14/10/10

Μάχες σε θάλασσα και ξηρά για την κόκα


Στα Σύβοτα της Λευκάδας παραπέμπουν οι δυο ξεχωριστές υποθέσεις κοκαϊνης, σε Αυστραλία και Περού. Ήταν στα μέσα του περασμένου Ιουλίου όταν η Διωξη Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής κατέσχεσε 85 κιλά κοκαϊνης σε μικρό ιστιοφόρο που από τη μακρινή Λατινική Αμερική κατέπλευσε στα Σύβοτα. Όλο το φορτίο προοριζόταν για την Αθήνα απ΄όπου και η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 11 άτομα που αποτελούσαν το "καρτέλ της κόκας". Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Mισός τόνος κοκαΐνης εντοπίστηκε αυτή τη φορά σε γιοτ, το οποίο και ακινητοποιήθηκε στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας από δυνάμεις της ακτοφυλακής και της αστυνομίας.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε ότι τα ναρκωτικά "μεταγγίστηκαν" στο γιοτ, σε συνάντηση ... κορυφής με άλλους διακινητές που επέβαιναν σε καταμαράν, 800 χλμ. ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ.
Ένας Γερμανός και ένας Κοσταρικανός υπήκοος, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες μετά την κατάσχεση της ποσότητας των ναρκωτικών, που περιγράφεται ως η τρίτη μεγαλύτερη στην ιστορία της Αυστραλίας.
Η αγοραστική αξία των 464 κιλών κοκαΐνης -από τα οποία μπορούσαν να παραχθούν περίπου 500.000 δόσεις- ανέρχεται στα 160 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, ή τα 155 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.
Στο μεταξύ συνελήφθη χθες το απόγευμα στην περιοχή Ουαγιάγκα από άνδρες της αστυνομίας του Περού κορυφαίο στέλεχος της μαοϊκής αντάρτικης οργάνωσης «Φωτεινό Μονοπάτι».
Πρόκειται για τον Έντγκαρ Μεχία, γνωστός και ως «σύντροφος Ισούλα», ο οποίος θεωρείται πως ηγήθηκε των ανταρτών σε δύο μάχες με την αστυνομία τα τελευταία χρόνια στις οποίες 11 αστυνομικοί κι ένα στέλεχος της εισαγγελίας είχαν σκοτωθεί.
Στις περιοχές του Περού όπου καλλιεργείται κόκα, στο Άλτο Ουαγιάγκα, στο Ένε και στην κοιλάδα του ποταμού Απουρίμακ, άνδρες της αστυνομίας και του στρατού εμπλέκονται συχνά σε μάχες με λαθρέμπορους κοκαΐνης και αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού, μιας οργάνωσης που διεξήγε πόλεμο κατά του κράτους τις δεκαετίες του 1980 και του 1990 αλλά η δράση της είχε ατονήσει.
Αν και η πλειοψηφία των ηγετικών στελεχών του Φωτεινού Μονοπατιού συνελήφθησαν και η οργάνωση δε θεωρείται πλέον από τη Λίμα «απειλή» για τη σταθερότητα του κράτους. Ο στρατός και η αστυνομία θεωρούν την περιοχή όπου καλλιεργείται κόκα «εμπόλεμη» ζώνη και υποστηρίζουν ότι διεξάγουν επιχειρήσεις για να επιβάλλουν την «ειρήνη».