27/2/10

Τα λουλούδια στην κυρία ήταν...μαχαιριές

Τη δόξα του Θ. Βενάρδου του περιβόητου ληστή με τις γλαδιόλες θυμήθηκαν οι δυο κρανοφόροι που χτύπησαν το κουδούνι 49χρονης Ελληνίδας στην οδό Λυγίνου στην Καλλίπολη του Πειραιά, προφασιζόμενοι πως θέλουν να τις προσφέρουν λουλούδια.
Η ανυποψίαστη γυναίκα άνοιξε την πόρτα του διαμερίσματός της στον πρώτο όροφο, αλλά οι άγνωστοι άνδρες εκτός απο λουλούδια,κρατούσαν στα χέρια τους κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, πιθανόν μαχαίρι και τις κατάφεραν χτυπήματα στο πρόσωπο και το μαχαίρι.
Το περίεργο όμως είναι πως η 49χρονη που είναι διαζευγμένη δεν έπεσε θύμα ληστείας και η επίθεση με ...λουλούδια αποδίδεται μάλλον σε κάποιες προσωπικές διαφορές.
Η γυναίκα νοσηλεύεται έχοντας ευτυχώς πολύ ελαφρά τραύματα στο Πειραϊκό Θεραπευτήριο.

26/2/10

Στρατηγοί με όνομα βαρύ




Γράφει ο βασίλης χήτος

Στην καριέρα τους τα είδαν όλα, αλλά για τους ...καχύποπτους επειδή τη Δευτέρα ξεκινούν οι κρίσεις, οι Υποστράτηγοι Νίκος Στίγκας και Δημήτρης Παπαδόπουλος, δεν έχουν ιδιαίτερες προσδοκίες αφού στη συνείδηση της κοινής γνώμης και του αστυνομικού σώματος, είναι καταχωρημένοι ως οι αξιωματικοί που άπλωσαν δίχτυ και παγίδευσαν τους αδελφούς Παλαιοκώστα, τους ξακουστούς ληστές των Αγράφων.
Ο Νίκος Στίγκας ήταν αστυνομικός διευθυντής Βοιωτίας, όταν οι άνδρες του, καταδίωξαν και πέτυχαν να συλλάβουν τον Νίκο Παλαιοκώστα που ήταν δραπέτης για 16 ολόκληρα χρόνια. Το φάντασμα του μεγαλύτερου αδελφού έριχνε βαριά τη σκιά του στην εικόνα των διωκτικών αρχών, καθώς ο διαβόητος ληστής είχε γίνει θρύλος στα βουνά της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, αφού τον ακολουθούσε η φήμη
πως έκλεβε τράπεζες και μοίραζε χρήματα σε φτωχές οικογένειες.
Ο ληστής αυτός εκτός από θεαματικές επιδρομές σε πόλεις, έκανε πολλά καψόνια στην αστυνομία, αφού αρεσκόταν συνεχώς στο να προκαλεί τους άνδρες της.
Στο άκουσμα του ονόματος του Νίκου Παλαιοκώστα η αστυνομία έπεφτε στα μάτια των πολιτών. Και όμως ο Ν. Στίγκας [φωτο] και η αστυνομική δύναμή του κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν, χωρίς …απώλειες.
«Κάνατε την τύχη σας…» αναφώνησε ο ορεσίβιος καταζητούμενος, για να εισπράξει την απάντηση του διώκτη του «Εκατό δικές σου και μια δική μου…».
Σήμερα ο Υποστράτηγος είναι Διοικητής στη Διεύθυνση Μεταγωγών Αθηνών και από τα χέρια του περνάνε όλοι οι «μεγαλοκακοποιοί» όταν διασκορπίζονται σε διάφορες φυλακές της χώρας.
Όταν διασχίζει κάποιος την αφιλόξενη Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, η μοναδική ωραία αίσθηση που του μένει, είναι η αρωματική μυρωδιά που αναδύεται από το εργοστάσιο με τα μπισκότα «ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ».
Ακριβώς δίπλα βρίσκεται το κτήριο του Μεταγωγών. Περνώντας την πόρτα του, ως επισκέπτης και όχι ως κρατούμενος, αποκομίζεις την εικόνα μιας ανταγωνιστικής ποδοσφαιρικής ομάδας, παρόλο που βρίσκεται στην πιο υποβαθμισμένη συνοικία της Αθήνας.
Αυτή η ομάδα ωστόσο …χτυπά πρωτάθλημα ενώ τα μέλη της εκδηλώνουν την κάθε στιγμή, την υπερηφάνεια, που τους «κουμαντάρει» ο προπονητής που κατάφερε να στείλει στα αποδυτήρια τον Νίκο Παλαιοκώστα.
Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και αυτή του Δημήτρη Παπαδόπουλου που τώρα υπηρετεί ως αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης. Από τη θέση του Διοικητή Ασφαλείας ο αξιωματικός αυτός και η ομάδα του, εντόπισαν και συνέλαβαν, τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τους συνεργούς του, λίγους μήνες μετά την απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.
Ο Β. Παλαιοκώστας έγινε και πάλι δραπέτης για δεύτερη φορά με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού και πληροφορίες αναφέρουν πως αποφεύγει να πατήσει ξανά το πόδι του στη συμπρωτεύουσα.
Ο Δ. Παπαδόπουλος είναι ψυχρός και απόμακρος με τους δημοσιογράφους.
Η επιτυχία όμως που σημείωσε στην καριέρα του…μιλάει από μόνη της.

