδράργυρο» αντί 6 εκατ. δολαρίων.

Το 1997 είχε βρεθεί μπουκάλι με τοξικό υδράργυρο σε αυτοκίνητο στον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης.

Τον Μάρτιο του 1998 μέσω ιδιωτικού αστυνομικού δόθηκαν στοιχεία για μεταφορά «κόκκινου υδραργύρου» στη χώρα μας από μέλη της αλβανικής μαφίας.

Παρόμοιες πληροφορίες υπήρξαν και τον Μάρτιο του 1999 για μεταφορά ραδιενεργών υλικών μέσω των τελωνείων της Κρυσταλλοπηγής.

Στα τέλη Ιανουαρίου 2001 διαπιστώθηκε ότι μέλη της βουλγαρικής μαφίας είχαν θάψει 300 φιαλίδια ραδιενεργού ουσίας στο Ασβεστοχώρι στη Θεσσαλονίκη.

Στις αρχές Φεβρουαρίου 2001 είχαν συλληφθεί δύο ιδιώτες από τα Καμμένα Βούρλα που επιχειρούσαν να πωλήσουν μια απλή χημική ουσία σαν «ουράνιο» - «θησαυρός» ο οποίος αποδείχθηκε... άνθρακας.

Τέλος, παρόμοια περίεργη ιστορία με απόπειρα πώλησης «κόκκινου υδραργύρου» από Βουλγάρους και Ρώσους, χωρίς όμως συνέχεια, σε έλληνες ιδιώτες είχε αναδειχθεί τον Δεκέμβριο του 2012.