25/10/10

Η "Διαβολοεβδομάδα" του υπουργού









Γράφει ο βασίλης χήτος








Στον ανορθόδοξο διπλωματικό πόλεμο ο Χρήστος αποδείχτηκε ανθεκτικότερος. Για τον συνάδελφό του Γιάννη, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η "Διαβολοεβδομάδα" η τρομακρική άσκηση στην οποία υποβάλλονται οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, που θέλουν να κατακτήσουν μια θέση στα ξακουστά Ο.Υ.Κ. Η βασανιστική άσκηση διεξάγεται σε συνθήκες πολέμου και αιχμαλωσίας. Ο Παπουτσής την έφερε σε πέρας πριν λίγες ώρες, ενώ ο Διαμαντίδης φαίνεται πως βάλτωσε στο λάκο με τα αρπακτικά και οι προσπάθειες κάποιων Αντιναυάρχων να τον σηκώσουν δεν ευδοκίμησε. Σημασία έχει πως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πρόλαβε και πέρασε πρώτος στην αντίπερα όχθη, που στην περίπτωσή μας είναι η οδός Βασ. Σοφίας και το επιβλητικό κτίριο του κοινοβουλίου. Την ήρα από το σιτάρι, ξεχωρίζει η αναφορά που συνέταξαν αξιωματούχοι του υπουργού για το νομοθετικό πλαίσιο και τη μετεξέλιξη του Λιμενικού Σώματος σε Ελληνική Ακτοφυλακή, που πήρε ήδη το δρόμο προς ψήφιση στη Βουλή. Το Crimes on air σας αποκαλύπτει την 15σέλιδη έκθεση, του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσα από την οποία γίνεται σαφές πως το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, στη νέα δομή του σώματος δεν θα έχει καμία αρμοδιότητα, καθώς η Ακτοφυλακή θα υπάγεται αποκλειστικά και μόνο στην Κατεχάκη. Έτσι λήγει άδοξα και η διαμάχη που είχε ο Ιωάννης Διαμαντίδης, με τον Χρήστο Παπουτσή, αλλά και η αδικαιολόγητη επιμονή ορισμένων Αντιναυάρχων να δίνουν "Ραπόρτο" μόνο στον υπουργό του Πειραιά. Στην πρώτη κιόλας σελίδα της αιτιολογημένης έκθεσης, προτάσεται πως βασικός λόγος που η υπό ίδρυση Ακτοφυλακή, θα ανήκει αποκλειστικά στην Κατεχάκη, είναι τα κύματα των λαθρομεταναστών που κατακλύζουν τη χώρα, αλλά και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων. " Η χώρα μας -όπως επισημαίνεται- έχει ιδιάζοντα γεωστρατηγικό χαρακτήρα,καθιστώντας την πύλη της Ευρώπης προς και από την Ασία και την Αφρική. Ο ηπειρωτικός και νησιωτικός χώρος βρίσκεται στο σημείο επαφής τριων ηπείρων [Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής] και επάνω στον υδάτινο δίαυλο επικοινωνίας δυο ζωτικών θαλασσών, του Ευξείνου Πόντου και της Μεσογείου ". Σ' αυτό τον απόλυτο διαχωρισμό, το Λιμενικό Σώμα με τη νέα του μορφή απογαλακτίζεται από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων που τίθεται εκτός...αφού στην ανάλυση επισημαίνεται ότι: "Με το υποβαλλόμενο σχέδιο νόμου, συστήνεται το Σώμα της Ελληνικής Ακτοφυλακής στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτητων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η εκπλήρωσης δε αυτής της αποστολής επιβάλλουν τη διατήρηση της στρατιωτικής δομής και οργάνωσης της Ακτοφυλακής στα πρότυπα άλλων χωρών ".
Στην έκθεση γίνεται ξεκάθαρο με το άρθρο 14 πως: "Παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ρυθμίζει με Προεδρικά Διατάγματα ζητήματα σχετικά με την οργάνωση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος. Μέχρι στιγμής όλα τα παραπάνω θέματα ρυθμιζόταν με την πολύπλοκη διαδικασία της ψήφισης των νόμων και όχι με προεδρικά διατάγματα ".
Η χαριστική βολή για τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδη έρχεται με το άρθρο 15 που προβλέπει από πλευράς Χ. Παπουτσή, σειρά μεταβατικών διατάξεων, που είναι αναγκαίες για την ομαλή και απρόσκωπη μετάβαση του Λ.Σ στην Ελληνική Ακτοφυλακή.