12/12/13

Η εφοπλιστική οικογένεια


Δυναστεία Μαρτίνου

Η οικογένεια Μαρτίνου τις τελευταίες δεκαετίες συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές. Τα τρία αδέλφια πήραν στα χέρια τους την επιχείρηση που ίδρυσε η μητέρα τους, Αθηνά Μαρτίνου (το γένος Μεθενίκη), η οποία ήταν γόνος εφοπλιστικής οικογένειας. Η εταιρία Thenamaris ξεκίνησε τις δραστηριότητές της στα τέλη της δεκαετίας του 1960. 

Ο πατέρας τους ήταν ο μεγαλύτερος αντικέρ που γνώρισε η Μεταπολεμική Αθήνα και διατηρούσε κατάστημα στο Μοναστηράκι. Περνώντας τα χρόνια τα τρία αδέλφια Θανάσης, Ανδρέας και Ντίνος, ανδρώθηκαν επιχειρηματικά και δημιούργησαν έναν ισχυρό πόλο στον χώρο της ναυτιλίας. Η μητέρα τους παρέμεινε για πολλά χρόνια στο τιμόνι της εταιρίας, προτού αποφασίσει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τα τρία αδέλφια όμως, δεν κατάφεραν να μείνουν μαζί αφού στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οΘανάσης Μαρτίνος αποχώρησε και δημιούργησε τη δική του εταιρία, την East Med, ενώ λίγα χρόνια αργότερα ο Ανδρέας έφτιαξε τη Minerva Marine. Στο τιμόνι της Thenamaris έμεινε ο Ντίνος Μαρτίνος. Και οι τρεις τους δραστηριοποιούνται στο κομμάτι των δεξαμενοπλοίων και των πλοίων μεταφοράς ξηρού φορτίου.

Την τελευταία 20ετία υπολογίζεται ότι έχουν παραγγείλει γύρω στα 100 καινούρια πλοία, ενώ ακόμα και μέσα στην κρίση η οικογένεια πρωταγωνιστεί με αγορές μεταχειρισμένων πλοίων.
 Ο Θανάσης Μαρτίνος είναι ο άνθρωπος που οι ναυτιλιακοί κύκλοι τον χαρακτηρίζουν ως «εκείνον που επιλέγει και επενδύει τη σωστή στιγμή».

Τα τρία αδέλφια, ακόμα κι αν έχουν ακολουθήσει ξεχωριστούς δρόμους, έχουν στενές σχέσεις και προσπαθούν να διατηρούν ένα χαμηλό προφίλ και να αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας. Αγαπούν τα νότια προάστια, όπου και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά , αφού κατέχουν αριθμό ακινήτων και οικοπέδων στην περιοχή