25/2/10

Υπόλογος αλλά στα μουλωχτά

Άνω κάτω έχει κάνει με τα κατορθώματά του, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ ο ανώτερος αξιωματικός που υπηρετεί σε νησί και σε βάρος του οποίου γίνεται κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για διαφθορά.
Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη, με τελευταία την κατάθεση επιχειρηματία των Αθηνών, που κατάγγειλε το συγκεκριμένο αστυνομικό, ως επίδοξο βιαστή, όταν ο τελευταίος υπηρετούσε ως διοικητής σε Τμήμα της Β/Α Αττικής.
Ειδικότερα ο 44χρονος έχει καταθέσει στον αρμόδιο ανακριτή πως ο αξιωματικός μετέφερε με το αυτοκίνητό του, δια της βίας στην Πάρνηθα «μπαρ γούμαν» και προσπάθησε να τη βιάσει σχίζοντας τα ρούχα της.
Ο διακεκριμένος ποινικολόγος Τάκης Μιχαλόλιας [φωτο] έκανε χρήση αυτής της κατάθεσης με αποτέλεσμα να αποφυλακιστεί άμεσα ο πελάτης του επιχειρηματίας, όταν το Νοέμβριο του 2007 κατηγορήθηκε για την αρπαγή και τον ξυλοδαρμό 37χρονου μετρ στην Κηφισιά. Την προανάκριση σ’ αυτήν την υπόθεση είχε κάνει ο αξιωματικός που τώρα έχει μπει στο εισαγγελικό μικροσκόπιο.
Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η ενέργεια του Αρχηγείου να περάσει στα …μουλωχτά, την απόφαση του για τη διενέργεια και σε υπηρεσιακό επίπεδο, προκαταρκτικής εξέτασης, εναντίον αυτού του αστυνομικού.
Η απόφαση για την προκαταρκτική εξέταση που ανατέθηκε σε Υποστράτηγο, ελήφθη καθυστερημένα και κάτω από την πίεση των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων.
Σε τέτοιες περιπτώσεις η ηγεσία του αστυνομικού σώματος, πάντοτε εξέδιδε ανακοινώσεις και ειδικά για υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη ...ενεργοποίηση πειθαρχικών διαδικασιών.
Στην περίπτωση αυτή βέβαια αυτό που κάνει τη διαφορά, είναι πως ο «ελεγχόμενος» βρίσκεται ψηλά στην ιεραρχία.
Για τον αξιωματικό αυτό υπάρχουν και άλλες δυο σοβαρές καταγγελίες, που όμως προς το παρόν είναι υπο δημοσιογραφική διερεύνηση.

Επίδοξος βιαστής ο "Αξιωματικός των Καμπαρέ";



Γράφει ο βασίλης χήτος



Αποκάλυψη σοκ για τον «Αξιωματικό των Καμπαρέ» που τώρα υπηρετεί σε μεγάλο νησί και για τον οποίο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, έχει διατάξει από την περασμένη Δευτέρα προκαταρκτική εξέταση, για να διερευνήσει αν προσπάθησε να «ιδιοποιηθεί» χρήματα ντόπιων δραστών που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο ναρκωτικών.
Στη διάθεση του «Crimes on air» ήρθε μια κατάθεση-φωτιά ενός ηχηρού ονόματος της νύχτας των Βορείων προαστίων, που κατηγορεί ευθέως τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ για απόπειρα βιασμού νεαρής «μπάρ γούμαν» όταν εκείνος υπηρετούσε ως διοικητής Τμήματος το έτος 2000 σε περιοχή που αστυνομικά υπάγεται στη διεύθυνση Β/Α Αττικής. Ο τότε αστυνόμος φέρεται να παραπλάνησε τη γυναίκα και με το αυτοκίνητό του, να την παρέσυρε στην Πάρνηθα, όπου της έσκισε τα ρούχα προσπαθώντας να τη βιάσει.
Η κατάθεση που περιέργως κρατήθηκε μυστική από τις διωκτικές αρχές, εγγράφως δόθηκε το Νοέμβριο του 2007, όταν ο 44χρονος που δηλώνει «φρουτέμπορος» κατηγορήθηκε για την ολιγόωρη απαγωγή 37χρονου μετρ από το χώρο εργασίας του.
Πιο συγκεκριμένα τον 37χρονο πήραν «σηκωτό» από καφέ-εστιατόριο της Κηφισιάς με τζίπ BMW Χ5, ο 44χρονος φρουτέμπορος μαζί με εύσωμο φίλο του, που στον κόσμο της νύχτας έχει το γνωστό προσωνύμιο ο «Αρκούδος».
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 37χρονος αφού ξυλοκοπήθηκε αφέθηκε ελεύθερος το ίδιο βράδυ στην περιοχή του ΚΑΤ.
Η …απαγωγή έγινε παραδειγματικά επειδή ο μετρ, το προηγούμενο βράδυ είχε διασκεδάσει με φίλους του σε μπουζουξίδικο της Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας και αρνήθηκε να πληρώσει όλο το λογαριασμό που είχε σε ποτά και λουλούδια.
Την υπόθεση αυτή το Νοέμβριο του 2007 ανέλαβε ο εν λόγω αξιωματικός που τότε υπηρετούσε σε νευραλγική θέση της ΓΑΔΑ. Ο 44χρονος που κατηγορήθηκε για την αρπαγή του μετρ συνελήφθη και μάλιστα κρίθηκε προφυλακιστέος στις φυλακές Κορυδαλλού.
Στη συνέχεια όμως προχώρησε σε μια ανατριχιαστική καταγγελία για να αποδείξη πως ο αστυνομικός αυτός έχει μένος εναντίον του και άρα είναι υποκειμενική η καταγραφή του γεγονότος όπως αυτή περιγράφεται στο διαβιβαστικό της αστυνομίας που φέρει μάλιστα και την υπογραφή του.
Ο 44χρονος προσερχόμενος στον αρμόδιο ανακριτή περιγράφει τι είχε συμβεί εφτά χρόνια πριν όταν ο αξιωματικός αυτός ήταν διοικητής περιφεριακού Τμήματος της Αθήνας.
«Ο 1ος μου ξάδελφος –καταθέτει στον ανακριτή- διατηρεί ένα κατάστημα μπαρ στη….το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα. Ο ξάδελφός μου διατηρούσε φιλικές σχέσεις με τον διοικητή του Τμήματος…Ο διοικητής τον κάλυπτε. Βγαίνανε παρέα έξω οι δυο τους. Ο διοικητής είδε την κοπέλα του ντι τζέι στον δρόμο και της πρότεινε να την πάρει στο μαγαζί, την πήγε στην Πάρνηθα. Αυτός ήθελε να έρθει σε συνουσία μαζί της με τη βία αλλά αυτή το απέφυγε. Αυτός της έσκυσε τα ρούχα. Ο ξάδελφός μου έγινε έξαλλος με το περιστατικό αυτό και αντάλλαξαν ύβρεις και είναι αυτός που υπογράφει το διαβιβαστικό της παρούσας υπόθεσης ».
Ο 44χρονος όμως αποκαλύπτει τι έγινε στη συνέχεια και με ποιό τρόπο αμέσως μετατέθηκε ο Αστυνόμος από την επίμαχη περιοχή μετά την απόπειρα βιασμού.
« Ο διοικητής αυτός είπε στον ξάδελφό μου, θα σου κλείσω το μαγαζί. Ο ξάδελφός μου πήγε με τον δικηγόρο του στον [σσ: αναφέρει το όνομα ανώτατου αξ/κου] και κατήγγειλαν το περιστατικό.Μετά την καταγγελία μετατέθηκε ο διοικητής και αυτός είναι σήμερα που υπογράφει το διαβιβαστικό».
Ο ανώτατος αξιωματικός που μετέθεσε τότε τον Αστυνόμο δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο αφού μετά από λίγα χρόνια έφτασε να γίνει Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Η τιμωρία του διοικητή ήταν η απομάκρυνση του απ’ αυτήν την περιοχή και έτσι αυτός …πέτυχε να μην κινηθεί εναντίον του πειθαρχική δίωξη, αλλά και ούτε να παραπεμφθεί η υπόθεση του στις Εσωτερικές Υποθέσεις.
Αυτό όμως δεν συνέβη αυτεπάγγελτα ούτε το Νοέμβριο του 2007 όταν η κατάθεση περί απόπειρας βιασμού, καταγγέλθηκε επίσημα στον αρμόδιο ανακριτή.
Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο πάντως έδωσε τέτοια βαρύτητα σ’ αυτήν την κατάθεση, που ο 44χρονος φρουτέμπορος μετά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.
Όσο για το κατάστημα «στριπ σόου» αυτό εξακολουθεί και σήμερα να παρέχει το αισθησιακό θέαμα του και έχει εξελιχθεί σ’ ένα από τα πιο γνωστά της Αθήνας.
Ο τότε Αστυνόμος ανέβηκε στην ιεραρχία και τώρα είναι ανώτερος αξιωματικός. Στην προσπάθεια του μάλιστα να διασωθεί από τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, δεν διστάζει να υπενθυμίζει στο νησί που σήμερα είναι τοποθετημένος, πως στο πρόσφατο παρελθόν, συνεργάστηκε αρμονικά στην ίδια υπηρεσία με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρη Οικονόμου.








