8/3/17

Τα έκαναν βίδες


Οι Αποδείξεις



Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εγκληματική ομάδα που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων συγκεκριμένου τύπου, τα οποία διέθετε προς πώληση είτε αποσυναρμολογημένα ως ανταλλακτικά, είτε εξ’ ολοκλήρου με παραποιημένα στοιχεία.
Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν το προηγούμενο διήμερο (05 & 06-03-2017), από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, σε περιοχές της Λάρισας, της Θεσσαλονίκης και της Ημαθίας, τέσσερα μέλη της οργάνωσης.
Πρόκειται για τρεις ημεδαπούς, δύο άνδρες, ηλικίας 40 και 38 ετών και μία 32χρονη γυναίκα, καθώς και έναν 42χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Γεωργίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, της παράνομης οπλοκατοχής, της απείθειας και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί τρεις ακόμη ημεδαποί, συνεργοί, ηλικίας 31, 32 και 27 ετών, από τους οποίους ο 32χρονος είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης της χώρας.
Όπως εξακριβώθηκε οι προαναφερόμενοι δράστες τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα με διαρκή δραστηριότητα και εφαρμόζοντας συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων συγκεκριμένης εταιρείας από διάφορες περιοχές της χώρας, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου περιουσιακού οφέλους.
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της οργάνωσης εντόπιζαν αρχικά αυτοκίνητα συγκεκριμένου τύπου και αφού παρέκαμπταν τα συστήματα ασφαλείας τους, χρησιμοποιώντας ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τα αφαιρούσαν και στη συνέχεια προέβαιναν στις απαραίτητες εργασίες αποσυναρμολόγησης και παραποίησης των στοιχείων τους, προκειμένου να τα διοχετεύσουν προς πώληση στην αγορά, είτε αυτοτελώς είτε τμηματικά ως ανταλλακτικά.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προχθές τις πρώτες πρωινές ώρες ο 42χρονος και η 32χρονη μαζί με τον 31χρονο συνεργό τους, χρησιμοποιώντας την προαναφερόμενη μέθοδο, αφαίρεσαν Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο από την πόλη της Λάρισας. Στη συνέχεια, ο 31χρονος επιβιβάστηκε στο κλεμμένο αυτοκίνητο, ενώ οι άλλοι δύο συνεργοί του τον συνόδευαν, επιβιβαζόμενοι σε έτερο αυτοκίνητο.
Σε αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στα διόδια Κλειδίου Ημαθίας, δύο από τους δράστες συνελήφθησαν, ενώ ο οδηγός του κλεμμένου οχήματος παρά την καταδίωξή του διέφυγε της σύλληψης, εγκαταλείποντας το όχημα σε αγροτική περιοχή και εκμεταλλευόμενος το σκοτάδι.
Στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι οι δράστες εμπλέκονται συνολικά σε (20) περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, εκ των οποίων (18) τετελεσμένες και δύο απόπειρες σε Λάρισα, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη.
Κατά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Θεσσαλονίκης σε οικίες, σε καταστήματα πώλησης μεταχειρισμένων οχημάτων και ανταλλακτικών, καθώς και στα οχήματα των δραστών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:
  • πέντε (5) Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα,
  • είκοσι πέντε (25) κινητήρες αυτοκινήτων, των οποίων η προέλευση ερευνάται,
  • εννέα (9) ζεύγη κλειδιών αυτοκινήτου,
  • αεροβόλο πιστόλι αερίου με σιγαστήρα,
  • πενήντα (50) φυσίγγια πυροβόλου όπλου,
  • σπρέι πιπεριού,
  • το χρηματικό ποσό των (6.190) ευρώ,
  • επτά (7) κινητά τηλέφωνα,
  • πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας,
  • εργαλειοθήκη με εργαλεία,
  • πλαίσιο αυτοκινήτου και
  • τέσσερις (4) ζάντες αυτοκινήτου.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας, ο οποίος τους παρέπεμψε στον Ανακριτή Λάρισας.
Οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας προκειμένου να διερευνηθεί η συμμετοχή των δραστών σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις, καθώς και για τον εντοπισμό και άλλων κλεμμένων αυτοκινήτων.