3/1/11

Απ. Πετράκης: Εδώ θα μείνω












Γράφει ο βασίλης χήτος

Είναι απόγευμα παραμονές Χριστουγέννων, στις φυλακές Κορυδαλλού και οι πρώτοι συγγενείς έχουν έρθει για το επισκεπτήριο με μια ανυπομονησία αλλά και μια απογοήτευση στο πρόσωπό τους. Την ίδια ώρα συμπληρώνονται 18 μήνες από τότε που ο Αποστόλης Πετράκης προφυλακίστηκε με τη σκληρή κατηγορία της απαγωγής του μεγαλοεφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Ο πολυσυζητημένος Κρητικός κάτω από τα μαύρα του γυαλιά "φυλά" την ανακούφιση που νιώθει κατηφορίζοντας από την γκρίζα περίβολο των φυλακών, την στιγμή που ανοίγει η καγκελόπορτα στο κεντρικό φυλάκιο για να περάσουν οι πρώτοι συγγενείς. Ο κατηγορούμενος που σήκωσε μόνος του το βάρος της απαγωγής που έκανε τον ίδιο αλλά και τους συνεργούς του πλούσιους αφού εξασφάλισαν λίτρα 30 εκατομμυρίων ευρώ, κρατά στο χέρι του τις χάντρες από το βαρύ κομπολόι του. Δίπλα βρίσκεται ο ποινικολόγος Σάκης Κεχαγιόγλου που με τις ουσιώδεις ενστάσεις του στην ανάκριση αλλά και κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβρη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, πέτυχε να «ροκανίσει» τον χρόνο με αποτέλεσμα η δίκη να βρίσκεται ουσιαστικά ακόμη στο ξεκίνημά της και ο εντολέας του να πάρει …εξητήριο. Το Crimes on air βρέθηκε στην πύλη των φυλακών και συνομίλησαν με τον 37χρονο που μαζί με τον Παναγιώτη Βλαστό [φωτο] τα ονόματά τους βρίσκονται στα πρώτα του κατηγορητηρίου. Ο ίδιος πάντως σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η απαγωγή ήταν ένα σχέδιο που επινόησε και εφάρμοσε ο ίδιος, με άλλους φίλους του, αρκετοί από τους οποίους παραμένουν ασύλληπτοι.

«Εγώ –μας λέει ο Αποστόλης Πετράκης- δεν ανήκω σ’ εκείνους που θα πω στις διωκτικές ή δικαστικές αρχές ποιοί είναι οι πραγματικοί συνεργοί μου, αλλά και που είναι κρυμμένα τα λύτρα. Κάποιοι απ’ αυτούς όπως ο Χαράλαμπος Μουστάκας τον έχουν πει από μόνοι τους, όπως και έχουν προσδιορίσει το είδος της συμμετοχής τους στην αρπαγή Παναγόπουλου. Εγώ που με παρουσιάζουν ως …κακούργο, δεν είμαι η απειλή της κοινωνίας. Ο απλός κόσμος δεν κινδύνεψε από εμένα. Οι αρχές τι μπορούν να κάνουν για την εγκληματικότητα; Απλά τίποτα! Έδωσαν όλο το βάρος σε μια κινηματογραφική απαγωγή μεγάλου οικονομικού παράγοντα, για να κάνουν ντόρο και να πάρουν γαλόνια. Από εκεί και μετά ποιος είναι ποιο επικίνδυνος για την κοινωνία εγώ ή το κλεφτρόνι που μπαίνει στο σπίτι σου και σε σκοτώνει; Δεν λέω περισσότερα γιατί μετά η κουβέντα θα πάει αλλού… και κάποιοι που τους βολεύει θα σπεύσουν να σχολιάσουν πως τάχα τώρα στη φυλακή απέκτησα και ιδεολογία. Δεν παριστάνω το καλό παιδί, ξέραμε τι κάναμε αλλά δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στο δικαστήριο τόσο ο κ. Παναγόπουλος αλλά όσο και η σύζυγός του Κατερίνα που έκανε τότε τις διαπραγματεύσεις μαζί μας, κατέθεσαν πως δεν είμαι το ανθρωπόμορφο τέρας που περιέγραφε τόσο καιρό η αστυνομία ».

Ο Αποστόλης Πετράκης μας αποκαλύπτει και μια συγκλονιστική λεπτομέρεια κατά τη διάρκεια που κρατούσαν όμηρο τον μεγαλοεφοπλιστή.

«Όταν κάναμε τις διαπραγματεύσεις για τα λίτρα και αφού παραλάβαμε τα 30 εκατομμύρια ευρώ, ο κ. Παναγόπουλος με συμβούλεψε στον κρησφύγετο λέγοντάς μου ότι: Τώρα που έχετε τόσα χρήματα να πεις και στους άλλους να ξεμπλέξετε από τέτοιες δραστηριότητες και να βρείτε το δρόμο σας. Ο κ. Παναγόπουλος – μας τονίζει ο Κρητικός κατηγορούμενος- κατάλαβε πως δεν είχαμε καμία διάθεση να τον κακομεταχειριστούμε. Εγώ ο ίδιος έτρεχα στα φαρμακεία με κίνδυνο να εντοπιστώ, για να του βρω τα απαραίτητα φάρμακα. Γνώριζε ο άνθρωπος πως και δεκάρα να μην παίρναμε θα επέστρεφε κάποια στιγμή σώος στο σπίτι του».

Για το τέλος κρατήσαμε για τον Απόστολο Πετράκη την πιο κρίσιμη ερώτηση και για τον αν σκοπεύει λίγο πριν την ετυμηγορία των δικαστών να διαφύγει με τα εκατομμύρια λίτρα, σε κάποια χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Δεν έχω –μας ανέφερε- να πάω πουθενά. Εδώ στην Κρήτη βρίσκεται ότι αγαπώ και αυτό είναι πολύ έντονο για να με κρατήσει… Από την αρχή ανέλαβα το μεγάλο κόστος που μου αναλογεί και θα μεταφραστεί σε κάμποσα χρόνια φυλάκισης. Στον Παναγιώτη Βλαστό απευθύνθηκα μόνο για να …ξεπλύνω 4 εκατομμύρια ευρώ μέσω του εργολάβου Γ. Τρομπούκη. Αυτή ήταν η εμπλοκή του, τώρα όλα τ’ άλλα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας εκείνων που ονειρεύονται τον εαυτό τους σε ρόλο σκηνοθέτη στο Χόλυγουντ…».