24/2/10

Έγκλημα και κρίσεις


Γράφει ο βασίλης χήτος

Ανοικτή πληγή που αιμορραγεί ακατάπαυστα θυμίζει το «Έγκλημα του δρόμου» στην Αττική. Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα περιθώρια στενεύουν και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης το έχει πάρει το μήνυμα, αφού ως ο υπουργός που ταυτίστηκε με τη σύλληψη των μελών της «17 ΝΟΕΜΒΡΗ» κινδυνεύει να πέσει από το θρόνο του στα μάτια της κοινής γνώμης.
Η δήλωση του εξάλλου πως «Μέχρι το Πάσχα θα δείτε μια αστυνομία που δεν την έχετε ξαναδεί» ίσως σηματοδοτεί τις εξελίξεις στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ που ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης φαίνεται να υιοθετεί την απόλυτη θέση του Υπαρχηγού Γιάννη Ραχωβίτσα που συμπληρώνει 37 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας στο πεζοδρόμιο και ο οποίος έχει εισηγηθεί «ρήξεις» με τους ανίκανους , σε αντίθεση με τον Αρχηγό Λευτέρη Οικονόμου που έχει άποψη και κρίση ξεχωριστά για τον καθένα αξιωματικό, αλλά επιμένει σε μια δεύτερη ευκαιρία.
Έτσι στις επερχόμενες κρίσεις αναμένεται πολλοί ανώτατοι αξιωματικοί και ειδικά περισσότεροι από είκοσι Ταξίαρχοι να κριθούν ως «Ευδοκίμως τερματίσαντες τη θητεία τους».
Βέβαιη θεωρείται και η αποστρατεία του Επιθεωρητή Β.Ελλάδος με έδρα τη Θεσσαλονίκη Κώστα Κασαπάκη, με πολύ πιθανό ενδεχόμενο να συμβεί το ίδιο και με τον Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος Παναγιώτη Χριστοφιλάκη που εδρεύει στην Κατεχάκη, ενώ αβέβαιη κρίνεται και η τύχη του Επιτελάρχη Νίκου Παπαγιαννόπουλου.
Αν «κοπεί» μόνο ένας Αντιστράτηγος τη θέση του θα καταλάβει ο έμπειρος τεχνοκράτης του Αρχηγείου Γιώργος Γαλιάτσος, που προηγείται των υπολοίπων Υποστρατήγων και διαθέτει όλα τα προσόντα για να φθάσει κάποια στιγμή ακόμη και Αρχηγός του σώματος. Ο κ. Χρυσοχοϊδης όμως δεν επιθυμεί με τίποτε να θυσιάσει ένα τόσο σημαντικό στέλεχος στη Β.Ελλάδα. Δείγμα της εκτίμησης που τρέφει ο υπουργός γι αυτόν τον ανώτατο αξιωματικό, ήταν και η παρουσία του [φωτό] μέχρι αργά χθες το βράδυ στον Πειραιά, στη διακλαδική άσκηση με το Λιμενικό, όπου ο Γιώργος Γαλιάτσος [φωτό] ενημέρωνε με ενσύρματο μικρόφωνο τους υψηλούς καλεσμένους και ανέλυε με ακρίβεια το προβλεπόμενο σχέδιο που περιελάμβανε έκρηξη σε κρουαζερόπλοιο με …άρωμα τρομοκρατίας.
Το σενάριο να βγουν στην αποστρατεία δυο Αντιστράτηγοι, εξυπηρετεί και την επιτακτική ανάγκη να προαχθεί ο σημερινός Αττικάρχης Νίκος Σερέτης και τη θέση του να πάρει ο αναπληρωτής του Γρηγόρης Μπαλάκος. Ο Ηπειρώτης Υποστράτηγος που έχει περάσει από τους κρίσιμες θέσεις του Διοικητή της Αντιτρομοκρατικής και της Ασφάλειας, είναι πολλά υποσχόμενος, από τη στιγμή που η μάχη των εντυπώσεων θα κριθεί στην καταπολέμηση του εγκλήματος στην Αθήνα.
Θεωρείται σχεδόν απίθανο να αποστρατευτεί ο κ. Σερέτης καθώς με εξαίρεση το φιάσκο με τον Ρουμάνο κακοποιό Σορίν Ματέϊ, τα τελευταία χρόνια ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει καρατομηθεί Αττικάρχης.
Στην Ασφάλεια Αττικής που θα μετονομαστεί σε Διεύθυνση Καταπολέμησης του Οργανωμένου Εγκλήματος οι συσχετισμοί δεν αλλάζουν. Ο Γιάννης Δικόπουλος πρόκειται να προαχθεί σε υποστράτηγο και να αναλάβει τα ηνία μιας υπηρεσίας με πανελλήνια πλέον εμβέλεια. Είναι ο αξιωματικός που «πάντρεψε» την Ασφάλεια με τις Μυστικές Υπηρεσίες που έβλεπαν ανταγωνιστικά την αστυνομία. Η υπόθεση της εξιχνίασης των δραστών της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπολου ήταν μόνο η αρχή σ’ αυτή την εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων και δυνατοτήτων.
Στη Δίωξη Ναρκωτικών η παρουσία του νέου Διοικητή Απόστολου Κασκάνη στο τιμόνι της υπηρεσίας, θεωρείται προάγγελος επιτυχιών.
Η ναυαρχίδα της Ασφάλειας όμως είναι το Τμήμα Ανθρωποκτονιών αλλά και το Ληστειών-Διαρρηκτών. Το αιματηρό περιστατικό στο Βύρωνα με το θάνατο αθώου πολίτη, ίσως και να είχε αποτραπεί αν στο κτήριο της ΓΑΔΑ παρέμενε ο Γιώργος Ζαφειρόπουλος. Το στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ τον περασμένο Μάρτιο τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Διεύθυνση Ασφαλείας Β/Α Αττικής αλλά βρίσκεται μακριά απο το κέντρο των εξελίξεων της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Ο Γ. Ζαφειρόπουλος έχει στο ενεργητικό του μεγάλες υποθέσεις όπως είναι η σύλληψη του διαβόητου κακοποιού και κατηγορούμενου για πέντε φόνους Μιχάλη Μακρυγιάννη.
Στην Ασφάλεια πάντως εκτός απο τις ακατανόητες παλινωδίες του περασμένου Νοέμβρη, φύγε εσύ [περίπτωση Γ.Σαλαμούρα] και έλα εσύ [περίπτωση Δ.Σοφιού] τα ευαίσθητα αυτά Τμήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σε τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και έμψυχο δυναμικό.
Για τον ξαφνικό…εκτοπισμό του αθόρυβου και εργατικού αστυνομικού διευθυντή Γ.Σαλαμούρα δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση. Τη θέση του κατέλαβε ο ομοιόβαθμός του Δημήτρης Σοφιός που πριν από 15 χρόνια μαζί με τον σημερινό Διοικητή του Τμήματος Ανθρωποκτονιών Σταύρο Σταυρόπουλο, είχαν αποκαλύψει στη Παλαιά Φώκαια τους δράστες της απαγωγής του μικρού Kώστα Δαλάκα, υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, καθώς οι δράστες [ανάμεσά τους και η θεία του ανήλικου] απειλούσαν να μολύνουν τον 11χρονο με τον ιό του AIDS.
To παράδοξο βέβαια είναι πως ο κ. Σοφιός πριν συμπληρώσει λίγους μήνες στην Κρατική Ασφάλεια, πλήρωσε το πολιτικό κόστος και τον μετέθεσε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ φανερά ενοχλημένη απο τη θέση του διοικητή που κατείχε, όταν αστυνομικές δυνάμεις είχαν εισβάλει στα Εξάρχεια, αναζητώντας αναρχικούς, σε αίθουσα όπου γινόταν παρουσίαση βιβλίου, με καλεσμένα και στελέχη του Συνασπισμού.
Το μέγα ζήτημα ωστόσο είναι οι επιδόσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που τελικά δεν θα ενταχθεί στο Οργανωμένο Έγκλημα αλλά θα διατηρήσει την ...αυτονομία της.
Εδώ προς το παρόν είναι "άγνωσται αι βουλαί" του υπουργού.

