16/2/11

Η δηλητηρίαση του πράκτορα και η προσέγγιση


Μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να μην ενθαρρύνουν τις διαδηλώσεις στη Μέση Ανατολή μετά τις εξεγέρσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία έστειλε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Η «σύσταση» Λαβρόφ έγινε από το Λονδίνο, όπου ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας συναντήθηκε με τον ομόλογό του, επιχειρώντας να αναζωογονήσει τις διμερείς σχέσεις που υπέστησαν βαρύτατο πλήγμα από την υπόθεση δολοφονίας του Αλεξάντερ Λιτβινένκο, το 2006.

Το Crimes on air αναφέρεται στην υπόθεση της σύγχρονης κατασκοπείας, η οποία κατέληξε στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο και προκάλεσε σοβαρή κρίση στις διπλωματικές σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας. Ο πράκτορας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), που επέκρινε την πολιτική του Βλαντιμίρ Πούτιν δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο, κατά τη διάρκεια συνάντησής του σε ξενοδοχείο στο Λονδίνο με τον πρώην πράκτορα της KGB, Ανδρέι Λουγκοβόι [φωτο]. Η δηλητηρίαση προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση κυρίως λόγω της φωτογραφίας που δημοσιεύθηκε και η οποία απεικόνιζε παραμορφωμένο τον Λιτβινένκο λίγο πριν το τέλος της ζωής του. Ο Λιτβινέκο εργάστηκε πρώτα για την KGB και στη συνέχεια για τη ρωσική υπηρεσία που τη διαδέχθηκε, την FSB.
Κατέφυγε στο Λονδίνο όταν κατήγγειλε δημοσίως τη διαφθορά στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.
Επέμενε ότι πολλές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μόσχα και άλλες ρωσικές πόλεις που αποδόθηκαν σε Τσετσένους ήταν στην πραγματικότητα έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να νομιμοποιήσουν τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.
Ο «Σάσα», όπως τον έλεγαν οι συνάδελφοί του, πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 2006 ύστερα από πολλές εβδομάδες πόνου, από μια δηλητηρίαση που οι γιατροί αρχικά δεν μπορούσαν να εξηγήσουν.
Τελικά, και με τη βοήθεια επιστημόνων από τον αμερικανικό και τον βρετανικό στρατό, ανακαλύφθηκε ότι ο Λιτβινένκο δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό ισότοπο πολώνιο-210. Ο κατάσκοπος Λουγκοβόι επέστρεψε στη Μόσχα, αλλά στη συνέχεια που αποκαλύφθηκε η δράση του, οι Βρετανοί ζήτησαν την έκδοσή του, αλλά οι Ρώσοι το αρνήθηκαν. Από τότε οι σχέσεις των δυο κρατών ήταν … δηλητηριασμένες.