29/12/10

Μηχανισμός αντι-αυθαιρεσίας



Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, παρουσίασε σήμερα, Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο για δεύτερη ανάγνωση, το Σχέδιο Νόμου «Σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και άλλες διατάξεις ».

Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τα εξής:

Άρθρο 1

Συστήνεται Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο υπάγεται απευθείας στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

  • Σε αυτό καταγγέλλονται περιστατικά προσβολής της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή βασανιστηρίων ή άλλων περιστατικών αυθαιρεσίας από το ένστολο προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Πυροσβεστικό Σώμα, Λ.Σ.) σε βάρος κάθε ατόμου που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια, κατά τα πρότυπα άλλων χωρών της ΕΕ.
  • Έτσι δημιουργείται ένας φερέγγυος και ανεξάρτητος μηχανισμός λογοδοσίας του προσωπικού των σωμάτων ασφαλείας. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή της να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις και τις κατευθυντήριες αρχές των Ευρωπαϊκών Οργάνων που διαμορφώθηκαν με βάση τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τη διερεύνηση καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
  • Το Γραφείο θα έχει τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται και αυτεπαγγέλτως ιδίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο ή σε ΜΜΕ τα οποία περιέχουν επαρκή στοιχεία ώστε να γίνει έρευνα.
  • Το Γραφείο λειτουργεί υπό την ευθύνη Τριμελούς Επιτροπής υψηλού κύρους και συγκροτείται από έναν επίτιμο αρεοπαγίτη, ως πρόεδρο και ως μέλη τον Νομικό Σύμβουλο του κράτους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και από έναν επίτιμο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή Εφετών.
  • Το Γραφείο δεν διερευνά σε καμία περίπτωση το ποινικό σκέλος της υπόθεσης
  • Αν πρόκειται για αξιόποινη πράξη, η καταγγελία διαβιβάζεται αμέσως στον αρμόδιο εισαγγελέα
  • Η άσκηση του πειθαρχικού ελέγχου παραμένει στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα του οικείου Σώματος, και υπάρχει δέσμευση να εξετάζονται οι υποθέσεις που παραπέμπει το Γραφείο κατά απόλυτη προτεραιότητα. Τα ίδια πειθαρχικά όργανα ενημερώνουν για το αποτέλεσμα της εξέτασης το Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας. Επίσης ενημερώνεται και ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης σχετικά με το πόρισμα των πειθαρχικών οργάνων. Η ενημέρωση για το πόρισμα αποτελεί αναγκαίο στοιχείο διαφάνειας για τη λειτουργία της πειθαρχικής διαδικασίας.
  • Η Τριμελής Επιτροπή θα υποβάλλει ετήσια αναλυτική έκθεση αξιολόγησης πεπραγμένων, διαπιστώσεων και προτάσεων στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Η έκθεση αυτή διαβιβάζεται από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή της Βουλής προς ενημέρωση των μελών της.

Άρθρο 2

Διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου Συντονισμού και Στρατηγικής Εσωτερικής Ασφάλειας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με στόχο την αναβάθμιση του ρόλου και της αποστολής του.

Άρθρο 3

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη συνιστάται αυτοτελής Υπηρεσία για το συντονισμό των χρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκά προγράμματα επιχειρησιακών και αναπτυξιακών δράσεων του Υπουργείου. Η Υπηρεσία αυτή θα αποτελεί και την υπεύθυνη Εθνική Αρχή που λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφών στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Αλληλεγγύη και Διαχείριση μεταναστευτικών ροών».

Άρθρο 4

Αναβαθμίζεται ο ρόλος και διευρύνονται οι αρμοδιότητες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας.

Άρθρο 5

Διευρύνεται η αποστολή Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και σε άλλα αδικήματα των υπαλλήλων και λειτουργών του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και των υπαλλήλων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς, σύμφωνα με τη σύμβαση του Ο.Η.Ε. κατά της διαφθοράς, η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας με το Ν.3666/2008.

  • Η ρύθμιση αυτή εντάσσεται στη δέσμευση της κυβέρνησης για τη λήψη των αναγκαίων νομοθετικών και πρακτικών μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο, η οποία απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της κοινωνίας, υπονομεύει τους θεσμούς , τις ηθικές αξίες και της αξίες της δημοκρατίας και αντιστρατεύεται τις αρχές της ορθής διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων και τις δημόσιας περιουσίας, της διαφάνειας και της ισότητας ενώπιον του νόμου.

Άρθρο 6

Προβλέπεται η διάθεση στις αστυνομικές αρχές και τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής χερσαίων , πλωτών και εναερίων μεταφορικών μέσων που έχουν κατασχεθεί ως αντικείμενα λαθρεμπορίας , ή ως μεταφορικά μέσα ναρκωτικών ουσιών , λαθρεμπορευμάτων ή λαθρομεταναστών και ως μέσα παράνομης διακίνησης όπλων και αρχαιοτήτων.