20/3/11

Αίνιγμα τα όπλα σφαγίδα!

 Γράφει ο Βασίλης Λαμπρόπουλος

«Μήπως ορισμένα από τα όπλα της "Σέχτας Επαναστατών" βρίσκονται ήδη στα χέρια μας»...

...«Μήπως, τελικά, η φωτογραφία του οπλοστασίου της οργάνωσης που έχει δημοσιοποιηθεί μετά την δολοφονία - στις 18 Ιουλίου 2010 - του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια έχει τραβηχτεί σε μία αποθήκη στην οδό Καισαρείας στην Νέα Σμύρνη, μέσα στην οποία βρέθηκε και οπλισμός της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς"»;

Τα δύο αυτά βασικά ερωτήματα απασχολούν τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ ύστερα από την ανεύρεση μεγάλου αριθμού όπλων και εκρηκτικών στις δύο οπλαποθήκες της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στην οδό Ελλησπόντου στη Νέα Ιωνία και στην οδό Σαπφούς στην Καλλιθέα.

Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας διαπιστώνουν ότι οι περισσότεροι τύποι όπλων που βρέθηκαν στην διάρκεια των συγκεκριμένων ερευνών αλλά και στις εφόδους που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβρη σε αποθήκες και διαμερίσματα στην Ν. Σμύρνη, στον Πειραιά και στο Αγρίνιο έχουν εξαιρετικές ομοιότητες με τα 17 όπλα, που εικονίζονται στη εμβληματική φωτογραφία του οπλοστασίου της «Σέχτας Επαναστατών».


Έχουν διαπιστώσει, επίσης, ότι σε όλες τις οπλαποθήκες της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς», βρέθηκαν καλάσνικοφ, πιστόλια Glock, πιστόλι CZ 99, πιστόλι Browning hi power, υποπολυβόλα Scorpion, γεμιστήρες και άλλα υλικά, που απεικονίζονται και στο οπλοστάσιο της «Σέχτας Επαναστατών».


Τα μόνα όπλα από αυτά που εικονίζονται στην φωτογραφία που συνόδευσε την προκήρυξη για την δολοφονία του
Σωκράτη Γκιόλια και δεν βρέθηκαν στις προαναφερόμενες οπλαποθήκες είναι ένα πιστόλι Smith & Wesson και ένα περίστροφο 357 Magnum.

Πόρισμα εγκληματολογικών εργαστηρίων


Λόγω αυτών των ομοιοτήτων τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν ζητήσει ειδική έκθεση από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια προκειμένου να υπάρξει «μακροσκοπική» σύγκριση των ανευρεθέντων όπλων με αυτά που εικονίζονται στην φωτογραφία του οπλοστασίου της οργάνωσης προκειμένου να προσδιορισθούν οι όποιες ομοιότητες και να διαπιστωθεί αν έχουν παρόμοια μικρά σημάδια, αποξέσεις κλπ.


Ακόμη οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν διαπιστώσει ότι ένας στενός χώρος αποθήκης που βρέθηκε - στις 4 Δεκεμβρίου 2010 - στην οδό Καισαρείας 22 στη Νέα Σμύρνη έχει αρκετές ομοιότητες στην δομή και στις διαστάσεις με τον ίδιο στενό χώρο που έχει ληφθεί η φωτογραφία του οπλοστασίου της «Σέχτας Επαναστατών».


Όπως αναφέρει στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής, μιλώντας στο «ΒΗΜΑ» από τις βαλλιστικές έρευνες έχει προκύψει με απόλυτη βεβαιότητα ότι κανένα από τα όπλα που έχουν βρεθεί στις γιάφκες της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» δεν έχει σχέση με το πιστόλι των 9 mm και το υποπολυβόλο Scorpion που έχουν χρησιμοποιήσει τα μέλη της «Σέχτας Επαναστατών» στις τέσσερις επιθέσεις τους στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού, στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και στις δολοφονίες του αστυνομικού
Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια.

«Όμως από την άλλη πλευρά τα υπόλοιπα όπλα της "Σέχτας Επαναστατών" που εικονίζονται στην φωτογραφία είναι σχεδόν ίδια με αυτά στα διαμερίσματα των μελών της οργάνωσης "Επαναστατικός Αγώνας". Είναι μικρές οι πιθανότητες κάτι τέτοιο να είναι σύμπτωση και να πρόκειται για δύο διαφορετικές παραγγελίες ίδιου οπλισμού»,
σημειώνει.

Σύνδεση «Σέχτας» με «Συνωμοσία»

Με αυτά τα δεδομένα οι αρχές εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο
«ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους στην οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" να έχουν σχέση με την "Σέχτα Επαναστατών" και να έχουν κρύψει σε άλλο σημείο μόνο τα δύο όπλα - σφραγίδες της οργάνωσης», όπως παρατηρεί ο ίδιος αξιωματικός.

