5/3/11

Ο κυνηγός των Τσιγγάνων μαφιόζων


O νέος Υποστράτηγος Βασίλης Χαλάτσης που τοποθετείτε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας, ως Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής, ήταν αυτός που έβγαλε σε πέρας τη μεγαλύτερη υπόθεση τοκογλυφίας, στην οποία ήταν αναμεμειγμένη η πλούσια Τσιγγάνικη οικογένεια των Βιλανάκιδων. Για συμμετοχή στη μαφιόζικη συμμορία είχαν κατηγορηθεί 49 άτομα και η δικογραφία είχε ξεπεράσει τις 2.000 σελίδες.
Το πανελλήνιο είχε ανατριχιάσει απο την βιντεοσκοπημένη δήλωση-αποκάλυψη του ιδιοκτήτη καφετέριας Γιώργου Σολωβού, που ανέφερε πως οι τοκογλύφοι του πρότειναν να πουλήσει το νεφρό του για να τους ξεχρεώσει.
Στο παρά πέντε είχε αποτραπεί και δολοφονική ενέργεια σε βάρος αυτού του μάχιμου αξιωματικού, στα πρότυπα της Ιταλικής «Καμόρα».
Επαγγελματίες του είδους, θα πυροδοτούσαν τη βόμβα που σχεδίαζαν να τοποθετήσουν στο αυτοκίνητο του. Η Τσιγγάνικη οικογένεια είχε απλώσει τα πλοκάμια της και σ' άλλες πόλεις, αν και είχε προηγηθεί η σύλληψη μελών της για την πολύκροτη υπόθεση της τοκογλυφίας. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αγρινίου πάντως δεν δυσκολεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2009 να διαπιστώσουν ποιος είναι και τι τους θυμίζει ο 57χρονος άνδρας που έπεσε στα χέρια τους. Το όνομά του τα έλεγε όλα: Στέφανος Βιλανάκης, μέλος της διαβόητης οικογένειας των αθιγγάνων της Λάρισας. Ο ίδιος ήταν ένας από τους 49 κατηγορούμενους για τη μεγαλύτερη υπόθεση τοκογλυφίας στα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Ο Βιλανάκης συνελήφθη στο Αγρίνιο, με την κατηγορία του εκβιασμού και του ξυλοδαρμού. Πιο συγκεκριμένα, ιδιώτης επαγγελματίας, που θα διοργάνωνε εμποροπανήγυρη στην περιοχή Νεάπολη, κατέθεσε μήνυση, σύμφωνα με την οποία ο Βιλανάκης μαζί με συνεργό του ζήτησαν από αυτόν 50.000 ευρώ για «προστασία» των πάγκων που ο ίδιος θα νοίκιαζε σε πλανόδιους εμπόρους, καθώς είχε εξασφαλίσει αυτό το αποκλειστικό δικαίωμα από τον τοπικό δήμο που του παραχώρησε τον προκαθορισμένο χώρο.

Μέλη της ίδιας οικογένειας κατηγορήθηκαν για την κινηματογραφική ληστεία που έγινε στις 3 Απριλίου του 2007 στο δρόμο Πολυκάστρου–Κιλκίς, με θύμα ένα ζευγάρι χρυσοχόων που επέστρεφε από δειγματισμό σε έκθεση κοσμημάτων.
Οι δράστες είχαν εμφανιστεί ως αστυνομικοί-μαϊμού. Φορώντας υπηρεσιακές στολές κατάφεραν να σταματήσουν τον ανυποψίαστο οδηγό και να του αρπάξουν έξι σάκους με χρυσαφικά, αξίας 1.000.000 ευρώ.
Οι ένοχοι αποκαλύφθηκαν επτά μήνες μετά την εντυπωσιακή ληστεία.