27/10/10

Αμοιβαίες εξηγήσεις για τα επεισόδια


Σχετικά με επιστολή, που εξέδωσε η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ για τα συμβάντα, τα οποία έλαβαν χώρα μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΒΕΡΟΙΑ – ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, την 24-10-2010 στο Δημοτικό Στάδιο Βέροιας, ανακοινώνονται – διευκρινίζονται, τα εξής:

  • Κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής συνάντησης συνελήφθη 67χρονος ημεδαπός, φίλαθλος της γηπεδούχου ομάδας, γιατί πέταξε προς το μέρος του επόπτη ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι νερού.
  • Επίσης, κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής συνάντησης 25χρονος ημεδαπός, φίλαθλος της φιλοξενούμενης ομάδας, έριξε στον αγωνιστικό χώρο μία αναμμένη φωτοβολίδα (πυρσό).
  • Την 17.00 ώρα, μετά τη λήξη της ποδοσφαιρικής συνάντησης και κατά την αποχώρηση των φιλάθλων, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον φίλαθλο αυτό, ο οποίος είχε καταγραφεί από το κλειστό κύκλωμα καταγραφής εικόνας, που εποπτεύει το γήπεδο.
  • Μετά τη σύλληψη, (150) περίπου φίλαθλοι της φιλοξενούμενης ομάδας αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στα λεωφορεία για να αναχωρήσουν, διαμαρτυρόμενοι έντονα και απαιτώντας από τις αστυνομικές δυνάμεις την άμεση απελευθέρωση του συλληφθέντα. Επιπλέον, παρέμεναν επί του οδοστρώματος της οδού Σταδίου, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων.
  • Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των επικεφαλής των μέτρων να επιβιβαστούν στα λεωφορεία και να αναχωρήσουν, τα άτομα παρέμεναν στο σημείο. Επίσης άναψαν φωτιά στο οδόστρωμα της οδού Σταδίου με εύφλεκτα υλικά οικοδομών από παρακείμενα κτίρια και εκσφενδόνιζαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων μπουκάλια και άλλα αντικείμενα. Προξένησαν επίσης φθορές σε φωτεινή επιγραφή, σε δύο στάσεις λεωφορείων, καθώς και σε κάδους απορριμμάτων.
  • Κατόπιν αυτών, την 22.30 ώρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη και να αποφευχθεί γενίκευση των επεισοδίων, τα άτομα αυτά απωθήθηκαν με επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων.
  • Στη συνέχεια, αφού αναχώρησαν με τα λεωφορεία, προσήλθε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βέροιας για να κατασβέσει την πυρκαγιά και να καθαρίσει την οδό Σταδίου από θραύσματα γυαλιών και άλλα αντικείμενα.
  • Για τα προαναφερόμενα συμβάντα, τα οποία συνιστούν παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας, ενεργείται προανάκριση από το Αστυνομικό Τμήμα Βέροιας.
  • Επιπλέον, έχει υποβληθεί κατά των προαναφερόμενων φιλάθλων μήνυση, από ποδοσφαιριστή της γηπεδούχου ομάδας για πρόκληση σωματικών βλαβών σε βάρος του, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα.
  • Ως προς τον 25χρονο συλληφθέντα, από τις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές, έχει οριστεί τακτική δικάσιμος για σήμερα (27.10.2010).
  • Ως προς τους ισχυρισμούς, που περιέχονται στην επιστολή της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ, σχετικά με ενέργειες αστυνομικών, διατάχθηκε σχετική έρευνα.
Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ:

"Στις 24/10/2010, μετά τη λήξη του ποδοσφαιρικού αγώνα ΒΕΡΟΙΑ-ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και παρά την άψογη και παραδειγματική συμπεριφορά των 700 φιλάθλων της ομάδας μας, συνελήφθη φίλαθλος της ομάδας μας με την κατηγορία για χρήση καπνογόνου.
Η πρωτοφανής ζέση της αστυνομίας για την σύλληψη αυτή, οδήγησε σε ένταση τους 700 παρευρισκομένους φιλάθλους μας, οι οποίοι αρνούνταν να αποχωρήσουν και παρέμεναν ειρηνικά έξω από το γήπεδο της Βέροιας, διαμαρτυρόμενοι αφενός για τη σύλληψη και αφετέρου επιδιώκοντας την απελευθέρωση του φιλάθλου μας.
Το τι πραγματικά συνέβη με το καπνογόνο, θα το κρίνει το δικαστήριο και δεν μας αφορά. Η αντίδραση όμως που προκάλεσε η ασήμαντη αυτή παραβατική συμπεριφορά, οδήγησε σε κρίση, την οποία οι επιτελείς της αστυνομίας δεν είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν.
Μετά από πραγματικά «παρακάλια» του Αστυνομικού Διευθυντή προς το νομικό σύμβουλο της ομάδας μας αλλά και προς τον πρόεδρο αυτής, τον οποίο μάλιστα εκλιπαρούσε μετά τις 18.30 το απόγευμα να του τηλεφωνήσει και όταν το έπραξε του ζήτησε να απομακρύνει τους φιλάθλους, λες αυτοί είναι άβουλα όντα και τα στελέχη της ομάδας μας είναι οι καθοδηγητές τους, προέβησαν και στην εξής απαράδεκτη, προκλητική, βάναυση και άσκοπη επιδείξεως εξουσίας ενέργεια, καθόσον: περί τις 21.30 το βράδυ, όταν ενημερώθηκαν οι φίλαθλοι από αστυνομικά όργανα που βρίσκονταν στον χώρο ότι η κα. Εισαγγελέας είχε διατάξει την κράτηση του φιλάθλου, κατά τη διάρκεια της αποχωρήσεως και επιβιβάσεως στα λεωφορεία, και ενώ οι μισοί είχαν εισέλθει στο πρώτο λεωφορείο, άνδρες της Μονάδος Αποκατάστασης Τάξης με αδόκιμη, άσκοπη, και προκλητική βιαιότητα, επιτέθηκαν στους προς επιβίβαση φιλάθλους, προκαλώντας τον τραυματισμό πολλών εξ αυτών ( θα σας προσκομιστούν ιατρικές γνωματεύσεις από το Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και Βέροιας), ενώ με τα κλομπ έσπασαν και τζάμι του λεωφορείου.
Για την απαράδεκτη αυτή ενέργεια, διαμαρτυρόμαστε έντονα και απαιτούμε εξηγήσεις, ενώ περιμένουμε το αποτέλεσμα της ένορκης διοικητικής εξέτασης που είμαστε σίγουροι ότι θα διατάξατε, ενώ εγείρονται πλέον και αστικές αξιώσεις από τους παθόντες κατά της αστυνομίας.
Δεν υιοθετούμε καμία έκνομη συμπεριφορά από όπου και αν προέρχεται, αλλά δεν θα επιτρέψουμε στην πλάτη δικών μας ανθρώπων που τους έχει αποδώσει τα εύσημα όλη η φίλαθλη ελληνική κοινωνία, να εμφανιστεί ως δήθεν αποτελεσματική η πάταξη του εγκλήματος, εκεί, όπου αν δεν υπήρχαν οι δημοσιογράφοι θα είχε μείνει ακόμη στο σκοτάδι ένα εκ των ειδεχθέστερων εγκλημάτων τα τελευταία χρόνια".