23/2/10

Γκανγκστερική ληστεία στην Ελευσίνα

Σκηνές κινηματογραφικής ταινίας με πολύ δράση και θέαμα, εκτυλίχθηκαν στις 7 το απόγευμα στην οδό Γέλας 4 στην Ελευσίνα, όταν εφτά περίπου κρανοφόροι εισέβαλαν στα γραφεία μεταφορικής εταιρείας και άρπαξαν 250.000 €.
Κατά τη διαφυγή τους όμως ένας υπάλληλος της εταιρείας, χτύπησε με το αυτοκίνητό του τον οδηγό και το συνοδηγό μιας μοτοσυκλέτας, με αποτέλεσμα οι δράστες να πέσουν στο έδαφος και να ακινητοποιηθούν από τους υπόλοιπους εργαζόμενους, που με φτυάρια και ξύλα τους επιτέθηκαν και τους τραυμάτισαν.
Την ίδια ώρα από τον απέναντι δρόμο ιδιοκτήτης εστιατορίου, που έβλεπε να εκτυλίσσεται όλη η ληστεία μπροστά στα μάτια του, άρπαξε την καραμπίνα του και άρχισε να πυροβολεί χωρίς αποτέλεσμα τους υπόλοιπους ληστές, που εκείνη την ώρα έφευγαν με ταχύτητα.
Οι δυο ληστές πάντως που έπεσαν στα χέρια των υπαλλήλων της εταιρείας είναι Αλβανοί και κουβαλούσαν μαζί τους, ένα Καλάσνικοφ, ένα πιστόλι και δυο χειροβομβίδες.
H αστυνομία ωστόσο δίνει άλλη μια διάσταση στα γεγονότα υποστηρίζοντας πως οι επικύνδινοι δράστες, καταδιώχθηκαν απο άνδρες της Άμεσης Δράσης και έχασαν τον έλεγχο όταν προσέκρουσαν σε κράσπεδο. Κατά την πρόσκρουση στο έδαφος μάλιστα το όπλο του συνοδηγού εκπυρσοκρότησε με αποτέλεσμα να βληθεί απο λάθος ο συνεργός του στην παλάμη. Το ζητούμενο βέβαια είναι υπο ποιές συνθήκες έπεσαν οι δράστες.
Οι υπόλοιποι ληστές πάντως που διέφυγαν κατάφεραν να πάρουν τις 250.000 € χρήματα που προορίζονταν για τη μισθοδοσία.

Εισαγγελέας για τον "Αξιωματικό των Καμπαρέ"

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τον «αξιωματικό των καμπαρέ» που υπηρετεί σε νησί και τώρα φέρεται πως πίεσε υφιστάμενους του, να «μοιραστούν» όλοι μαζί περισσότερα από 20.000 € χρήματα που είχαν κατασχεθεί τον περασμένο φθινόπωρο μετά τη σύλληψη δυο ανδρών για κατοχή ναρκωτικών.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας διέταξε να γίνει προκαταρκτική εξέταση και αμέσως άρχισε να καλεί στο γραφείο του, τους αστυνομικούς της Ασφάλειας, που πήραν μέρος στη σύλληψη των κατηγορουμένων.
Ήδη από χθες την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου πέρασαν τέσσερεις αστυνομικοί, που είδαν το Τμήμα τους να διαλύεται, μετά την άρνηση τους να γίνουν επίορκοι και να βάλουν στις τσέπες τους, χρήματα από ναρκωτικά.
Το ζητούμενο βέβαια είναι αν αποφασίσουν και σε ποιο βαθμό να μιλήσουν, για κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό στην υπηρεσία τους.
Τη σκυτάλη του αδέκαστου εισαγγελικού λειτουργού, ήρθε να παραλάβει καθυστερημένα ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Λευτέρης Οικονόμου, που πρόκειται να αναθέσει αντίστοιχη έρευνα στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της αστυνομίας.
Κύκλοι του κ. Οικονόμου στα επικριτικά σχόλια απαντούν, πως ο Αρχηγός δεν είχε άμεση ενημέρωση για τις αποκαλύψεις του τύπου, καθώς το Σαββατοκύριακο απουσίαζε στην ιδιαίτερη πατρίδα του τα Ιωάννινα, όπου παραβρέθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις, για την απελευθέρωση της πόλης από τον τουρκικό ζυγό.
Ο αξιωματικός αυτός δεν είναι η πρώτη φορά που η περίπτωση του απασχολεί έντονα το Αρχηγείο. Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από 2,5 χρόνια όταν υπηρετούσε σε νευραλγική θέση στην Αθήνα και …έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τα «στριπτιζάδικα».

Ήρθε η ώρα των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ



Γράφει ο βασίλης χήτος


Δυο πόλοι κυριαρχούν αυτή τη στιγμή στην ΕΛ.ΑΣ και με αφορμή τις επερχόμενες κρίσεις στις αρχές του Μαρτίου.
Η μια άποψη εκφραστής της οποίας είναι ο Αρχηγός Λευτέρης Οικονόμου, τάσσεται υπέρ μιας ήπιας αξιολόγησης των ανώτατων αξιωματικών, χωρίς ιδιαίτερους αποκλεισμούς και η άλλη θέση είναι αυτή του επιχειρησιακού Υπαρχηγού Γιάννη Ραχωβίτσα, που επιμένει πως πρέπει επιτέλους να «ξεχωρίσει η ίρα απο το σιτάρι» και οι αξιωματικοί ανεξαιρέτως σ’ όλες τις βαθμίδες να κριθούν με κριτήριο τη «μαχιμότητα» τους, όπως αυτή καταγράφεται στον υπηρεσιακό φάκελο τους, αλλά και στη συνείδηση του αστυνομικού σώματος.
Ως παράδειγμα μάλιστα προβάλλονται οι επιτυχίες του Θεσσαλονικάρχη Δημήτρη Παπαδόπουλου και του Υποστράτηγου Νίκου Στίγκα, Διοικητή του Τμήματος Μεταγωγών Αθηνών. Ο πρώτος είχε συλλάβει τον Βασίλη Παλαιοκώστα μετά την απαγωγή Μυλωνά, ενώ ο δεύτερος είχε προηγηθεί με τη σύλληψη στη Βοιωτία, του επι 16 χρόνια καταζητούμενου Νίκου Παλαιοκώστα.
Η τελική επιλογή βέβαια για το ποια τάση θα επικρατήσει ανήκει αποκλειστικά στον αρμόδιο υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και οι περισσότεροι πιστεύουν, πως η κρίση του θα είναι η σωστή, αν όμως αυτή τη φορά, δεν βάλει πάλι το…αόρατο χεράκι του, το ανώτατο στέλεχος της Ε.Υ.Π που διακατέχεται απο μια ακατανόητη εχθρότητα και εμμονή, σε βάρος συγκεκριμένων αξιωματικών.
Βέτο βέβαια το στέλεχος αυτό των Μυστικών Υπηρεσιών, να μην ανακατεύεται στα χωράφια της ΕΛ.ΑΣ μπορεί να επιβάλει μόνον ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ αλλά απ’ ότι έχει δείξει μέχρι τώρα ο «διπλωμάτης» Λευτέρης Οικονόμου, δεν είναι οπαδός των ρήξεων.
Στην ηγετική δομή της αστυνομίας δεν προβλέπονται να γίνουν σαρωτικές αλλαγές στους Αντιστρατήγους. Πάντως οι δυο Επιθεωρητές Νοτίου [Παν. Χριστοφυλάκης] και Βορείου Ελλάδος [Κ. Κασαπάκης] κρίνονται ως υποτονικοί.
Για τον κ. Κασαπάκη μάλιστα έχουν εκφραστεί πολλά παράπονα και απο τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Σπύρο Βούγια, αν και ο τελευταίος ακόμη και στην εκλογική του έδρα είναι διακριτικός και δεν συνηθίζει να ανακατεύεται στα της αστυνομίας. Δεν είναι τυχαίο πάντως πως ο Επιθεωρητής Β.Ελλάδας δεν έχει επισκεφθεί ακόμη ούτε τις μάχιμες υπηρεσίες που βρίσκονται στην κόκκινη -απο πλευράς εγκληματικότητας- γραμμή της μεθορίου με την Αλβανία.
Ο δε κ. Χριστοφυλάκης ως επιθεωρητής Ν. Ελλάδας διέπραξε το υπηρεσιακό αλλά και ηθικό…ολίσθημα να μην προστρέξει ούτε καν στη Ζάκυνθο όταν αυτοκτόνησε κοτζάμ αστυνομικός διευθυντής του νομού, υπο μυστηριώδης αρχικά συνθήκες, αφού με τα ρούχα προχώρησε μέσα στη θάλασσα και στη συνέχεια έβαλε το όπλο του στον κρόταφο και τράβηξε τη σκανδάλη.
Ενδεχόμενη παραμονή ωστόσο αυτών των Αντιστρατήγων συμπεριλαμβανομένου και του Επιτελάρχη κ. Παπαγιανόπουλου, εμπεριέχει τον κίνδυνο να οδηγηθεί στην αποστρατεία ο Γιώργος Γαλιάτσος, πρώτος τη τάξει Υποστράτηγος του Κλάδου Ασφαλείας του Αρχηγείου. Ο κ. Γαλιάτσος που χειρίστηκε με επιτυχία όλο το κομμάτι «Ολυμπιακοί Αγώνες» αν δεν προαχθεί είναι πολύ πιθανόν να μη δεχθεί να παραμείνει για τρίτο χρόνο υποστράτηγος, ενω δικαιωματικά έπρεπε να ανταμειφθεί ήδη με προαγωγή απο τις έκτατες κρίσεις του περασμένου Νοεμβρίου. Ο Γ. Γαλιάτσος είναι ο ανώτατος αξιωματικός που συγκεντρώνει όλα τα προσόντα και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. όταν έρθει γι αυτόν το πλήρωμα του χρόνου.
...Τσεκούρι προβλέπεται πως θα πέσει στους Υποστρατήγους, ενώ στην αποστρατεία θα οδηγηθούν περισσότεροι απο είκοσι αξιωματικοί, που έχουν ήδη το βαθμό του Ταξίαρχου.
Κατά τα λοιπά στη ΓΑΔΑ θεωρείται πιθανή η προαγωγή των χαμηλών τόνων Αττικάρχη Νίκου Σερέτη, αλλά και η αναβάθμιση του πολύπειρου υποστράτηγου Γρηγόρη Μπαλάκου, οι υψηλές προδιαγραφές του οποίου φαίνεται πως δυσαρεστούν κάποιους κακεντρεχείς.
Όλο το παιχνίδι τώρα θα κριθεί στην Ασφάλεια Αττικής που θα πάρει τη μορφή της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος. Ο Ταξίαρχος Γιάννης Δικόπουλος μετά το αιματηρό περιστατικό στον Βύρωνα και τις ατυχείς δηλώσεις που έκανε περι «πετυχημένης επιχείρησης» κινδύνευε να μη προαχθεί σε υποστράτηγο. Εξακολουθεί να διαθέτει όμως όλα τα προσόντα για να παραμείνει Διοικητής στην ίδια νευραλγική θέση.
Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Αλκιβιάδης Τζωίτης, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της ύστερα απο την άστοχη αποστρατεία του Ταξίαρχου Δημήτρη Χωριανόπουλου και τις ομαδικές μεταθέσεις που εν λευκώ αποφάσισε εν μια νυχτί ο περιβόητος κομματικός αξιωματούχος της Ε.Υ.Π γνωστός θαυμαστής της λαϊκής τραγουδίστριας Σάσας Μπάστα, στον οποίο κυριακάτικη εφημερίδα απέδωσε το προσωνύμιο «Νταλικιέρης» επειδή στα χέρια και στο λαιμό του ξεχωρίζουν οι χρυσές αλυσίδες που φορά.
Αγκάθι στον πόλεμο κατά των οργανώσεων ένοπλης βίας, αποτελεί η Κρατική Ασφάλεια που κανονικά θα έπρεπε να είναι τα μάτια και τα αυτιά της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Για όσους πάντως αφελείς πιστέψουν πως ο κομματισμός σ’ όλες τις βαθμίδες δεν έχει πλέον θέση στην αστυνομία, αρκεί το παράδειγμα του…άκαπνου αστυνόμου, που επι δέκα χρόνια υπηρέτησε στο Ψυχικό, μετατέθηκε παρά τις αντιρρήσεις του στα Άνω Πατήσια αλλά μέσα σε δυο μήνες βρέθηκε να εκτελεί υπηρεσία στη βουλή των Ελλήνων.

22/2/10

Εγνατία η οδός των καρτέλ

Γράφει ο βασίλης χήτος

Η Εγνατία οδός μπορεί να έσπασε την απομόνωση της Ηπείρου, αλλά έγινε και ένα εύκολος δρόμος που τον προτιμούν οι λαθρέμποροι ναρκωτικών για να περνούν όσο το δυνατόν απαρατήρητα τα φορτία τους, που έχουν τελικό προορισμό κυρίως την Αθήνα, τον Πειραιά, αλλά τελευταία και τη Θεσσαλονίκη.
…Όπλο στα χέρια των καρτέλ είναι ο δρόμος ταχείας κυκλοφορίας, όπου τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, χωρίς ουσιαστικά κανέναν έλεγχο, καθώς μετά την Ηγουμενίτσα, κατά μήκος της Εγνατίας και με πορεία προς τα Ιωάννινα μέχρι και τη Θεσσαλία τουλάχιστον, δεν γίνεται κανένας έλεγχος καθώς το δίκτυο στο σύνολό του δεν έχει τελειοποιηθεί [σήμανση, φώτα] με αποτέλεσμα η ύπαρξη μπλόκου να εγκυμονεί τον κίνδυνο να προκληθεί σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
Αυτό οι μεγαλέμποροι ναρκωτικών το γνωρίζουν πολύ καλά γι αυτό και έχουν εγκαταλείψει σχεδόν την παραδοσιακή διαδρομή: Ελληνοαλβανικά σύνορα [Ηγ/τσα-Γιάννινα] Άρτα, Αμφιλοχία, Αγρίνιο,Μεσολόγγι, Ρίο, με τελικό προορισμό την Αττική.
«Για τη Θεσσαλονίκη –μας λέει υπαστυνόμος της Ασφάλειας Ηγ/τσας- δεν είχαμε καμία αμφιβολία, πως οι λαθρέμποροι από και προς, χρησιμοποιούν αποκλειστικά την Εγνατία οδό που απέχει το πολύ 3,5 ώρες. Ένα μακάβριο περιστατικό όμως ήρθε να διαψεύσει τις προβλέψεις μας. Βουλγαρική συμμορία έφερνε συστηματικά στην χώρα μας όπλα κατά παραγγελία, μέσω γραφείου τελετών. Η νεκροφόρα με τον Βούλγαρο οδηγό αφού παρέδωσε παρτίδα όπλων στην Αθήνα, στη συνέχεια κατευθύνθηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας, χρησιμοποιώντας την κλασσική Ε.Ο με ενδιάμεσο σταθμό το Ρίο-Αντίριο. Στην πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας ο οδηγός σκόπευε να δώσει τα τελευταία δυο πιστόλια που είχε κρυμμένα στη νεκροφόρα και στη συνέχεια θα έμπαινε στην Εγνατία για να καταλήξει και να περάσει τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Τον συλλάβαμε όμως και δεν πρόλαβε.»
Η έλευση πάντως στη Θεσπρωτία, απο τον περασμένο Μάρτιο, του Αστυνομικού Διευθυντή Γιώργου Χήτα, έδωσε …φτερά στις διωκτικές αρχές, καθώς για πρώτη φορά μετά το άνοιγμα των συνόρων έχουν κατασχεθεί περισσότεροι από τρείς τόνοι αλβανικού χασίς.
Η αστυνομική έρευνα αποκάλυψε τον τεράστιο όγκο των ναρκωτικών, που μπαίνουν στην Ελλάδα μόνο απο το ένα άκρο των συνόρων μας με τη γειτονική Αλβανία.
Τους τελευταίους μήνες σε τριάντα πέντε διαφορετικές περιπτώσεις έχουν συλληφθεί 54 δράστες. Απ’ αυτούς οι 30 ήταν Έλληνες και οι 24 Αλβανοί, ενώ κατασχέθηκαν δώδεκα αυτοκίνητα ανάμεσά τους αρκετά βαν.
Μόνο στις 11 του περασμένου Σεπτέμβρη κατασχέθηκαν 753 κιλά ινδικής κάνναβης. Το επόμενο μεγάλο φορτίο ήρθε στις 21 Δεκεμβρίου, όπου μέσα σε 23 σάκους είχαν τοποθετηθεί 681 κιλά χασίς.
Διοικητής στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας του νομού έχει τοποθετηθεί ο Σπύρος Μαρτίνης, ο αξιωματικός που έχει κάνει φύλλο και φτερό τη μεθόριο καθώς υπηρετούσε στη Συνοριακή Αστυνομία και γνωρίζει πρόσωπα και καταστάσεις όσο κανείς άλλος.

