19/11/10

Η ασυλία στο επίκεντρο



Σ Χ Ε Δ Ι Ο Ν Ο Μ Ο Υ

Ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΣΥΣΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ

΄Αρθρο 1

΄Ιδρυση – Αποστολή

1. Στo Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ιδρύεται ειδική αυτοτελής Yπηρεσία, με τίτλο «Υπηρεσία Ασύλου» και χωρική αρμοδιότητα που εκτείνεται σε όλη την επικράτεια. Η Υπηρεσία αυτή έχει ως αποστολή την εφαρμογή της νομοθεσίας περί ασύλου και των λοιπών μορφών διεθνούς προστασίας των αλλοδαπών και ανιθαγενών, καθώς επίσης τη συμβολή στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής ασύλου.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Όπως φαίνεται και στο παραπάνω σχέδιο νόμου που παρουσιάζει το Crimes on air με νέο νοµοσχέδιο ιδρύεται αυτοτελής υπηρεσία ασύλου, η οποία και θα ανήκει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Θα σταματήσουν [?] δηλαδή οι εικόνες με τα λεφούσια των λαθρομεταναστών που συγκεντρώνονται στην Πέτρου Ράλλη, έξω από το κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, που είναι μέχρι σήμερα αρμόδια για την χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Οι λαθροµετανάστες που θα συλλαµβάνονται, θα οδηγούνται σε κέντρα υποδοχής όπου θα καταθέτουν αίτηση ασύλου. Μέχρις ότου εξεταστεί το αίτηµά τους, οι λαθροµετανάστες θα παραµένουν στα κέντρα υποδοχής για διάστηµα που δεν θα ξεπερνά τις 15 ηµέρες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων όπου θα δίνεται παράταση ακόµη 10 ηµερών.
Με την συνδρομή της Frontex θα πραγµατοποιείται η αναγνώριση των λαθροµεταναστών. Για όσους υπάρχει απορριπτική έκθεση, θα υπάρχει δυνατότητα προσφυγής τους σε ανεξάρτητη αρχή προσφυγών. Εάν και πάλι το αίτηµα απορριφθεί, θα τους δίνεται η δυνατότητα µέσα σε 30 ηµέρες να εγκαταλείψουν οικειοθελώς τη χώρα – µέτρο που ίσχυε µέχρι τώρα, όµως χωρίς επιτυχία.
Σε περιπτώσεις που κρίνεται πως υπάρχει κίνδυνος διαφυγής του λαθροµετανάστη, οι αρµόδιες υπηρεσίες µπορούν να µην του παράσχουν καθόλου το διάστηµα της «οικειοθελούς αποχώρησης» ή να του δώσουν µια εβδοµάδα αντί για έναν µήνα.
Οσοι συλλαµβάνονται 30 ηµέρες αργότερα χωρίς να έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, θα οδηγούνται σε χώρους διοικητικής κράτησης και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους µε τη συνδροµή αεροπλάνων που θα χρηµατοδοτήσει η Frontex.
Το προσωπικό των διοικητικών υπηρεσιών της υπηρεσίας ασύλου θα γίνει από µη ένστολο προσωπικό, από δηµόσιους πολιτικούς υπαλλήλους που είτε θα µεταταγούν είτε θα αποσπαστούν στη νέα υπηρεσία, αλλά και από συµβασιούχους. Αρχικά σε συνεργασία µε το υπουργείο Εθνικής Αµυνας θα αναζητηθούν εγκαταλειµµένα στρατόπεδα που εύκολα µπορούν να διαµορφωθούν και να λειτουργήσουν ως κέντρα υποδοχής. Το ζητούμενο ωστόσο είναι πότε θα είναι σε θέση να λειτουργήσει κανονικά η νέα υπηρεσία, αλλά και τι αποτελέσματα θα έχει στην πράξη, αφού είναι γνωστό ότι και η ...κουτσή Μαρία καταθέτει αίτηση για πολιτικό άσυλο.