22/3/11

Τα ξέγνοιαστα χρόνια των "Πυρήνων"




Από το έγκριτο "ΒΗΜΑ της Κυριακής"  το Crimes on air εξασφάλισε έγχρωμες τις φωτογραφίες , που μας παραχώρησε ο συνάδελφος Βασ. Λαμπρόπουλος, με στιγμιότυπα από τα ανέμελα χρόνια των νεαρών που τώρα κατηγορούνται για συμμετοχή στην "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς". Ανάμεσα στον Γεράσιμο  Τσάκαλο, στον ψηλό Μητρούσια, τον Μιχαήλ, τον Σακκά κ.α ξεχωρίζει το ανέμελο γέλιο του Γιώργου Νικολόπουλου. Δεν είναι τα "τέρατα" όπως βολεύει κάποιους ... Είναι όλοι τους παιδιά και αυτό είναι φανερό στα πρόσωπά τους.

 
 Από τον Βασίλη Λαμπρόπουλο



"Ψηλά στο σπίτι με τις κληματίδες.
Τα δετά τριαντάφυλλα, το νερό που κρυώνει
Πάντα εσύ το πέτρινο άγαλμα και πάντα εγώ η σκιά που μεγαλώνει
Το γερτό παντζούρι εσύ, ο αέρας που το ανοίγει εγώ
Επειδή σ' αγαπώ και σ' αγαπώ
Πάντα εσύ το νόμισμα κι εγώ η λατρεία που το εξαργυρώνει"
Στίχοι από το ποίημα "Μονόγραμμα" του Οδυσσέα Ελυτη, αφιερωμένο πριν από μερικά χρόνια από μια κοπέλλα σε εναν από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στην οργανωση "Συνωμοσια των Πυρήνων της Φωτιάς". Το ερωτικό αυτό γραμμα , εκατοντάδες μη δημοσιοποιημένα έγγραφα , χειρόγραφες σημειώσεις και περίπου 4000 φωτογραφίες αποτυπώνουν την άγνωστη πλευρα μιας παρέας νεαρών παιδιών που μετατράπηκε -συμφωνα με το κατηγορητήριο- σε μία ενοπλη οργάνωση . Μετα την σύλληψη εξι υπόπτων στην Ν. Ιωνία Βόλου και στον Χολαργό φαίνεται μετα από τρία χρόνια , να κλείνει ο κύριος κύκλος της δρασης της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς" η οποία φερεται να προχώρησε σε δεκάδες ενοπλες ενέργειες κι αναστατωσε τις αρχες ασφαλείας. Ωστόσο στον φακελο που έχει συντάξει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκονται στοιχεία κι οπτικό υλικό που αποτυπώνουν την άλλη ανθρώπινη πλευρά αυτής της παρέας που έγινε γνωστή στο κοινό μέσα από αναληψη ευθυνών βομβιστικών επιθέσεων , από ανακοινώσεις της Αστυνομίας για ανακαλύψεις "γιαφκών" , με φωτογραφίες των κατα καιρούς συλληφθέντων , με βιντεο από τις μεταγωγές τους στα δικαστήρια και αναγγελίες ερευνών για τους καταζητούμενους.
Μια παρέα νέων ανθρώπων ηλικίας 20 έως 25 χρόνων ίδια με χιλιάδες αλλες που εγινε ξαφνικά ο "μεγάλος στόχος" της ΕΛΑΣ....
Στο οπτικό υλικό έχει βρεθεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές συλληφθέντων φαίνεται η πορεία αυτών των νεαρών οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γόνοι καλών οικογενειών και με σπουδες σε Αρσακειο , σε πολυτεχνικές σχολές κι αλλού . Στις φωτογραφίες απεικονίζονται να δίνουν παρόν σε αντιεξουσιαστικά στεκια, να χορεύουν μπρεικ ντανς σε πάρτι αναρχικών , να συναντούν αλλους αντιεξουσιαστες στο εξωτερικό, να ξεφαντώνουν σε ρόκ συναυλίες δίπλα απο αφίσσες που γραφουν "στα συντρίμια της τεχνης , χτίζουμε την αντικουλτούρα της αλληλοκατανόησης, της αλληλοβοήθειας και της αμφισβήτησης". Ακόμη κάποιοι απο αυτούς με πάνκ εμφανιση πριν από μερικά χρόνια φωτογραφίζονταν στο λιμάνι του Βόλου ή διασκέδαζαν στην Ικαρία και σε αλλα νησιά . Κι ακόμη η ίδια ανεμελη συντροφιά , λίγους μήνες πριν γίνουν οι μεγαλοι καταζητούμενοι των αρχών ασφαλείας καταγράφονται να πηγαίνουν ταξίδια στην Φραγκφούρτη, στο Αμστερνταμ κι αλλες ευρωπαικές πόλεις. Στην ίδια σειρα φωτογραφιών εικονίζεται ενας από τους συλληφθέντες που θεωρείται από τους "σκληρούς" της οργανωσης να στεκεται αμήχανος μπροστα από την τουρτα γενεθλίων του όταν κλείνει τα 18 του χρόνια , Οπως και να φωτογραφίζει μία έκπληκτη ηλικιωμένη συγγενή του στη οποία είχε δώσει να διαβάσει το βιβλίο του Φριντριχ Νίτσε "Το Λυκόφως των Ειδώλων" .
Την ίδια ώρα στο οπτικό υλικό της δικογραφίας υπαρχουν φωτογραφίες από διαδηλώσεις κι επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, από εξεγερσεις στις φυλακές Αλικαρνασσού κι αλλα σωφρονιστικά καταστήματα, από τα επεισόδια που είχαν σημειωθεί στο Πολυτεχνείο στις 11 Μαίου 2005 σε βάρος των κκ Ευαγγελου Βενιζελου και Χρήστου Βερελή, από εκδηλώσεις συμπαραστασης σε Αφγανούς πρόσφυγες , απο εμπρηστικές επιθέσεις σε ΜΜΕ κι αλλες , χωρίς όμως κανείς να ξέρει ποιά σχεση έχουν με τα μέλη της "Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς"
Κι ανάμεσα στα χειρόγραφα που βρεθηκε είναι ένα κείμενο γραμμένο από έναν από τους υπόπτους που φαίνεται να ορίζει τι ενωνε αυτήν την παρέα που αναγορεύθηκε στο "μεγάλο φόβητρο" της ΕΛΑΣ.
Οπως αναφερόταν " είναι να μην μπείς στην καρδιά μας . Από την στιγμή που θα μπείς να ξέρεις ότι θα γίνουμε ένα, δεν πρόκειται να αφήσουμε ο ένας τον άλλον μόνο του , ούτε στιγμή. Δεν πρόκειται να μείνει ευάλωτος ούτε ενα δευτερόλεπτο. Οποια δυσκολία και να συμβεί , όποιο εμπόδιο και να συναντήσουμε στο δρόμο μας , να ξέρεις ότι θα το αντιμετωπίσουμε όλοι μας και θα το καταστρέψουμε. Μαζί θα ξεπεράσουμε τους φόβους μας και θα γίνουμε πιο σκληροί απ ότι είμαστε τώρα. Και δεν πρόκειται να δείξουμε κανένα έλεος..."
[ΤΟ ΒΗΜΑ].