6/7/10

Αστυνομικοί συνεργάζονται με αμερικανικές μυστικές υπηρεσίας

Σε σενάριο Αμερικανικής κατασκοπικής ταινίας εξελίσσεται το θέμα του Ελληνοκαναδού στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης με τον Αρχηγό της Αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί, συζητήθηκε το θέμα κάποιων μελών της Αστυνομίας οι οποίοι ενήργησαν προς όφελος των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών. Το FBI φαίνεται πως κατάφερε να διεισδύσει στην Αστυνομία μας και με πλήρη μυστικότητα πέτυχε τη σύλληψη του Κρίστοφερ Μέτσος που κυκλοφορούσε με άλλο όνομα. Η σύλληψη, μάλιστα, έγινε εν αγνοία της ηγεσίας του Αρχηγείου και του αρμόδιου Υπουργείου. Πληροφορούμαστε ότι ο Υπουργός γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που ρεζίλεψαν, όπως ανέφερε σε κύκλο του, τη χώρα μας Διεθνώς. Έδωσε μάλιστα οδηγίες στον Αρχηγό να ενεργήσει με κάθε μυστικότητα, ώστε να απομονώσει αυτούς τους ανθρώπους από το Αστυνομικό Σώμα. Εξέλιξη, όμως, υπάρχει και για το αίτημα των Αμερικανών που ζητούν τα προσωπικά αντικείμενα του Ελληνοκαναδού; Ο Γενικός Εισαγγελέας, ζήτησε από την Αστυνομία να του φέρουν όλα τα προσωπικά δεδομένα του φορητού υπολογιστή που κατασχέθηκε από τον Μέτσος.
--------------------------------------------------------------------
Οι αντιδράσεις των ΗΠΑ για την διαφυγή του Μέτσος από την Κύπρο, ήταν αναμενόμενες. Πίσω από αυτές τις αντιδράσεις, υπάρχει όμως και έντονη παρασκηνιακή αντιπαράθεση, αφού, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, ομάδες της κυπριακής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) μεταβαίνουν στη Μόσχα και εκπαιδεύονται από ανώτερα στελέχη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε πληροφορία που έλεγε ότι το όνομα που αναγραφόταν στο διαβατήριο του Μέτσος, ανήκε σε 5χρονο παιδί που απεβίωσε στον Καναδά.
Στο μεταξύ, όπως γράφει σήμερα στο κύριο της θέμα η εφημερίδα «Αλήθεια», η άκομψη και εκτός των διπλωματικών προσχημάτων γλώσσα, που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ κατά της Κύπρου, για το θέμα της εξαφάνισης του Metsos, δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού η ενόχληση τους προϋπήρχε εξαιτίας της συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για εκπαίδευση των ανδρών των Μυστικών Υπηρεσιών της Κύπρου στη Ρωσία.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, άνδρες της ΚΥΠ, τυχγάνουν μακράς και εντατικής εκπαίδευσης στη Ρωσία, και μάλιστα πέραν του κανονικού χρόνου.Αξιωματικοί των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εκπαιδεύουν τους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της Δημοκρατίας, με σεμινάρια κατασκοπίας, αντικατασκοπίας, συλλογής πληροφοριών για οικονομικά θέματα και βιολογικού πολέμου και διακίνησης όπλων, τρομοκρατίας, καθώς και ηλεκτρονικής παρακολούθησης.
Στην εκπαίδευση δεν συμμετέχουν μόνο οι από άνδρες της «Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας» που είναι υπεύθυνη κυρίως για συλλογή πληροφοριών εντός της χώρας, αλλά και από μέλη των «Εξωτερικών Μυστικών Υπηρεσιών» (SVR) της Ρωσίας, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στην κατασκοπία στο εξωτερικό, ενώ υπάρχει και συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Κίνας αλλά και χωρών του αραβικού κόλπου.
Παράλληλα η Κύπρος είναι η μοναδική στης Ε.Ε, η οποία στήριξε τη Ρωσία στο προσχέδιο της «Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ασφάλειας», το οποίο εξέδωσε το Κρεμλίνο, προκαλώντας παράλληλα τον προβληματισμό τόσο της Ε.Ε όσο και των ΗΠΑ.
Έφυγε από τη Λεμεσό;
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι ο Μέτσος δεν βρίσκεται πλέον στην Κύπρο, ενώ την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν ότι έφυγε με ιδιωτικό σκάφος από τη Λεμεσό.
«Η Αστυνομία», είπε, «επέδειξε μεγάλο ζήλο για να συλλάβει τον καταζητούμενο», απορρίπτοντας τις επικρίσεις που δέχεται η Κύπρος ότι ο Μέτσος αφέθηκε ελεύθερος για να διαφύγει, λέγοντας ότι δεν υπήρχε λόγος οι Κυπριακές αρχές να τον συλλάβουν αν είχαν πρόθεση να τον αφήσουν ελεύθερο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται εξοργισμένος με διάφορα στελέχη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επικρίνουν τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, εξυπηρετώντας όπως εκτιμά, άλλα συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή οι κυπριακές Αρχές έχουν πληροφορηθεί ότι το όνομα, που χρησιμοποιούσε ο κατάσκοπος και αναγραφόταν στο Καναδικό διαβατήριό του, δεν είναι το πραγματικό και πως το Ρόμπερτ Κρίστοφερ Μέτσος ανήκε σε Καναδό, που πέθανε σε ηλικία πέντε ετών.
Έκθεση γεγονότων ζητά ο Υπ. Δικαιοσύνης
Έκθεση με όλα τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν απο τη μέρα που συνελήφθη μέχρι τη μέρα που διέφυγε, ζήτησε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος συζήτησε το θέμα σε συσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομιάς, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Αστυνομία ζήτησε απο το Γενικό Εισαγγελέα γνωμάτευση για το αίτημα δικαστικής συνδρομής, που υπέβαλαν οι ΗΠΑ για να τους παραχωρηθούν τα προσωπικά αντικείμενα του Μέτσος, που θεωρείται υπ'αριθμόν ένα ύποπτος για κατασκοπεία σε βάρος των ΗΠΑ.
Ο κ. Λουκά επιβεβαίωσε μάλιστα πληροφορία που έλεγε ότι το όνομα που αναγραφόταν στο διαβατήριο του Μέτσος, ανήκε σε 5χρονο παιδί που απεβίωσε στον Καναδά. Ο κ. Λουκά εξέφρασε και σήμερα την εκτίμηση ότι ο Μέτσος πιθανόν να έχει εγκαταλείψει την Κύπρο.