5/1/11

Το φρικτό μυστικό του Σελλιανάκη










Γράφει ο βασίλης χήτος

Στην Κρήτη στις περιοχές που βασιλεύει ο νόμος της βεντέτας δεν ξεχνούν. Η ετυμηγορία του δικαστηρίου δεν αποτελεί την μοναδική καταδίκη. Τίποτε δεν παραγράφεται και η ποινή ισοδυναμεί μόνο με θάνατο. Το αιματοβαμένο χρονικό με πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Σελλιανάκη που σκοτώθηκε χθές ξεκίνησε το 1994 με την απάνθρωπη δολοφονία της Φωτούλας Μουζουράκη [φωτό] στο χωριό Πάτημα Αποκορώνου Χανίων. Η 53χρονη μητέρα δυο αγοριών βρέθηκε στραγγαλισμένη και αφού προηγουμένως είχε βιαστεί. Για τη δολοφονία είχαν συλληφθεί οι Μιχάλης Δικονιμάκης και ο φίλος του Νίκος Πολλάκης οι οποίοι καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη όμως ο φονικός κύκλος της βεντέτας μόλις άνοιγε. Ο φίλος τους Βαγγέλης Σελλιανάκης που χθές εγκλωβίστηκε από αστυνομικές δυνάμεις στην Αρχοντική της Επισκοπής Ρεθύμνου, έκρυβε το φρικτό μυστικό που αποκαλύπτει το Crimes on air. Φέρεται πως ήταν ο συνεργός τους που συμμετείχε στον βιασμό αλλά το πιο τρομακτικό, εκείνος που βασάνισε και τοποθέτησε στον πρωκτό της μητέρας ένα σκουπόξυλο, πριν την στραγγαλίσουν οι δυο φίλοι του. Αυτό γνώριζε πως δεν θα του το συγχωρέσουν ποτέ οι δυο γιοί της. Γι αυτό και στις 16 Αυγούστου του 1994 ο Βαγγέλης Σελλιανάκης σκοτώνει τον μικρότερο γιο της Φωτούλας τον 24χρονο Κώστα Μουζουράκη, στο Πάτημα Αποκορώνου. Είναι χαρακτηριστική η παραπάνω φωτογραφία του Γιάννη Μουζουράκη, πάνω από το πτώμα του νεκρού αδελφού του στο αγρόκτημα, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τον απομακρύνουν. Ο Σελλιανάκης επιχείρησε να διαφύγει στον Καναδά αλλά συνελήφθη το Φεβρουάριο του 1995 στο αεροδρόμιο και ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια. Ωστόσο, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου απέδρασε από τις φυλακές Αλικαρνασσού και έκτοτε αναζητούνταν.

Τον Νοέμβριο του 1994 και τρείς μήνες μετά τη δολοφονία του αδελφού του, ο Γιάννης Μουζουράκης, 26 χρόνων, μαζί με άλλα δύο άτομα δολοφόνησε τον Μανώλη Δικονιμάκη, 54 χρόνων. Ο Δικονιμάκης ήταν πατέρας του Μιχάλη Δικονιμάκη, που είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί για τη δολοφονία της Φωτούλας Μουζουράκη.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1994, άγνωστος παρέσυρε με το αυτοκίνητό του το Σήφη Δικονιμάκη, 28 χρόνων. Το... ατυχήμα έγινε στη Μυτιλήνη. Ο νεαρός οδηγούσε μοτοποδήλατο και είχε μαζί του καραμπίνα, που εκπυρσοκρότησε και τον σκότωσε. Ηταν γιος του δολοφονημένου Μανώλη Δικονιμάκη και αδερφός του ισοβίτη, Μιχάλη.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1995, ο Βαγγέλης Σελλιανιάκης [συνονόματος ανιψιός] δολοφονήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα σε ενέδρα που του έστησαν άγνωστοι στον επαρχιακό δρόμο Αργυρούπολης Ρεθύμνου Επισκοπής.

Ηταν ανιψιός του 53χρονου Ευάγγελου Σελλιανιάκη που αυτοπυροβολήθηκε χθες και που είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία του Κώστα Μουζουράκη και για την οποία καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Κατάφερε όμως να δραπετεύσει από τις δικαστικές φυλακές Αλικαρνασσού στις 21 Ιουλίου 1996 και να δολοφονήσει το 1999 στο Περιστέρι τον Γιάννη Μουζουράκη [2η φωτο]. Ο μεγαλύτερος και καταζητούμενος γιός της Φωτούλας κρυβόταν στην Αθήνα. Στη ζώνη του είχε περασμένο το περίστροφό του, που κουβαλούσε πάντα μαζί του. Ξαφνικά δέχτηκε μια ριπή από σφαίρες. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Ούτε το όπλο του κατάφερε να χρησιμοποιήσει. Επεσε στο έδαφος και σύρθηκε μερικά μέτρα.

Σε λίγες ημέρες στις 13 Ιανουαρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου έχει οριστεί να γίνει η τελευταία δίκη για τη δολοφονία του Γιάννη Σελιανάκη, πατέρα τριών παιδιών, από την Αρχοντική Ρεθύμνου, ο οποίος έπεσε νεκρός τον Ιανουάριο του 2007 από τις σφαίρες του όπλου που κρατούσε ο 43χρονος Η.Α. από την Επισκοπή Ρεθύμνου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης προκαλούσε μεγάλη ανησυχία στους αστυνομικούς, καθώς το θύμα ήταν ανιψιός του ανθρώπου-φάντασμα, του Βαγγέλη Σελλιανάκη. Ο ίδιος είχε βάψει τα χέρια του με αίμα για να εκδικηθεί τη δολοφονία του συνονόματου ανιψιού του, αδερφού του Γιάννη Σελιανάκη και πολλοί πίστευαν πως θα χτυπούσε και πάλι ο Βαγγέλης Σελιανάκης που είχε συλληφθεί το Φεβρουάριο του 1995 και είχε καταδικαστεί σε ισόβια.

Τον Ιούλιο όμως του 1996 απέδρασε από τις φυλακές Αλικαρνασσού και τρία χρόνια αργότερα κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του Γιάννη Μουζουράκη (αδερφού του Κώστα Μουζουράκη), τον οποίο θεωρούσε υπεύθυνο για το φόνο του συνονόματου ανιψιού του Βαγγέλη Σελλιανάκη. Επί 15 χρόνια ο 53χρονος κρυβόταν στα βουνά σαν το κυνηγημένο αγρήμι, μέχρι που χθές μπήκε το βίαιο τέρμα και στη δική του ζωή αλλά από το δικό του όπλο. Όπως είπαν αυτοπυροβολήθηκε για να μην ξαναγυρίσει στη φυλακή.