7/2/11

«Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν»

«Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά», δηλώνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής.
«Η χώρα δεν αντέχει όλους τους μετανάστες που βρίσκονται εδώ. Μακάρι να μπορούσαμε να σώσουμε όλο τον κόσμο. Δεν γίνεται» πρόσθεσε ο Χρ. Παπουτσής, λέγοντας ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου. «Όσοι το δικαιούνται θα μείνουν, καθώς και εκείνοι που διαθέτουν άδειες εργασίας και παραμονής. Όλοι οι παράνομοι μετανάστες θα απελαθούν ή θα επαναπατριστούν εθελοντικά· διαδικασία που προβλέπει επιδότηση», είπε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Ο Χρ. Παπουτσής μίλησε για την κατάληψη της Νομικής, λέγοντας ότι «κάποιοι επιδίωκαν να δημιουργηθεί ένα μέτωπο στο οποίο να συμμετέχουν από τη μία πλευρά οι υπερασπιστές του ασύλου και οι αλληλέγγυοι των μεταναστών. Αλλά τα σχέδιά τους έπεσαν στο κενό».

Σε ερώτηση για την ευθύνη της αστυνομίας, ο υπουργός δήλωσε ότι η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα χωρίς την έγγραφη αίτηση της πρυτανικής αρχής. «Δεν είναι δουλειά της Αστυνομίας να παρακολουθεί τους φοιτητές. Τις πόρτες της Νομικής τις κρατούσαν ανοικτές στις 6:30 το πρωί της Κυριακής οι νεολαίοι του ΣΥΝ. Επομένως είναι προφανές ποιοι έχουν την ευθύνη για την κατάσταση που δημιουργήθηκε», είπε.

Ερωτώμενος περί της ανοχής του κράτους στο κύμα ανυπακοής και στο κίνημα «Δεν πληρώνω», ο υπουργός απάντησε: «Και τι να γίνει; Να επεμβαίνει παντού η αστυνομία; (...) Τι σημαίνει ‘δεν πληρώνω, δεν πληρώνω’ από τα διόδια μέχρι την Εφορία; Πού το πάνε; Στην αποτυχία της προσπάθειας της κυβέρνησης και του λαού; Στο αδιέξοδο; Στη σύγκρουση και τη βία;» και συμπλήρωσε: «Κάποιοι εγκλωβίζονται στον κύκλο του μίσους και της εκδίκησης. Του ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού’. Γι’ αυτό έχουν βαριές πολιτικές ευθύνες όσοι επενδύουν στο μπάχαλο».