1/4/11

Συνταγματάρχης παζάρευε Αιγυπτιακή σφίγγα με 5 εκ. ευρώ


Τα μικρά αγάλματα της φωτογραφίας του Crimes on air δεν κοστίζουν πολλά! Μόνο γύρω στα πέντε εκατομμύρια ευρώ. Συνταγματάρχης του Στρατού πιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας  της ΓΑΔΑ να παζαρεύει αυτά τα αγάλματα με το πρόσωπο και την κώμη Αιγυπτιακής Σφίγγας, αντί του ποσού των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Ο 57χρονος Θ.Κ που αποστρατεύτηκε πριν από πέντε χρόνια, ανέφερε πως τα σπάνια αρχαία αγάλματα τα βρήκε σκάβοντας στο κτήμα του. Όταν όμως ρωτήθηκε που? Την μια έλεγε στον Μαραθώνα και την άλλη σε κτήμα του στον τόπο καταγωγής του στην Κοζάνη. Στην κατοχή του βρέθηκε και ένα πιστόλι.  Η σύλληψή του έγινε στα Σεπόλια χθες το μεσημέρι το ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ.
Ο συλληφθείς κατείχε παράνομα, με σκοπό να τα διαθέσει σε άγνωστους αγοραστές, αντί του συνολικού χρηματικού ποσού των 5.000.000 ευρώ, τα παρακάτω αρχαία αντικείμενα:
  •  Ένα (1) αρχιτεκτονικό μέλος με ανάγλυφη παράσταση σφίγγας, διαστάσεων 0,59μ. Χ 0,43μ. Η παράσταση αποδίδεται σε χαμηλό ανάγλυφο και με λεπτομέρειες το πρόσωπο και η κώμη της σφίγγας. Επί της κεφαλής κιονόκρανο, απεικονίζοντας πρόσταση. Η οπίσθια πλευρά ακατέργαστη.
  •  Ένα (1) άνω τμήμα επιτύμβιας στήλης με σύμφυη ανθεμωτή απόληξη και δύο (2) ανάγλυφους ρόδακες. Μεταξύ των ροδάκων και του γείσου διακρίνονται γράμματα : Ο ΟΥΚ Ο ΣΜΗ …, ΚΡΑΤΗΤΟΣ (στη δεύτερη γραμμή), διαστάσεων 0,80μ. Χ 0,55μ. ,πιθανώς 2ος αι. π.χ.
Επίσης σε έρευνα που διενεργήθηκε σε αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) πιστόλι και εβδομήντα τέσσερα (74) φυσίγγια.
Τα κατασχεθέντα αντικείμενα, επιδείχθηκαν σε αρμόδιο αρχαιολόγο της Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, ο οποίος αποφάνθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Περί προστασίας αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς» και χρονολογούνται στους υστεροκλασσικούς-ελληνιστικούς χρόνους.