8/1/11

Η βόμβα τον έκανε κομμάτια


Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Μηλιτσόπουλος αφηγείται στον Βασίλη Λαμπρόπουλο δημοσιογράφο της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» τα όσα συνέβησαν την 6η Μαρτίου 2009 και άλλαξαν για πάντα τη ζωή του.

«Πήγα να γυρίσω τη μίζα του αυτοκινήτου και έγινε μια τρομακτική έκρηξη. Εκεί κοντά ήταν ένα σχολείογεμάτο με παιδιά. Θυμάμαι τον κόσμο που ερχόταν να με βοηθήσει. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε. Σε λίγη ώρα έχασα τις αισθήσεις μου και συνήλθαύστερα από τρεις μήνες στο νοσοκομείο. Ακόμη δεν έχω μάθει ποιος και γιατί παγίδευσε με εκρηκτικά το αυτοκίνητό μου. Κάποιοι μιλάνε για λάθος στόχευση. Ισως αυτή να είναι η καλύτερη εξήγηση» . Ο 63χρονος έμπορος ρούχων στη Βούλα κ. Αθανάσιος Μηλιτσόπουλος αφηγείται στο «Βήμα» την οδυνηρή περιπέτειά του. Πριν από περίπου δύο χρόνια άγνωστοι παγίδευσαν το αυτοκίνητό του με βόμβα μεγάλης ισχύος. Η ισχυρή έκρηξη σε δρόμο της Βούλας προκάλεσε τον ακρωτηριασμό των δύο ποδιών του και σοβαρά τραύματα στο σώμα και στο πρόσωπο, ενώ για πολλούς μήνες ο άτυχος επιχειρηματίας έδινε αγώνα επιβίωσης στο νοσοκομείο.
Πρόκειται για μια υπόθεση που παραμένει ακόμη δυσεπίλυτος γρίφος για την ΕΛ.ΑΣ. Οχι μόνο δεν έχουν εντοπιστεί οι δράστες της δολοφονικής επ

ίθεσης αλλά δεν έχει εξακριβωθεί και το κίνητρό τους. Αστυνομικοί μιλούν για το πιο ιδιότυπο ίσως αλλά και αντιφατικό χτύπημα του οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα. Οπως λένε χαρακτηριστικά, «από τη μία πλευράπρόκειται για μια άρτια σχεδιασμένη επίθεση με πυροκροτητή τη μίζα του αυτοκινήτου που παραπέμπει σε ενέργειες μεγάλου βεληνεκούς της ιταλικής μαφίας. Από την άλλη πλευρά δεν έχει εξακριβωθεί ο λόγος που οργανώθηκε μια τέτοιου είδους ενέργεια, αφού ο στόχος ποτέ δεν είχε απασχολήσει τις διωκτικές αρχές και δεν φάνηκε από την έρευνα να είχε οποιαδήποτε εκκρεμότητα». Μάλιστα ανάμεσα στα άλλα η ΕΛ.ΑΣ. ερεύνησε το ενδεχόμενο ο 63χρονος έμπορος να υπήρξε θύμα ενός μακάβριου

λάθους των κακοποιών.
Παρ΄ όλα αυτά το τελευταίο χρονικό διάστημα μέσα από αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων και άλλων στοιχείων που έχουν προκύψει οι αστυνομικοί ελπίζουν ότι έχουν βρει την «άκρη του νήματος» που ίσως οδηγήσει στη λύση του μυστηρίου. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8.45 το πρωί της 6ης Μαρτίου 2009 στην οδό Βαλαωρίτου 27 στη Βούλα, τη στιγμή που ο 63χρονος εισαγωγέας ρούχων προσπάθησε να θέσει σε λειτουργία το πολυτελές τζιπ του. Η β

όμβα που περιείχε μεγάλη ποσότητα ζελατοδυναμίτιδας είχε τοποθετηθεί στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου και από την έκρηξη το όχημα διαλύθηκε και ο άτυχος επιχειρηματίας εκτινάχθηκε αιμόφυρτος στον δρόμο.
Οπως θυμάται ο κ. Μηλιτσόπουλος,
«εκείνη την ώρα είχα τις αισθήσεις μου κι έβλεπα τα τραύματά μου. Αμέσως έσπευσε να με βοηθήσει ο λογιστής της επιχείρησής μου, που έμενε κοντά. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί έγινε αυτό. Συνήθως το τζιπ το έβαζαστην πιλοτή της πολυκατοικίας και ήταν η πρώτη φορά που το είχα αφήσει στον δρόμο. Ποτέ δεν είχα δεχθεί καμία απειλή, ποτέ δεν είχα καμία εκκρεμότητα στη δουλειά μου». Σύμφωνα με ορισμένες αστυνομικές πηγές το θύμα εκείνες τις στιγμές ανέφερε σε ανθρώπους που είχαν σπεύσει να τον βοηθήσουν: «Ξέρω ποιοι και γιατί μου το έκαναν». Αυτό όμως ο ίδιος και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του το διαψεύδουν σήμερα κατηγορηματικά.
Νοσηλεύθηκε πέντε μήνες στο Ασκληπιείο της Βούλας και ως σήμερα ε