Ωστόσο, όπως προσθέτει
«δεν έχουμε κανένα απτό στοιχείο στα χέρια μας και ξεκινούμε την έρευνα μας για την "Σέχτα Επαναστατών" με βάση την θεωρία ότι η οργάνωση αυτή είναι αλώβητη και μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή».

Η αναζήτηση της «Σέχτας Επαναστατών» και η συγκέντρωση στοιχείων για την δράση της είναι πλέον η κύρια προτεραιότητα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Ένα από τα κύρια ζητούμενα της έρευνας είναι αν μέλη της οργάνωσης έχουν εμπλακεί σε κάποιες από τις ληστείες, οι οποίες έχουν σημειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην Στερεά Ελλάδα.

Ληστείες στην κεντρική Ελλάδα


Ένα άλλο σημείο που ενδιαφέρει τους αξιωματικούς της ΕΛΑΣ είναι να βρεθούν στοιχεία για ενδεχόμενη συμμετοχή μελών της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» σε ληστείες τον τελευταίο χρόνο στην κεντρική και βόρειο Ελλάδα.


Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν στην διάθεση τους δύο τετράδια που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της Νέας Ιωνίας Βόλου όπου υπάρχουν αναλυτικές αναφορές για ληστεία στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Λαρίσης στον Βόλο, η οποία είχε προγραμματισθεί να γίνει την επομένη της σύλληψης των έξι υπόπτων για συμμετοχή στην οργάνωση.


Στελέχη των αρχών ασφαλείας αναφέρουν στο «ΒΗΜΑ» ότι
«τα μέλη της οργάνωσης φαίνεται να ετοιμάζονταν να εφαρμόσουν ένα ευφυέστατο σχέδιο ληστείας στην τράπεζα, το οποίο δεν θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε για να μην βρουν μιμητές. Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα εμφανίζονταν ντυμένοι αστυνομικοί, έχοντας φροντίσει κάθε λεπτομέρεια, προκειμένου να κλέψουν το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό και να μην υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο σύλληψης τους»...

Με βάση αυτά τα ευρήματα, όπως σημειώνουν αξιωματικοί, «εξετάζουμε σοβαρά την περίπτωση κάποιοι από αυτούς να είχαν εμπλακεί στις 12 Φεβρουαρίου 2010 σε μία άλλη ληστεία υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Βόλο με λεία 300.000 ευρώ. Και σε εκείνη την περίπτωση είχαν εμφανισθεί σαν αστυνομικοί και είχαν την... πρωτότυπη ιδέα να προχωρήσουν σε πρώτη φάση σε απαγωγή του διευθυντή της τράπεζας προκειμένου να τους βοηθήσει στις κινήσεις τους. Είναι ένα σενάριο βγαλμένο από επιθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος στην Μ. Βρετανία»...

Οι ληστές με τις βαριοπούλες

Τέλος οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ συνεχίζουν να ερευνούν την περίπτωση εμπλοκής των υπόπτων σε ορισμένες ληστείες που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο στην επαρχία. Μία από αυτές τις ληστείες είναι εκείνη που σημειώθηκε στις 25 Ιουνίου 2010 στην Πρέβεζα όπου δύο δράστες που φορούσαν κράνη έσπασαν με βαριοπούλες τα τζάμια της Εθνικής Τράπεζας στην Πρέβεζα και άρπαξαν συνολικά 190.000 ευρώ.

Ακόμη ερευνάται η ληστεία που σημειώθηκε στις 15 Οκτωβρίου όπου δύο πάλι δράστες - ένας ψηλός και ένας κοντός - που κρατούσαν βαριοπούλες λήστεψαν το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην πλατεία Παναγούλα στο Αγρίνιο. Η λεία αυτής της ληστείας ανερχόταν σε 240.000 ευρώ.


Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επιχειρούν να συνδέσουν τις συγκεκριμένες ληστείες με την δράση υπόπτων για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση, οι οποίοι συνελήφθησαν στις αρχές Δεκεμβρίου.


Όπως δηλώνουν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
«για αυτές τις περιπτώσεις δεν διαθέτουμε αποδεικτικά στοιχεία. Η μόνη ένδειξη που έχουμε είναι μια... σύμπτωση. Μετά την σύλληψη των υπόπτων τον περασμένο Δεκέμβριο, το δίδυμο των ληστών - ψηλού και κοντού - σε Πρέβεζα και Αγρίνιο δεν ξαναεμφανίστηκε. Αυτό, όμως, μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα»...[tovima.gr].