23/12/10

Τρομοπακέτα και στη Ρώμη

Τα δέματα βόμβες που σκάνε στην Ιταλία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δεν συνδέονται με παγιδευμένες αποστολές προερχόμενες από την Ελλάδα, τουλάχιστον από τις μέχρι τώρα πληροφορίες και την ενημέρωση που έχουν από τις αντίστοιχες Ιταλικές αρχές. Η φημολογία για το αντίθετο διαδόθηκε όταν η αντιεξουσιαστική ομάδα των Παναγιώτη Αργυρού και Γεράσιμος Τσάκαλου αποκαλύφθηκε στο Παγκράτι, να αποστέλει φάκελους-βόμβα με παραλήπτες ξένες πρεσβείες. Ένας από αυτούς τους φακέλους μάλιστα πρόλαβε και κατέληξε στο γραφείο της Άγκελας Μέρκελ στη Γερμανία, ενώ ένας ακόμη με προορισμό τον Σύλβιο Μπερλουσκόνι, ανιχνεύτηκε σε πτήση από την Αθήνα, σε Ιταλικό αεροδρόμιο. Μια ιταλική οργάνωση αναρχικών με την ονομασία FAI ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με παγιδευμένα πακέτα στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο Ansa, η οργάνωση υπογράφει ως Federazione Anarchica Informale «επαναστατικός πυρήνας Λάμπρος Φούντας».
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με Ιταλούς συναδέλφους τους, από τη μέχρι στιγμής έρευνα δεν προκύπτει ότι τα παγιδευμένα με εκρηκτικά πακέτα που εξερράγησαν στην ιταλική πρωτεύουσα έχουν σταλεί από την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Αλφρέντο Μαντοβάνο, τόνισε ότι τα πακέτα «είναι πολύ πιθανόν να εστάλησαν από το εσωτερικό. Η συγκεκριμένη τεχνική των εκρηκτικών πακέτων και φακέλων σχετίζεται άμεσα με τον αναρχικό χώρο».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει σειρά ιταλικών αναρχικών οργανώσεων που διατηρούν σχέσεις με Έλληνες, ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι η αποστολή των πακέτων έγινε από την Ελλάδα.

Τα πακέτα-βόμβα στις πρεσβείες

Το πρώτο πακέτο εξερράγη στα χέρια του υπευθύνου αλληλογραφίας στην πρεσβεία της Ελβετίας. Ο 53χρονος άνδρας, ελβετικής καταγωγής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα και στα δύο χέρια. Δεν κινδυνεύει η ζωή του, όμως αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ακρωτηριασμού στο αριστερό χέρι.
Η ελβετική πρεσβεία βρίσκεται κοντά στο πάρκο Villa Glori, στο βόρειο τμήμα του κέντρου της Ρώμης.
Τρεις ώρες αργότερα σημειώθηκε δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου πακέτου μέσα σε γραφείο στην πρεσβεία της Χιλής στη Ρώμη. Τραυματίστηκε στο πρόσωπο και τα χέρια ο εργαζόμενος που άνοιξε το δέμα. Σε τηλεγραφήματα των διεθνών πρακτορείων επισημαίνονται οι ομοιότητες με το μπαράζ παγιδευμένων δεμάτων που εστάλησαν πρόσφατα σε ξένες πρεσβείες στην Ελλάδα και τις έδρες κυβερνήσεων στο εξωτερικό.
Οι εκρήξεις των παγιδευμένων δεμάτων έρχονται δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου πακέτου στο μετρό της Ρώμης που σήμανε συναγερμό στην Αστυνομία.
Το πακέτο στο μετρό της Ρώμης δεν περιείχε εκρηκτική ύλη όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά, αλλά σωλήνες γεμάτους με τσιμέντο.