7/1/11

Ο Σελλιανάκης ο Προεστός και τα 5,9 εκ. €






Γράφει ο βασίλης χήτος



Ο επί 15 χρόνια καταζητούμενος Βαγγέλης Σελλιανάκης που σκοτώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Επισκοπή Ρεθύμνου το Σάββατο 20 Ιουλίου του 1996 είχε αποδράσει μαζί μ' άλλους 7 κρατούμενους από τις φυλακές Αλικαρνασσού. Ανάμεσά και ο Δημήτρης Προεστός που είχε δολοφονήσει το καλοκαίρι του 1984 στο Πασαλιμάνι κατά τη διάρκεια λογομαχίας στο μπαρ "Big Apple" έναν 27χρονο Αιγύπτιο ναυτικό. Υστερα από 10ετή κράτηση στις φυλακές ο Προεστός αποφυλακίσθηκε αλλά λίγες ημέρες αργότερα δολοφόνησε σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το σημείο της πρώτης δολοφονίας τον 17χρονο μαθητή από την Καλαμάτα Δημήτρη Αναζίκο. Στις 14 Απριλίου του 95 ο Προεστός στη μία το μεσημέρι άρπαξε - έξω από υποκατάστημα Τράπεζας - την τσάντα της ιδιωτικής υπαλλήλου Ε. Καλλιπολίτη, που περιείχε 1,8 εκατ. δρχ. Η υπάλληλος είχε κάνει ανάληψη χρημάτων που προορίζονταν για τη μισθοδοσία προσωπικού της εταιρίας που εργαζόταν. Ο Προεστός κρατώντας την τσάντα κατευθύνθηκε τρέχοντας προς την ακτή Μουτσοπούλου, ενώ τον κυνηγούσαν ο Δ. Αναζίκος και ο φίλος του Μ.Α Ο κακοποιός μόλις τον πλησίασαν οι νεαροί έστρεψε εναντίον τους το πιστόλι. Ταυτόχρονα, τους ζήτησε να του δώσουν το "παπάκι" τους για να απομακρυνθεί. Οι νεαροί αρνήθηκαν επακολούθησε συμπλοκή και ο Αναζίκος δέχθηκε εν ψυχρώ δύο σφαίρες στο στήθος.

Η διοίκηση της τράπεζας τότε έκρινε σκόπιμο και διόρισε κλητήρα στο υποκατάστημα της Καλαμάτας τον Κώστα Αναζίκο, αδελφό του θύματος. Ο Κώστας Αναζίκος όμως τον Οκτώβριο του 2004 υπεξαίρεσε από το θησαυροφυλάκιο της τράπεζας της Ελλάδος στην οποία είχε διοριστεί 5,9 εκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά είχαν βρεθεί θαμμένα σε πλαστικά δοχεία για ελιές όπως βλέπετε και στη φωτογραφία που έχει στη διάθεσή του το Crimes on air περίπου 800.000 €. Ο Κ. Αναζίκος δεν αποκάλυψε ποτέ που είχε κρυμένα τα υπόλοιπα εκατομμύρια. Κατά τραγική σύμπτωση για πολλά χρόνια βρέθηκε και ο ίδιος έγκλειστος στις φυλακές Αλικαρνασσού από εκεί δηλαδή που μπαινόβγαινε και ο φονιάς του αδελφού του. Η κινηματογραφική απόδραση των «οχτώ» ξεκίνησε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ εκείνου του Σαββάτου.
Οι οχτώ βαρυποινίτες με αρχηγούς τους Σελλιανάκη και Προεστό εξουδετέρωσαν τις δύο εσωτερικές φρουρές. Μπροστά από την κεντρική πύλη, εξουδετέρωσαν έναν άλλο κρατούμενο το Μ. Γκιαουράκη, ο οποίος είχε αναλάβει το ρόλο του … φύλακα.
Στη συνέχεια βρισκόμενοι στον εξωτερικό χώρο της φυλακής παίρνουν σαν όμηρο τον φύλακα Μαν. Μερτζάνη. Ο αρχιφύλακας Ανδρ. Πικρός που είδε το περιστατικό από διερχόμενο λεωφορείο, πλησίασε στο σημείο συμπλοκής και δέχθηκε και αυτός τέσσερις σφαίρες στα πόδια. Η άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών είχε ως αποτέλεσμα να συλληφθούν οι περισσότεροι από τους κρατουμένους όπως και ο Δημήτρης Προεστός. Ο Σελλιανάκης ήταν ανάμεσα στους δυο που έγιναν καπνός.
Ο Β. Σελλιανάκης ήταν γνωστός από την πολύνεκρη βεντέτα στον Αποκόρωνα Χανίων. Από τον Ιανουάριο μέχρι την ημέρα που απέδρασε κρατούνταν στη φυλακή της Αλικαρνασσού, μετά την πολύκροτη δίκη για το φόνο του 24χρονου Κώστα Μουζουράκη. Μετά την απόδραση όμως σκότωσε στο Περιστέρι Αττικής τον Γιάννη Μουζουράκη, αδελφό του Κώστα.
Μεταξύ των δραπετών ήταν και ο Δ. Αγαπητός γνωστός για την υπόθεση της απαγωγής και δολοφονίας του νεαρού τσιγγάνου ποδοσφαιριστή Μαρσελίνο.