πισκέπτεται κέντρο αποκατάστασης των πολλαπλών τραυμάτων του, ενώ έχει υποβληθεί συνολικά σε έξι χειρουργικές επεμβάσεις. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εξιχνιάσουν την υπόθεση εξέτασαν τουλάχιστον 50 μάρτυρες από το προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον του. Μια 49χρονη γυναίκα που βρίσκεται καθημερινά στο πλευρό του κατέθεσε ότι το θύμα της εγκληματικής επίθεσης «δεχόταν κλήσεις στα τηλέφωνα της επιχείρησής του από έναν άγνωστο, ο οποίος μόλις το τηλέφωνο καλούσε εκείνος το έκλεινε». Ενας στενός φίλος του θύματος κατέθεσε ότι λίγες ημέρες νωρίτερα και ενώ βρίσκονταν με τον κ. Μηλιτσόπουλο σε αθλητικό κλαμπ, εκείνος δέχθηκε κάποιο τηλεφώνημα και «φάνηκε ιδιαίτερα θορυβημένος». Οπως αναφέρει όμως ο ίδιος ο έμπορος, «δεν είχα δεχθεί καμία απειλή. Επρόκειτο για τηλεφωνήματα που αφορούσαν την επαγγελματική μου δραστηριότητα. Οταν έγινε η έκρηξ

η, πολλοί ανέπτυξαν διάφορα σενάρια για τους λόγους της επίθεσης. Ομως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί απολύτως τίποτε».
Ενα από τα σενάρια που εξέτασε η ΕΛ.ΑΣ. ήταν οι οργανωτές της επίθεσης να μην είχαν στόχο τον 63χρονο αλλά έναν 37χρονο επιχειρηματία που διέμενε στην ίδια κατοικία της οδού Βαλαωρίτου στη Βούλα. Ο επιχειρηματίας αυτός συμμετείχε σε εταιρείες πώλησης τηλεπικοινωνιακών συστημάτων στην Ελλάδα και στην Κίνα, οπότε προκλήθηκε ένας κύκλος διενέξεων με έλληνες επιχειρηματίες. Την περίοδο 2003-2005 η εταιρεία του συμμετείχε στον διαγωνισμό της ΕΥΠ για την απόκτηση του συστήματος υποκλοπών. Τον Σεπτέμβριο του 2004 είχε βρεθεί στην πιλοτή του σπιτιού του μικρής ισχύος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος σύμφωνα με τους αστυνομικούς αποτελούσε «μήνυμα» αγνώστων προς τον 37χρονο επιχειρηματία, σε σχέση με κάποια εκκρεμότητά του. Την περίοδο 2008-2009 ο ίδιος επιχειρηματίας φέρεται να είχε προσλάβει φρουρούς για την ασφάλειά του, ανάμεσα στους οποίους και πρώην αστυνομικός. Ο ίδιος κλήθηκε να καταθέσει στην ΕΛ.ΑΣ. και δήλωσε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη βομβιστική επίθεση και ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα αυτής της εγκληματικής ενέργειας.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Μηλιτσόπουλος, «ο επιχειρηματίας αυτός είχε φύγει από το σπίτι της οδού Βαλαωρίτου, περίπου δύο μήνες πριν από την επίθεση εις βάρος μου. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι οι βομβιστές που έδειξαν τέτοιου είδουςεπαγγελματισμό στον τρόπο παγίδευσης του αυτοκινήτου έκαναν ταυτόχρονα ένα τόσο μεγάλο λάθος. Εξάλλου είχαμε διαφορετικά αυτοκίνητα. Είναι πιθανόν να συμβαίνει κάτι άλλο που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί" Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εφάρμοσαν τους τελευταίους μήνες μιαν άλλη μέθοδο έρευνας που έχει χρησιμοποιηθεί και στην υπόθεση της 17Ν και, προσφάτως, άλλων ένοπλων οργανώσεων. Αναζήτησαν από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τη λίστα με τις κλήσεις και τους αριθμούς που ήταν σε λειτουργία στην περιοχή όπου σημειώθηκε η έκρηξη, μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά την πυροδότηση της βόμβας. Η λίστα περιελάμβανε δεκάδες χιλιάδες σχετικές καταγραφές. Στη συνέχεια αναζήτησαν αντίστοιχες καταγραφές από παρόμοια περιστατικά και κυρίως από μια έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στις 17 Ιουνίου 2009 στην οδό Κρήτης στο Νέο Ηράκλειο στο αυτοκίνητο της πρώην οικονομικής διευθύντριας της ΠΑΕ ΑΕΚ κυρίας Φιλιώς Γεωργίου, η οποία τραυματίστηκε ελαφρά. Οι αξιωματικοί είχαν συμπεράνει ότι η επίθεση κατά της κυρίας Γεωργίου είχε σημαντικές ομοιότητες με αυτήν κατά του κ. Μηλιτσόπουλου. Από τη συγκριτική ανάλυσηεκατοντάδων χιλιάδων κλήσεων ανακάλυψαν ότι και στους δύο τόπους των βομβιστικών επιθέσεων, σε Βούλα και Νέο Ηράκλειο, έδιναν στίγμα δύο ίδια κινητά τηλέφωνα. Για αυτά τα νούμερα υπήρχαν προηγούμενες αναφορές σε αξιωματικούς της Ασφάλειας Αττικής ότι πιθανόν ανήκουν σε δύο αλλοδαπούς ποινικούς που είχαν συσχετιστεί και με άλλη προγενέστερη καταγγελία για εμπλοκή σε εγκληματική ενέργεια. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί ανέλυσαν τις κλήσεις ώστε να εντοπιστεί ο κύκλος των επαφών των δύο ύποπτων ποινικών. Οπως ανέφερε ανώτερος αξιωματικός, «υπάρχει πράγματι κάποια τηλεφωνική επαφή που βρίσκεται υπό εξέταση και ίσως μας οδηγήσει στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Πιθανόν το κίνητρο της βομβιστικής επίθεσης στη Βούλα να έχει απόλυτα προσωπικό χαρακτήρα». Και το θύμα της βομβιστικής επίθεσης συμπληρώνει: «Θέλω να μάθω την αλήθεια. Κι αν τη μάθω κάποτε, ίσως το λάθος κτύπημα να είναι η καλύτερη εξήγηση».