21/2/10

Άπλωσε χέρι σε χρήματα απο ναρκωτικά;

Γράφει ο βασίλης χήτος


…Βουλιάζει από τις καταγγελίες σε βάρος του, ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που υπηρετεί σε νησί και ο οποίος κατά την πολύχρονη θητεία του, τουλάχιστον στην Αττική, το γλένταγε με την ψυχή του στα «στριπ σόου» και ήταν φανερά εκδηλωτικός με τις αλλοδαπές χορεύτριες όταν εκείνες –κατ’ εντολή του αφεντικού - λικνίζονταν στα γόνατα του ημίγυμνες, πριν τον οδηγήσουν στους κρυφούς και ιδιαίτερους χώρους.
Ο αστυνομικός αυτός που επέδειξε συμπεριφορά που δεν συνάδει με την ιδιότητα, τη θέση και τον βαθμό του, έχει προκαλέσει εσωτερικό σκάνδαλο και στην αστυνομική δ/νση που τώρα υπηρετεί, καθώς στα αυτιά του τοπικού εισαγγελέα έχει φθάσει μια απίστευτη καταγγελία για υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με τη σύλληψη τον περασμένο φθινόπωρο, δυο ντόπιων δραστών οι οποίοι κατείχαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.
Έκτος από τα ναρκωτικά όμως οι αστυνομικοί κατάσχεσαν και ένα αξιοσημείωτο χρηματικό ποσό. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του ενός δράστη, υπήρχε χρηματοκιβώτιο και μέσα σ' αυτό βρέθηκαν περισσότερα από 20.000 €.
Σύμφωνα πάντα με απόλυτα αξιόπιστη πηγή, μόλις οι δράστες οδηγήθηκαν στο κρατητήριο και τα ευρώ στο αστυνομικό συρτάρι με την ένδειξη «κατασχεθέντα» ο εν λόγω αξιωματικός φέρεται να πρότεινε στο Διοικητή της υπηρεσίας και στους άνδρες που έκαναν την προανάκριση, να …μοιραστούν τα χρήματα και να μη τα εμφανίσουν ποτέ, διαλέγοντας φυσικά ο ίδιος τη μερίδα του λέοντος για τον εαυτό του.
Οι υφιστάμενοι αστυνομικοί αρνήθηκαν να συνεργαστούν και τότε ο ανώτερος αξιωματικός άρχισε να τους φωνάζει «κορόιδα» και να τους απειλεί με μεταθέσεις για να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό.
Νομικός παράγοντας της πόλης είπε αφοπλιστικά στο «Crime on air» ότι:
«Σ’ αυτή την σκοτεινή υπόθεση γνωρίζω πολύ καλά, πως το να μη φανερωθούν τα λεφτά βόλευε πρώτα απ’ όλα όχι μόνο τον όποιο επίορκο που θα τα έβαζε στην τσέπη του, αλλά τους δράστες.
Η υπεράσπισή τους δεν ήθελε με τίποτα αυτό το χειροπιαστό στοιχείο με τα χιλιάδες ευρώ στη δικογραφία, αφού θα επαλήθευε ότι οι κατηγορούμενοι πελάτες ήταν έμποροι ναρκωτικών χωρίς καμία αμφιβολία και αυτό σημαίνει ακόμη και ισόβια καταδίκη. Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως ο εισαγγελέας έμαθε τώρα τι προηγήθηκε και είναι πολύ επιφυλακτικός με αυτόν τον ανώτερο αξιωματικό».
Ο Διοικητής του Τμήματος πάντως που έκανε την προανάκριση είχε πολλούς ενδοιασμούς στο να καταγγείλει το πρωτοφανές περιστατικό στους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ μπροστά στον κίνδυνο να ξεσπάσει σάλος και να κλονιστεί περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών. Στο παρελθόν εξάλλου έστω καθυστερημένα είχε αποκαλυφθεί ο ρόλος άλλου συγκεκριμένου αστυνομικού της ευρύτερης περιοχής που κάλυπτε χασισοκαλλιεργητές.
Από τότε οι αστυνομικοί που αρνήθηκαν να γίνουν και οι ίδιοι λαθρέμποροι, τέθηκαν σε ένα ιδιότυπο καθεστώς διωγμού. Ολόκληρο το Τμήμα τους σχεδόν διαλύθηκε με την πρόφαση των …αποσπάσεων και με διαταγές που εξέδιδε ο ανώτερός τους.
Την πίεση και το ψυχροπολεμικό κλίμα δεν άντεξε ασφαλώς ούτε ο Υπαστυνόμος Διοικητής τους, που πρόσφατα προτίμησε να μετατεθεί εκτός Ελλάδος και μάλιστα ως αστυνομικός σύνδεσμος σε Ελληνική Πρεσβεία που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη.
Ο τοπικός τύπος επανειλημμένα έχει θίξει τη διάλυση αυτού του Τμήματος.
Ιδίοις όμασι όμως το χάλι αυτής της υπηρεσίας, διαπίστωσε σε επίσκεψή του στο νησί και ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κ. Λευτέρης Οικονόμου.
Το ζητούμενο όμως είναι αν αυτό το περιστατικό οι γνωρίζοντες κατάφεραν να το μεταφέρουν και στον Ηπειρώτη Αντιστράτηγο.