18/2/11

Λιβύη όπως λέμε: ΧΑΟΣ



Πάνω απο είκοσι είναι οι νεκροί, από τις διαδηλώσεις των τελευταίων 24ώρων στη Λιβύη. Φόβους για νέο αιματοκύλισμα προκαλούν οι προαναγγελθείσες για σήμερα, Παρασκευή, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Στο μεταξύ, ένα 24ωρο μετά την «Ημέρα Οργής», νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η προσευχή της Παρασκευής, ενώ πολλοί φοβούνται ότι θα ξεσπάσουν ταραχές με αφορμή τις κηδείες θυμάτων.
Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδες δείχνουν πτώματα νέων ανθρώπων σε διαφορετικές περιοχές της χώρας και δεκάδες διαδηλωτές να καταστρέφουν ένα μνημείο στην πόλη Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης.
Στη Βεγγάζη, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στους δρόμους, μετά τις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας.
Το ραδιόφωνο του BBC μετέδωσε, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, πως δέκα πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της πόλης.
Επίσης, κάτοικος της Βεγγάζης δήλωσε πως ο Σαάντι Καντάφι, γιος του Λίβυου ηγέτη, δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι φτάνει στην πόλη για να αναλάβει την δημαρχία, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες.
Στην Αλ Μπάιντα, οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές του Λίβυου ηγέτη συνεχίζονται και σήμερα και ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί.