10/11/20

Ηλεκτρονικές απάτες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, για την καταπολέμηση των διαδικτυακών απατών στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce).

Η επιχείρηση υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της EUROPOL το διάστημα από 1 έως 31 Οκτωβρίου 2020, σε δεκαέξι (16) χώρες με τη συμμετοχή τραπεζικών ιδρυμάτων, εμπόρων ηλεκτρονικών καταστημάτων και αστυνομικών Αρχών, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.



Στο πλαίσιο αυτό συνελήφθησαν συνολικά είκοσι δύο (22) άτομα, ενώ κύριος στόχος της Δράσης (eComm 2020) ήταν, μέσω συντονισμένων ενεργειών μεταξύ των Αρχών επιβολής του νόμου, ο εντοπισμός εγκληματικών δικτύων τα οποία είναι ύποπτα για διαδικτυακές απάτες και η ανάλυση του τρόπου δράσης τους.

Στη χώρα μας, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

  • διερευνήθηκαν (13) υποθέσεις απάτης και απάτης με υπολογιστή που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τη συνολική ζημία που καταγγέλθηκε να ανέρχεται σε (91.224) ευρώ και
  • εξιχνιάστηκαν (2) από αυτές τις υποθέσεις, για τις οποίες σχηματίσθηκαν αντίστοιχες δικογραφίες τακτικής διαδικασίας, σε βάρος (2) ημεδαπών. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Οι κυριότεροι τρόποι δράσης ( m odus o perandi) ήταν οι ακόλουθοι: