Αφού το Δικαστήριο εκφώνησε τα ονόματα των έξι προσωρινά κρατούμενων και των τριών ελεύθερων με όρους κατηγορουμένων ζήτησε να πάρει το λόγο ένας εξ αυτών, ο Παναγιώτης Μασούρας. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι επιθυμούν να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης και να μην καταγράφονται στην είσοδο τα στοιχεία των συντρόφων τους.
«Θέλουμε να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της δίκης. Θέλουμε μαζί μας τους συντρόφους μας. Η αίθουσα είναι γεμάτη μπάτσους και δημοσιογράφους. Ζητάμε να μη γίνεται καταγραφή των στοιχείων αυτών που έρχονται να μας συμπαρασταθούν. Δεν θα συνεισφέρουμε εμείς στο φακέλωμα. Αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά μας θα αποχωρήσουμε» είπε ο Π.Μάσουρας.
Η πρόεδρος τού απάντησε: «Εντάξει, να μιλήσουν οι συνήγοροί σας».
Τότε σηκώθηκε ο εκ των κατηγορουμένων Χαρίλαος Χατζημιχελάκης και απευθυνόμενος στην πρόεδρο της φώναξε: «Επειδή το αίτημά μας το γράψατε μην πω που... σηκωθείτε πάμε να φύγουμε» (απευθυνόμενους στους υπόλοιπους κατηγορούμενους).
Έπειτα από παρέμβαση της προέδρου το λόγο έλαβαν οι συνήγοροι Σπύρος Φυτράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Αννα Παπαρούσου, οι οποίοι ζήτησαν από το Δικαστήριο να θέσει κανόνες, ώστε να εξασφαλιστεί δίκαιη δίκη. Οι συνήγοροι έθεσαν και αυτοί το θέμα της καταγραφής στοιχείων στην είσοδο της αίθουσας. Ζήτησαν, επίσης, να μην είναι δέσμιοι (να μην έχουν χειροπέδες) οι κατηγορούμενοι, όταν παραμένουν στην αίθουσα στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας.
Η πρόεδρος ζήτησε από κάποιες γυναίκες, που βρίσκονταν στην πίσω πλευρά της αίθουσας, να καθίσουν κάτω και να μην κάνουν χειρονομίες. Οι γυναίκες αντέδρασαν και η πρόεδρος τους είπε ότι εάν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα με τα χέρια θα κρατηθούν. Τότε σηκώθηκε ο Χατζημιχελάκης και φώναξε: «Άμα φύγουν αυτοί θα φύγουμε και εμείς».
Η πρόεδρος είπε: «Σας παρακαλώ κύριε, οι κυρίες θα κρατηθούν αν συνεχίσουν να κάνουν σχήματα».
Ο Χ.Χατζημιχελάκης απάντησε: «Σοβαρά; Ξεφτιλισμένη, δίκασε τότε άδεια αίθουσα». Το δικαστήριο διέκοψε για να αποφορτιστεί η ατμόσφαιρα.
Τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά με ελέγχους σε όποιον εισέρχεται αντίστοιχους με αυτούς που εφαρμόζονται στα αεροδρόμια και ισχυρότατη αστυνομική δύναμη.
Αποχώρησαν οι κατηγορούμενοι
Με συνεχείς εντάσεις από παρεμβάσεις των κατηγορουμένων, αλλά και από φωνές του κοινού συνεχίστηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη των εννέα. Το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα της υπεράσπισης όσον αφορά τη μαγνητοφώνηση των πρακτικών και, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος, θα μεριμνήσει το δικαστήριο, ώστε να λυθούν τα υλικοτεχνικά ζητήματα.
Επίσης, δεκτό έγινε το αίτημα να μην φορούν χειροπέδες οι κατηγορούμενοι στη διάρκεια των διακοπών της διαδικασίας, εφόσον παραμένουν στην αίθουσα. Δεκτό έγινε ακόμα το αίτημα για τη μη τήρηση στοιχείων όσων εισέρχονται στο δικαστήριο. 'Οπως είπε η πρόεδρος, «είναι αποδεκτή η επίδειξη ταυτότητας, μηδενός εξαιρουμένου, η πρώτη που επέδειξα ήμουν εγώ, δεν είναι όμως αποδεκτές οι λίστες και οι φωτοτυπίες στοιχείων. Η είσοδος στο ακροατήριο θα είναι αδιακώλυτη. Θα μπαίνουν όλοι ανεξαιρέτως, όμως θα εισέρχονται τόσοι όσοι είναι και τα καθίσματα της αίθουσας».
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε, όταν κατηγορούμενοι ζήτησαν να αποχωρήσουν οι αστυνομικοί με πολιτικά που κάθονται σε θέσεις του ακροατηρίου, ενώ ένας εκ των κατηγορουμένων, ο Παναγιώτης Αργυρού, είπε στην πρόεδρο ότι θέλει να ενημερώσει το δικαστήριο πως «αν γίνουν προσαγωγές συντρόφων τους, θα αποχωρήσουν από τη δίκη και να δικάσετε μόνοι σας με τους φίλους σας τους μπάτσους».
Κατόπιν τούτου όλοι οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν από το εδώλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Κατά τη διάρκεια διακοπής του δικαστηρίου δημιουργήθηκε νέα ένταση μεταξύ κατηγορουμένου και αστυνομικού με πολιτικά, που τον πλησίασε, αλλά και με φίλους των κατηγορουμένων που ζητούσαν από αστυνομικούς με πολιτικά να αποχωρήσουν από την αίθουσα.
πηγή:Newsroom ΔΟΛ