10/12/10

Χειμώνιασε


Σημαντική πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία από σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια της χώρας, ενώ χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Συγκεκριμένα, από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής προβλέπεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, θυελλώδεις βοριάδες (που θα φθάνουν στα πελάγη τα 9 και πιθανώς πρόσκαιρα τα 10 μποφόρ) και καταιγίδες.
Οι καταιγίδες αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές και χιόνια που θα πέσουν αρχικά στα βόρεια, βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλα τα ορεινά και πρόσκαιρα σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα.
Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων στις περιοχές Κυλλήνη-Κεφαλλονιά, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Λυξούρι-Αργοστόλι.
Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πάτρα-Ιόνια Νησιά, Βόλο-Σποράδες, Πρίνου Καβάλας και Ηγουμενίτσα- Λευκίμης.Τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα πραγματοποιούνται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής στα βόρεια και από το απόγευμα στα δυτικά.
Ιδιαίτερα στην Αττική προς το μεσημέρι της Παρασκευής προβλέπονται βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές, άνεμοι βόρειων διευθύνσεων 8 και πιθανώς πρόσκαιρα και 9 μποφόρ, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά.
Από το βράδυ τα φαινόμενα στην Αττική θα εξασθενίσουν και θα εκδηλώνονται κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά του Νομού.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (κυρίως στα βόρεια).
Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα φαινόμενα προβλέπεται να σταματήσουν το βράδυ του Σαββάτου.
Βαρυχειμωνιά με ισχυρούς βορειάδες και τσουχτερό κρύο επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές έσπασαν κλαδιά δέντρων και αποκολλήθηκαν διαφημιστικές πινακίδες, ενώ από τα λιμεναρχεία απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των μικρών σκαφών, λόγω των ισχυρών ανέμων, έντασης μέχρι και 9 μποφόρ που πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο.
Στα ορεινά της Δυτικής Μακεδονίας χιονίζει κατά διαστήματα, χωρίς μέχρι στιγμής να σημειωθούν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. Ανοιχτοί είναι οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα της Μακεδονίας, που θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά φέτος το Σαββατοκύριακο.