17/1/11

Ξεκίνησε με εντάσεις η δίκη για τους «Πυρήνες»


Με ένταση, που οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή, ξεκίνησε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κορυδαλλού και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η δίκη των κατηγορουμένων για την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Μεγάλη ένταση προκλήθηκε στο ακροατήριο, όταν κατηγορούμενοι όπως ο Χαράλαμπος Χατζημιχελάκης και ο Παναγιώτης Μασούρας ζήτησαν να μην καταγράφονται τα στοιχεία των συντρόφων που παρακολουθούν τη δίκη και να εγκαταλείψουν την αίθουσα αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Οι συνήγοροι ζήτησαν να μπουν κάποιοι συγκεκριμένοι κανόνες και οι κατηγορούμενοι να έχουν ελευθερία επικοινωνίας κατά τις διακοπές της δίκης μαζί τους και όχι να τους κρατάνε με χειροπέδες, όπως έγινε, κατά την πρώτη διακοπή. Επίσης οι συνήγοροι μίλησαν για κλίμα τρομολαγνείας που μετακαλείται στους κατηγορούμενους.

Ο Χ. Χατζημιχελάκης κατήγγειλε την πρόεδρο του δικαστηρίου ότι δεν σέβεται τη διαδικασία και όταν εκείνη του ζήτησε να μιλάει καλύτερα, απειλώντας τον με απομάκρυνση από την αίθουσα, ο κατηγορούμενος απάντησε: "Θα δικάσεις σε άδεια αίθουσα, ξεφτιλισμένη".

Για να αποσυμφοριστεί η ένταση πραγματοποιήθηκε μικρή διακοπή 10 λεπτών.

Έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού έχουν συγκεντρωθεί συγγενείς και υποστηριχτές των κατηγορουμένων ενώ πολύ ισχυρές είναι οι δυνάμεις ασφαλείας τόσο έξω όσο και εντός του κτιρίου.

Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 13 άτομα, εκ των οποίων οι 6 είναι προσωρινά κρατούμενοι, οι 3 έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, ενώ οι υπόλοιποι 4 καταζητούνται.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα αδικήματα που του βαρύνουν αφορούν σε συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και προμήθεια, κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών.

Η δικογραφία αφορά και τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στο σπίτι του πρώην υφυπουργού Δημόσιας Τάξης Π. Χηνοφώτη, στο γραφείο της υπουργού -τότε βουλευτού- Λούκας Κατσέλη και στον εξωτερικό χώρο γραφείων του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης.