23/2/11

Ρουκέτα ο νόμος



Aπό πέντε μέχρι και 20 χρόνια κάθειρξης θα μπορεί να καταδικάζεται πλέον και όποιος απλά οπλοφορεί. Ο νομοθέτης δίνει το δικαίωμα στον δικαστή να είναι στη διακριτική του ευχέρια το ύψος της ποινής που θα επιβάλει, μόνο και μόνο από την κατοχή όπλου και όχι για παράδειγμα από την χρήση ή τη διάθεση σε τρίτους. Πίσω από τη νεα τροπολογία όμως υπάρχει "φωτογραφική" διάταξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χθες το Crimes on air σας έλεγε για παράδειγμα πως με τον όρο "πολεμικό τυφέκιο" ο νομοθέτης δείχνει το Καλάσνικοφ, όπλο με το οποίο οι τρομοκρτάτες τραυμάτισαν σοβαρά τον αστυφύλακα Διαμαντή Μανζούνη στα Εξάρχεια και την ειδική φρουρό Σοφία Ψυχογιού στο Α.Τ της Αγίας Παρασκευής.
Στο ίδιο άρθρο όμως προστίθεται και άλλη μια πρόταση κλειδί: " Όπλο πυροβολικού ή όπλο ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς...". Είναι σαφές πως η επισήμανση αυτή αφορά και την γνωστή σ' όλους μας υπόθεση με την ρουκέτα που χτύπησε τον θυρεό της Αμερικανικής πρεσβείας στις 12-1-2007.
Διαβάστε αναλυτικά πως στο τέλος της παραγράφου ένα, του άρθρου δέκα πέντε του νόμου 2168/1993 προστίθεται το εδάφιο ως εξής: «Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος οπλοφορεί παράνομα με πολεμικό τυφέκιο, ή πολυβόλο ή οπλοπολιβόλο, ή χειροβομβίδα ή βαρύ όπλο ή όπλο πυροβολικού ή όπλο ευθυτενούς ή καμπύλης τροχιάς ή μεταφέρει αυτά οπουδήποτε».
Νομικοί κύκλοι πάντως όπως ο ποινικολόγος Σταύρος Γεωργίου δίνουν και μια άλλη διάσταση. "Η πολιτεία με την ρύθμιση αυτή αποδέχεται και την εξάπλωση της σκληρής εγκληματικότητας. Δείτε πόσες ληστείες και συμπλοκές έχουν γίνει με όπλα Καλάσνικοφ" επισημαίνει Crimes on air ο κ. Γεωργίου.
Οι δικαστές πάντως αν το θελήσουν θα μπορούν να κλείσουν μέσα την μισή Κρήτη!