22/11/10

Οι τρείς Καβαλιέρος


Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι? Ανησυχίες αλλά και επαγρύπνιση σηματοδοτεί το γεγονός ότι δυο παλιούς του γνώριμους επέλεξε να ξανασυναντήσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστηκότητας Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αλλά όχι με την προηγούμενη ιδιότητά του ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το ΦΕΚ θέση ειδικού συμβούλου στο νέο υπουργείο έχουν αναλάβει ο πρώην Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος αλλά και ο Εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης. Το όνομα και των τριων έχει ταυτιστεί με την εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη". Ο πρώην Αρχηγός μετά την αποστρατεία του τοποθετήθηκε επι Βουλγαράκη σύμβουλος Ασφαλείας στο υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά με την έλευση Διαμαντίδη στον Πειραιά η συνεργασία λύθηκε. Ο καταξιωμένος Εισαγγελέας Γιάννης Διώτης παραιτήθηκε από το σώμα μετά το ατυχές περιστατικό με τον γιο του, που τον Δεκέμβριο του 2009 έπεσε από τον έβδομο όροφο της Κατεχάκη, θέλοντας να τιμωρήσει τον ευατό του, επειδή είχε πει ψέματα στην μητέρα του ότι είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στην νομική σχολή. Ο νεαρός είχε τοποθετηθεί νομικός σύμβουλος του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. O κ. Διώτης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο , παράλληλα με τη δράση Νασιάκου στην EΛ.AΣ., στο να ξετυλιχθεί το κουβάρι της τρομοκρατίας στη χώρα μας, «κτίζοντας» τις δικογραφίες για τα μέλη της 17και του EΛA. Ο κ. Διώτης τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε ενεργά και με το διεθνές κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με επίκεντρο τη βίλα Μιχαηλίδη στην Σχοινούσα αλλά και τον σύντροφό του Σάιμς. Οι δυο τους τις δεκαετίες '80 και '90 εκτινάχθηκαν στην κορυφή του παγκόσμιου εμπορίου αρχαιοτήτων. Επειτα από τον θάνατο του Χρήστου Μιχαηλίδη οι 35 αποθήκες της κοινής επιχείρησης εμπορίας αρχαιοτήτων (off shore XOILAN, με έδρα τον Παναμά), στέγαζαν χιλιάδες αρχαιότητες, πολλές από τις οποίες ήταν γκρίζας νομιμότητας.
Η σημαντικότερη αποθήκη, που χαρακτηρίζεται «σπηλιά του Αλί Μπαμπά», βρίσκεται στην περιοχή Free Port της Γενεύης. Βασικός τους προμηθευτής ήταν ο Ιταλός Τζιάκομο Μέντιτσι, που έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως στην Ιταλία για αρχαιοκαπηλία σε 10 χρόνια φυλάκιση. Μέντιτσι και Σάιμς είχαν κοινό λογιστή και διεύθυνση.
Βασικός αγοραστής του Σάιμς ήταν η αμερικανίδα πρώην έφορος του Μουσείου Γκετί, Μάριον Τρου, υπόδικη στην Ιταλία για αρχαιοκαπηλία. Ο Ι. Διώτης είχε ταξιδέψει μέχρι τη βροχερή Ρώμη, όπου είχε παραλάβει χρήσιμα στοιχεία από τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζιόρτιο Φέρι [φωτο].




Το σπίτι της η Τρου μάλιστα στην Πάρο το είχε αγοράσει με δάνειο του Χρήστου Μιχαηλίδη. Μετά την αποκάλυψη της συναλλαγής, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το Γκετί, για λόγους σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς Μιχαηλίδης και Σάιμς ήταν οι μεγαλύτεροι προμηθευτές του μουσείου. Απομένει να δούμε σε τι νερά θα ψαρέψουν τώρα οι δυο πολύπειροι Αξιωματούχοι, αλλά και τι σκοπό έχουν!