29/4/15

Αντάμωσαν στη δίκη


Τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της δεκαετίας 1990 στο Εφετείο για τα εξοπλιστικά
Ο τότε πρωθυπουργός Κ. Σημίτης (αριστερά) και ο υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος ενώ προσέρχονται σε συνεδρ'ιαση του ΚΥΣΕΑ στις 26 Ιουλίου 1999 

Την Τετάρτη 13 Μαϊου προγραμματίστηκε από το δικαστήριο να καταθέσουν τελικά ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης και ο πρώην υπουργός κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, - μέλη του ΚΥΣΕΑ την επίδικη περίοδο προμήθειας των εξοπλιστικών - στη δίκη Τσοχατζόπουλου. Το Πενταμελές Εφετείο κακουργημάτων πήρε αυτή την απόφαση επειδή είχε εκκρεμότητα εξέτασης άλλων μαρτύρων.

Οι υπόλοιποι υπουργοί (Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου) θα καταθέσουν στις 20 Μαΐου και οι ανώτατοι στρατιωτικοί στις 27. Ο κ. Παπαντωνίου ήταν άλλωστε απών κατά τη σημερινή διαδικασία, καθώς λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων βρίσκεται στο εξωτερικό. 

Ο κ. Σημίτης προσήλθε πρώτος απ΄ όλους τους μάρτυρες, συνοδευόμενος από τον άλλοτε στενό του συνεργάτη κ. Σωκράτη Κοσμίδη, και τον νομικό, πρώην πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Χριστόφορο Αργυρόπουλο. Ο πρώην Πρωθυπουργός επέλεξε να καθίσει στα «ορεινά» του αμφιθεάτρου. Στη συντροφιά προστέθηκαν σταδιακά ο κ. Βενιζέλος και η κυρία Παπανδρέου. Προτού ακόμη αφιχθεί η κυρία της παρέας, τους κ. Σημίτη και Βενιζέλο χαιρέτησαν προσωπικά και δια χειραψίας τόσο ο Γιάννης Σμπώκοςόσο και ο Ακης Τσοχατζόπουλος.
Οι καταθέσεις των πρώην κυβερνητικών στελεχών αναμένεται να δώσει το πολιτικό στίγμα των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ την περίοδο προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο ύστερα από αίτημα του βασικού κατηγορουμένου Άκη Τσοχατζόπουλου έχει κλητεύσει ως μάρτυρες τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, καθώς και τους τότε υπουργούς κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κυρία Βάσω Παπανδρέου, κ. Γιάννο Παπαντωνίου.

Λίγο μετά τις 9:30 το πρωί στη δικαστική αίθουσα μπήκε ο κατηγορούμενος Ακης Τσοχατζόπουλος οποίος χαιρέτισε δια χειραψίας τους κ.κ. Κώστα Σημίτη και Ευάγγελο Βενιζέλο, λέγοντας «γειά σου πρόεδρε» στον πρώτο και «γειά σου Βαγγέλη» στον δεύτερο.
Την υπόθεση θα κληθούν να φωτίσουν και οι ανώτατοι στρατιωτικοί που συμμετείχαν στις εργασίες του ΚΥΣΕΑ κκ. Αθανάσιος ΤζογάνηςΜανούσος Παραγιουδάκης καιΓιώργος Ιωαννίδης.

Το αίτημα έχει διατυπώσει πολλάκις η υπεράσπιση του πρώην υπουργού (από την εκδίκαση της υπόθεσης ακόμη σε πρώτο βαθμό), αλλά είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο το κάνει δεκτό.

Επί του ζητήματος είχαν μάλιστα τοποθετηθεί θετικά οι εισαγγελείς της έδρας.